Ce înseamnă mai exact îndreptarea dinților și care este durata medie a unui tratament ortodontic. Interviu cu dr. Anca Gheorghe, medic specialist ortodont

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , , , | Comentarii: 4 | 29 noiembrie 2016

Vizualizat de 8.691 utilizator/i

Cât de importantă este tratarea diferitelor tipuri de malocluzii, până la ce vârstă pot fi corectate aceste probleme, la ce vârstă trebuie făcut primul control în cazul copiilor şi  cum se îndreaptă dinții folosind diverse tipuri de aparate dentare explică dr. Anca Gheorghe, medic specialist ortodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

  1. De ce ați ales să lucrați în Clinicile Dr. Leahu și ce anume vă pasionează în stomatologie?

 Am ales să lucrez la Clinicile Dr. Leahu întrucât este un loc care mi se potrivește, cu o echipă medicală bine închegată, care are experiență, cunoștiințele necesare și dorința de a asigura pacienților clinicilor un rezultat de succes la sfârșitul tratamentului. Pasiunea mea este ortodonția, domeniu în care m-am și specializat. Am ocazia astfel să ajut oamenii să obțină un zâmbet frumos și sănătos! Nu există satisfacție mai mare decat aceea de a avea un impact pozitiv asupra vieții celor din jur

  1. De ce calități are nevoie un medic ortodont în afară de a fi un bun cunoscător în domeniul său?

Ortodontul este medicul stomatolog specializat în îndreptarea dinților folosind diverse tipuri de aparate. El tratează diverse tipuri de malocluzii, pornind de la închiderea spațiilor dintre dinți, rezolvarea mușcăturilor adânci, deschise sau inverse, anomalii care implică dinții, oasele maxilare și musculatura orală. Tocmai de aceea el trebuie să dețină anumite calități:

-să aibă un simț estetic dezvoltat pentru că lucrează într-un domeniu în care trebuie să facă oamenii să se simtă bine și să arate bine perfectând funcția și felul de a arată al dinților. De aceea ortodontul trebuie să aprecieze frumosul, esteticul;

– să fie atent la detalii – pentru că cele mai mici modificări asupra dinților prin forțele aplicate, pot produce modificări nu numai asupra aspectului pacientului, dar și asupra modului în care acesta zâmbește, vorbește, mestecă sau mușcă din alimente;

-să aibă o sensibilitate și o bunătate aparte întrucât se confruntă cu oameni care au o problemă de înfățisare și atunci trebuie să dea dovadă de aceste calități când caută soluții optime de tratament pentru a le corecta zâmbetul;

– sa dea dovadă de răbdare, fiind necesară deseori o perioadă mai mare de timp pentru că rezultatele să apară. Pacientul vine periodic la cabinet pentru a se face ajustările necesare obținerii rezultatului final.

  1. La ce vârstă este recomandat să îți faci primul consult ortodontic și la ce vârstă este indicat să îți pui aparat dentar?

Primul consult ortodontic este recomandat să se facă în jurul vârstei de 7 ani. În urma acestuia, medicul ortodont va decide dacă se va aplica sau nu un aparat ortodontic. Începerea tratamentului ortodontic se recomandă a se face începând cu vârsta de 8-9 ani, când semnele anomaliei dento-maxilare sunt instalate și micul pacient devine cooperant în purtarea aparatelor ortodontice, întrucât la această vârstă se folosesc îndeosebi aparatele mobile. Este așa numitul tratament interceptiv, urmând ca după erupția tuturor dinților definitivi să înceapă tratamentul cu aparate fixe.

Important de menționat este faptul că tratamentul ortodontic nu are limită de vârsta. El este utilizat, cu rezultate deosebite și în cazul adulților. Numărul adulților care poartă aparate ortodontice a crescut semnificativ în ultimii ani.

  1. De câte tipuri sunt aparatele dentare și ce au specific  fiecare în parte?

Ortodonția,  cunoscută și ca ortodontia și ortopedia dento-facială, este specialitatea din medicina dentară, care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul malocluziilor dento-maxilare.
Malocluzia nu este o boală, ea se referă la faptul că dinții nu sunt corect aliniați,  iar oasele maxilare nu se găsesc poziționate în relații normale între ele. Prevalența malocluziilor severe este ridicată,  aproape 30% din populație prezintă malocluziilor severe care necesită tratament ortodontic.
Tratamentul ortodontic se poate concentra asupra incongruenței dinților, sau poate controla sau modifica creșterea facială,  caz în care vorbim de ortopedia dento-facială.
Tratamentul ortodontic se realizează cu ajutorul unei game variate de aparate dentare,  alese în functie de particularitățile fiecărui caz în parte.

Există diferite tipuri de aparate ortodontice: fixe, mobile și funcționale.

Aparatele ortodontice mobile, se indică în cazul pacienților cu vârste între 7 și 11 ani și au ca modalitate principală de acțiune stimularea creșterii arcadelor permițând alinierea dentară și corectarea micilor malpoziții. Acestea sunt viu colorate, în funcție de preferințele copilului, se poartă atât ziua cât și noaptea, îndepărtându-se din guriță doar când e ora mesei sau când copilul practică diferite activități sportive întrucât atunci aparatul poate fi deteriorat. În funcție de cazul copilului dumneavoastră, ele pot constitui singura modalitate de acțiune terapeutică intinsă pe parcusul a câtorva luni de zile ( 6-9 luni) sau alteori e necesară asocierea unor alte aparate ortodontice cum sunt cele funcționale sau cele fixe.

