
Vizualizat de 1.825 utilizator/i
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a-ți rezolva problemele dentare este să programezi o consultație stomatologică. Indiferent de afecțiunea cu care te confrunți, consultația inițială realizată de către medicul dentist îți va asigura un diagnostic corect și un plan de tratament potrivit. Fie că este vorba de un control de rutină, fie că ai nevoie de ajutor pentru a trata ceva specific, este necesar să treci printr-un consult medical. În funcție de specialitate, fiecare consult are anumite caracteristici și etape. Astăzi, îți propunem să descoperi ce presupune o consultație stomatologică și cum se desfășoară aceasta în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.
Ce se întâmplă în timpul consultației stomatologice
În primul rând, este necesar să știi că o consultație stomatologică înseamnă o evaluare a stării de sănătate orală. Astfel, în funcție de fiecare caz în parte, medicul dentist pune un diagnostic pentru problemele orale identificate și recomandă un plan de tratament personalizat. Așadar, consultația stomatologică are un rol foarte important în ceea ce privește rezolvarea problemei orale, deoarece atunci când aceasta nu este tratată cu seriozitate poate duce la realizarea unui tratament incorect.
O consultație stomatologică constă în 2 etape extrem de importante pentru stabilirea diagnosticului. Aceste etape sunt:
Radiografia dentară
Așa cum am văzut în articole dedicate radiografiilor dentare, acestea reprezintă acele investigații utilizate în domeniul stomatologiei pentru a produce într-un timp foarte scurt imagini din interiorul cavității orale. În funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda un anumit tip de radiografie dentară pentru a putea depista cauza problemei cu care te confrunți. Pentru o consultație stomatologică inițială, de cele mai multe ori, medicul recomandă o radiografie panoramică, deoarece permite examinarea tuturor dinților fiind, de fapt, o imagine de ansamblu a întregii cavități orale. Clinicile Dentare Dr. Leahu sunt dotate cu centre proprii de radiologie dentară, astfel că pacienții nu sunt nevoiți să investească timp suplimentar pentru a realiza o radiografie dentară la un centru specialist înainte de a se prezenta la consultația stomatologică.

Realizarea radiografiei dentare panoramice în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu
Anamneza
Pe înțelesul tuturor, aceasta reprezintă o discuție între medic și pacient și are rolul înțelegerii motivelor exacte ale vizitei. Această discuție cu medicul stomatolog are și rolul de a te ajuta să te relaxezi și să te simți cât mai confortabil. Astfel, la începutul consultației vei putea fi întrebat despre mai multe lucruri precum:
- date personale: vârstă, proveniență, ocupație;
- date despre sănătatea generală: boli generale ale organismului, alergii, tratamente actuale etc.;
- date despre istoricul stomatologic: tratamente realizate în trecut, ultima vizită la medicul stomatolog etc.;
- Informații despre motivul vizitei: simptome și semne ale afecțiunilor dentare, disconfort, durere etc.;
Examenul clinic
Odată ce medicul stomatolog știe care sunt problemele care te-au adus în cabinetul de medicină dentară și a examinat o radiografie panormică, acesta poate să realizeze examinarea efectivă a cavității orale, cu accent pe zona care trebuie tratată, mai ales tumefierile, sângerările, abcesele etc. De asemenea, medicul va examina toți dinții, igiena orală, gradul de mobilitate a dinților, dacă este cazul, sănătatea gingiei și a mucoasei bucale.
În funcție de complexitatea cazului și de dorințele pacientului, împreună cu medicul stomatolog se stabilește strategia terapeutică. În cadrul consultației vei primi toate informațiile referitoare la: etapele tratamentului, durata acestuia și costul total al planului de tratament recomandat.
Investigații pe care medicul dentist le poate solicita după consult
După o consultație stomatologică medicul dentist îți recomandă un plan de tratament personalizat. În funcție de fiecare caz în parte, este posibil să ți se recomande să realizezi și alte investigații. De exemplu, dacă medicul stomatolog descoperit că te confrunți cu o carie interdentară, îți poate cere să realizezi o radiografie retroalveolară. Aceasta este acel timp de investigație imagistică care oferă medicului o imagine detaliată asupra unui dinte. Astfel, ea permite analizarea tuturor structurilor unui dinte, de la coroana dentară, până la rădăcină și la osul în care este ancorat.
În cazul în care planul de tratament recomandat de către medicul stomatolog cuprinde intervenții complexe, de exemplu reabilitarea totală a danturii în 24 de ore, atunci ți se va cere un set complet de analize generale, care să ofere suficiente informații echipei medicale pentru a-ți garanta siguranța și confortul deplin.

Dr. Ionuț Leahu explicând pacientei sale care sunt pașii de urmat în urma consultației stomatologice.
Cât de des trebuie să mergi la dentist pentru control, chiar dacă nu ai probleme cu dinții
Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate de cel puțin 2 ori pe an, odată la 6 luni, fie că te confrunți cu probleme dentare, fie că nu. O consultație stomatologică realizată la timp te poate ajuta să depistezi din timp anumite afecțiuni dentare. Tratarea incipientă a afecțiunilor dentare este o metodă foarte bună prin care poți evita disconfortul creat de afecțiunile dentare, de costurile ridicate ale tratamentelor necesare complicațiilor stomatologice și de timpul mai îndelungat al realizării tratamentului. De exemplu, o consultație stomatologică realizată la timp te poate ajuta să descoperi o carie dentară în stadiu incipient, care afectează doar smalțul dintelui și care nu îți provoacă durere sau disconfort. Tratamentul necesar acestui tip de carie este unul mult mai simplu, mai puțin costisitor și mai rapid decât acela necesar tratării unei carii care a ajuns la nervul dintelui și a provocat a infecția pulpei dentare.
Cât de mult reduci riscurile prin controale regulate
Prevenția dentară este o metodă care te poate ajuta să te bucuri de o dantură sănătoasă și frumoasă pentru cât mai mult timp. Vizitele regulate în cabinetul de medicină dentară, care includ realizarea unei consultații stomatologice și a unei igienizări dentare profesionale reprezintă, de fapt, secretul din spatele sănătății reale.
Cu cât oferi mai multă atenție vizitelor regulate la stomatolog și igienei orale realizate acasă, cu atât te vei bucura pentru mai mult timp de dinți sănătoși, lipsiți de afecțiuni. În unele cazuri, este posibil ca medicul stomatolog să îți recomande să vii mai des în cabinetul său. De exemplu, dacă ești fumător, dacă porți lucrări protetice sau dacă te afli în timpul unui tratament cu aparat dentar.
Medicul stomatolog este cel mai bun prieten al zâmbetului tău! Astfel, dacă îți dorești o consultație stomatologică generală sau de specialitate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, ne poți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.
Sorin Serban
Evaluarea după consultarea de către dentist a pacientului se face în scris?
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Da. Se trec toate datele într-un sistem și apoi se va printa o fișă cu toate etapele ce trebuie să le urmați.