Vizualizat de 7.681 utilizator/i
Ocluzia dentară sau popular spus mușcătura reprezintă modul în care dinții inferiori vin în contact cu dinții superiori. Orice malpoziţie dezechilibrează ocluzia, chiar și atunci când este vorba de poziția incorectă a unui singur dinte. Pe lângă faptul că este inestetică o mușcătură greșită creează numeroase probleme dentare, de exemplu, poate exercita o presiune asupra dinților, făcându-i mult mai predispuși la apariția fracturilor și proceselor carioase. De asemenea, persoanele cu o mușcătură incorectă pot întâmpina dificultăți atunci când mestecă sau înghit ori se pot confrunta cu diverse probleme de pronunție.
Mandibula poate lua patru poziţii de bază: relaţia de postură, relaţia centrică, relaţia de intercuspidare maximă și relaţia de ocluzie centrică. Relația de postură este poziția pe care o are madibula atunci când este relaxată, iar dinții nu se ating unii pe alți. În mod normal dinții nu trebuie să stea în contact. Ei fac contact doar în momentul în care mestecăm sau înghițim. Relația centrică este acea relație a mandibulei faţă de maxilar în care condilii se situează în cavitatea glenoidă în poziția cea mai superioară, posterioară, simetrică și neforțată.
Relaţia de intercuspidare maximă înseamnă să obținem cât mai multe contacte ferme, multiple și concomitete pe partea laterală și mult mai puțin accentuate pe partea frontală. Relaţia de ocluzie centrică este poziția ideală a mandibulei ce determină o ocluzie dentară corectă și funcțională. O muşcătură greşită va suprasolicita dinţii, având efecte negative inclusiv asupra dezvoltării osoase.
Potrivit Dr. Edward Angle maxilarul și mandibula pot lua trei poziții una față de cealaltă. În situația în care mandibula este situată posterior de maxilar, dinţii de sus îi acoperă pe cei de jos. Această anomalie poartă numele de ocluzie adâncă. Există și situația inversă în care dinții de jos îi acoperă pe cei de sus, mandibula fiind de această dată situată anterior de maxilar. În această situație pacientul prezintă o mușcătură inversă. Ocluzia deschisă este caracterizată prin faptul că atunci când gura este închisă dinţii superiori nu se ating cu ce inferiori, contactul fiind doar la nivelul măselelor.
În urma unei vizite la stomatolog medicul ortodont va examina cazul, determinând gravitatea acestuia, și împreună cu pacientul va alege un plan de tratament. Cu cât se intervine mai repede în corectarea mușcăturii, cu atât tratamentul va fi mai ieftin și mai scurt. Ideal ar fi ca începând cu vârsta de 2 ani copilul să fie adus la medicul ortodont pentru a preveni orice tulburare ce poate duce la apariţia ocluziei greşite.
Nu uita că vizita din timp la medicul stomatolog te scăpa rapid și fără durere de multe probleme dentare. Neglijarea acestora te poate costa bani și timp prețios! Sună acum pentru o programare la 021 9777!
Sub deviza invatam unii de la altii, colegii nostri participa periodic la cursuri diferite tinute la Centru de Pregatire Avansata in Medicina Dentara din Caramfil.
Articolul este documentat cu ocazia participarii la cursul “ Noutati despre planul de tratament si ocluzologie” sustinut de Dr. Dragos Smarandescu.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023