Ce riști dacă te speli prea des și prea energic pe dinți?

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 7 mai 2019

Vizualizat de 2.888 utilizator/i

Periajul dinților este un pas vital în menținerea unei bune sănătăți orale. Mulți dintre români uită să se spele de cel puțin două ori pe zi, așa cum recomandă medicii stomatologi. Există însă și oameni care exagerează cu periajul dinților. Ce riscă cei care se spală prea des și prea energic pe dinți? Putem vorbi, oare, despre un supraperiaj dentar?

Un studiu publicat în anul 2017 arăta că aproximativ 19% dintre români nu pun periuţa în gură nici măcar o dată pe zi. American Dental Association și cei mai mulți medici stomatologi recomandă ca pacienții să se spele de două ori pe zi, cel puțin două minute. Totuși, American Dental Association atrage atenția asupra faptului că dacă dinții sunt curățați în exces, pot să se deterioreze.

Periajul de mai mult de trei ori pe zi, și pentru o perioadă de timp mai îndelungată, poate distruge smalțul dinților (țesutul cel mai dur al dintelui care acoperă, în totalitate, coroana dentară) și poate deteriora gingiile. Odată distrus smalţul, se poate pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea ulterior.

Astfel, supraperiajul poate deteriora smalțul și poate face ca dinții să devină sensibili și predispuși la carii.

Cum se efectuează un periaj corect?

Spălatul pe dinți nu este un proces dificil, însă există o anumită tehnică. „Nu se spală ambele arcade în același timp, ci pe rând. Arcadele trebuie să fie îndepărtate în timpul procesului de periaj. Peria se așază la 45 de grade față de gingie. Suprafețele pe care mestecăm se curăță prin mișcări de rotație. Suprafețele dintre dinți trebuie să fie curățate fie cu ață dentară, fie cu dușul bucal. Atenție, însă! Dușul bucal nu ar trebui să înlocuiască periajul”, explică medicul stomatolog Ionuț Leahu.

În cazul în care sunteți în căutarea unei experiențe excepționale și a unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9134. Puteți alege una dintre cele cinci clinici din București, Clinicile Dentare Dr. Leahu din Pitești, Clinicile Dentare Dr. Leahu din Timișoara ori Clinicile Dentare Dr. Leahu din Turda.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134