Aparatele ortodontice funcționale se poartă cât încă pacientul e în perioada de creștere și au ca principal mijloc de acțiune lărgirea și deplasarea maxilarelor prin stimularea contracției mușchilor feței. Acestea ca și precedentele se pot îndepărta de către copil pentru a putea fi igienizate, însă spre deosebire de primele obligă copilul să țină gura inchisă pe parcursul purtării. De asemenea, un mare avantaj al lor îl reprezintă faptul că înlătură obiceiurile vicioase ca suptul degetului, înterpunerea limbii între arcade în timpul înghițirii și vorbirii.

Aparatele fixe se pot monta pe suprafața dinspre obraz a dinților sau pe cea linguală. Aceste tipuri de aparate ortodontice pot fi metalice sau fizionomice (din ceramica sau safir). Se poartă la orice vârstă și constituie varianta cea mai populară de aparat ortodontic la momentul actual.

  1. Ce înseamnă mai exact un tratament ortodontic și care este durata lui medie?

În medie durează între un an și un an și jumătate, uneori aceasta durată putându-se prelungi în funcție de complexitatea cazului. Însă, în cazul în care pacientul nu este cooperant, dezlipind brackeții sau nerespectând indicațiile medicului ortodont, aceasta se poate prelungi mai mult.

  1. Există reguli speciale de alimentație și  igienă dentară pentru cei ce poartă aparat dentar?

Aparatele dentare atrag cu ușurință resturile alimentare și placa dentară, ceea ce poate duce în scurt timp la apariția petelor albe pe dinții purtătorilor de aparate dentare, dacă dinții nu sunt periați imediat după masă. Majoritatea medicilor ortodonți recomandă ca igienizarea aparatelor dentare să se facă după fiecare masă sau gustare, prin periaj cu o pastă de dinți fluorurată, având grijă să se îndepărteze toate resturile alimentare din jurul brackeților și inelelor de pe molari. De asemenea, medicii ortodonți recomandă utilizarea unei ape de gură fluorurate, care ajunge în locuri unde o periuță de dinți obișnuită nu ar putea ajunge.

O variantă mai eficientă, mai rapidă pentru curăţarea suprafeţelor interdentare şi pentru masaj gingival este duşul bucal.

In ceea ce privește alimentația:

– Nu ai voie să muşti din alimente (mere, pere, piersici, prune, morcovi, carnea de pe oase, porumbul direct de pe cocean etc.) chiar dacă apreciezi că acestea au o consistenţă moale! Totul se va tăia în bucăţele mici şi se mestecă pe dinţii din spate. De ce? Pentru că atunci se vor dezlipi brackeţii şi nu vor mai acţiona pe dinţi, astfel că tratamentul tău se va prelungi.

-Nu ai voie să mesteci alimente lipicioase (caramele, gumă – o poţi înlocui cu bomboane fără zahăr) sau tari (alune, ciocolată cu alune, floricele, covrigi tari etc) deoarece acestea au un efect lent de dislocare a cimentului cu care s-au fixat inelele pe dinţii posteriori, fapt care uşurează accesul plăcii bacteriene între dinte şi inel, ceea ce duce la apariţia unor carii foarte mari şi care nu se pot observa decât la finalul tratamentului.

  1. Care este cea mai frumoasă amintire din cariera dumneavoastră?

Cele mai frumoase amintiri sunt îmbrățisările de la finalul tratamentului primite din partea pacientilor multumiți de noul lor zâmbet.

Comentarii

4 thoughts on “Ce înseamnă mai exact îndreptarea dinților și care este durata medie a unui tratament ortodontic. Interviu cu dr. Anca Gheorghe, medic specialist ortodont

  1. Alina

    Bună ziua, am purtat acum ceva timp aparat dentar și acum mi s-au strâmbat, țin să menționez că am purtat gutiera, iar acum am încercat să o pun dar nu mi se mai potrivește ce aș putea face?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este necesar să veniți la un control stomatologic să vă vadă un medic specialist și să vă spună exact ce trebuie să faceți. Pentru o programare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKP. O zi frumoasă!

      Răspunde

  2. Lefnic Andreia

    Buna ziua, port aparat dentar de 4 ani si 11 luni, am avut dantura foarte stramba, dar dupa atatia ani, dantura inca nu este perfect dreapta si nici muscatura. Doamna doctor, da vina pe anomaliile care au fost, dar sarma pe care o port nu a fost schimbata de foarte mult timp, este foarte stramba, iar dumneai, nu face altceva, doar o indreapta cu clestele si o pune la loc si inlocuieste elasticile, cred ca a fost schimbata in toti acesti ani, de maxim 5 ori, pe ambele arcade, eu nu simt presiune dupa ce ies din cabinet. Singura perioada cand simt presiune, este pe timp de noapte cand port elasticile pt muscatura, am ajuns sa fiu foarte frustrsta si nemultumita dupa o perioada asa de lunga de purtat aparat. Ce este de facut? Nu am eu suficienta rabdare? Sau doamna doctor trage de timp, in 5 ani, chiar nu se pot indrepta dintii si corecta muscatura? Cand am pus aparatul, mi-a zis ca dureaza intre un an jumatate si maxim 3 ani. Mentionez ca aveam 28 de ani cand am inceput sa port aparat, iar la un moment dat doamna doctor, a dat vina pe anomaliile care au fost si pe varsta. Va multumeac aniticipat si astept un raspuns.

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Ținând cont de timpul îndelungat al tratamentului și lipsa unor rezultate vizibile, vă recomandăm să cereți și o a doua opinie de la un alt medic ortodont. Acesta vă poate confirma dacă metodele de tratament sunt cele corespunzătoare și vă poate îndruma spre ce puteți face pentru a obține rezultatele dorite. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9134.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777