Ce poți să pățești dacă rămâi fără unul sau mai mulți dinți?

 

Ecaterina

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 31 ianuarie 2019

Vizualizat de 1.846 utilizator/i

Pentru unii dintre noi, pierderea unui dinte nu înseamnă o problemă mare, mai ales dacă acesta nu este și de ordin estetic. Totuși, medicii stomatologi atrag atenția că lipsa unuia sau a mai multor dinți poate avea consecințe grave pe viitor. Ecaterina Nederiță, medic stomatolog în cadrul Clinicilor Dr. Leahu, ne-a vorbit despre edentație și efectele ei, dar și despre modurile în care se poate trata.

Ce este edentația?
Edentația este termenul stomatologic de specialitate care se referă la lipsa unuia sau mai multor dinți si poate fi localizată în partea de sus, la maxilar, sau în partea de jos, la mandibulă. În funcție de numărul de dinți lipsă, edentația poate fi totală, atunci când lipsesc toti dinții, redusă, întinsă sau extinsă.  În termeni populari, edentația este o problemă ce poate atrage cu sine alte probleme de ordin stomatologic.

Care sunt factorii apariției unei edentații ?
Edentația poate fi congenitală (care există în momentul nașterii), aparentă sau dobândită. O edentație congenitală este denumită atunci când lipsesc unul sau mai mulți muguri dentari pentru anumiți dinți și poartă numele de anodonție. Edentația aparentă este atunci când dinții sunt incluși în os. Aceștia nu pot erupe din cauza unor condensări osoase, lipsei spațiului suficient pe arcadă, forma și poziția mugurelui dentar sau din cauza structurilor ce trebuie să le traverseze dinții în procesul de eruptie. Edentația dobândită are loc din cauza traumatismelor oaselor maxilare, ale fisurilor, eventuale fracturi dentare, afecțiuni pulpare, diabet zaharat.

Ce este mai exact anodonția și cum se manifestă ea?
Anodonția presupune lipsa unuia sau mai multor dinți sau chiar lipsa totală a dinților din cauza neformării mugurilor dentari. Cel mai frecvent apare lipsa molarului de minte, fiind urmată de incisivul lateral superior, premolarii secunzi și  incisivii centrali inferiori.

Care sunt cauzele anodonției?
Cauzele apariției anodonției sunt legate de lipsa formării mugurelui dentar sau oprirea din dezvoltarea embrionară a mugurelui dentar.

Care este tratamentul recomandat în acest caz?
Depinde de localizarea anodonției, întinderea ei, de vârsta pacientului, situața clinică a dinților prezenți pe arcadă. De exemplu, în cazul anodonțiilor premolarilor secunzi se păstrează cât mai mult dintele temporar, în cazul incisivilor centrali se realizează extracția pentru a se controla închiderea spațiilor.

Ce complicații pot apărea în cazul în care în urma unor extracții amânăm tratamentele stomatologice?
În urma unei extractii cavitatea orală se va afla într-o perioadă de adaptare, perioadă în care dinții rămași pe arcadă preiau funcția dintelui lipsă. Dinții prezenți preiau sarcina dinților lipsă și se vor toci mai repede. Dinții au tendința de a se sprijini pe dintele vecin. Înclinările produc presiuni la nivel osos ceea ce poate duce atât la apariția cariilor interdentare, cât și la retragerea osului.

Care sunt efectele negative ale dinților lipsă?
În primul rând, scade eficiența masticatorie și se creează dificultăți în alimentare, limba se mărește ca volum, scade secreția de salivă care poate determina apariția cariilor și unii pacienți au chiar probleme de pronunție.

Care sunt cele mai bune optiuni de înlocuire a dinților lipsă?
La începuturile stomatologiei, medicii dentiști au abordat rezolvarea edentatiei printr-o proteză mobilă. Faptul că este mobilă și că trebuia îndepărtată pe timp de noapte, constituie un dezavantaj, mai ales că este un gest nenatural. Varianta cea mai modernă este însă implantul dentar, care se aseamănă cel mai mult cu un dinte natural. Pe implanturile dentare se poate atașa o coroană dentară,  o punte sau chiar o lucrare de tip Sky Fast&Fixed de la Bredent în cazul în care pacientul și-a pierdut toți dinții.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134