Vizualizat de 48.334 utilizator/i
Pacienții cu edentații parțiale sau totale (unul sau mai mulți dinți lipsă) au această dilemă: să aleagă o lucrare dentară clasică ori să opteze pentru un tratament modern, cu implanturi dentare? Și pentru că este greu de găsit soluția perfectă, pacienții trebuie să se intereseze, alături de un medic de specialitate, care sunt avantajele și dezavantajele implanturilor dentare și ale punților dentare, astfel încât să facă alegerea potrivită.
După pierderea unui dinte este important să te hotărăști, rapid, ce modalitate de înlocuire alegi. Acest lucru nu va îmbunătăți doar aspectul estetic al zâmbetului, ci te va ajuta să minimizezi efectele negative pe care le are pierderea unui dinte asupra gingiilor, asupra osului și a dinților rămași: spațierea și migrarea lor, dificultăți în vorbire, probleme de masticație, modificări ale fizionomiei feței, riscul de boală parodontală.
Așadar, e important să alegi o soluție eficientă și nu doar mascarea spațiului gol. Pe scurt, este bine să înlocuiești atât funcțional, cât și estetic dintele natural care nu a mai putut fi salvat.
Cum alegi soluția pentru înlocuirea dinților lipsă
Cele mai bune două opțiuni pe care să le iei în calcul sunt implantul dentar și puntea dentară.
Corect informat, împreună cu medicul specialist, poți alege ce soluții îți rezolvă cel mai eficient problema dentară. Medicul specializat în implanturi dentare și punți dentare va lua în considerare starea ta de sănătate generală, gradul de igienă orală, starea țesutului osos, obiceiurile nesănătoase, dacă există (fumatul, consumul de alcool), gradul de implantare și starea parodontală a dinților stâlpi, astfel încât să te ajute în luarea unei decizii avantajoase pentru tine.
Înlocuirea dinților lipsă folosind puntea dentară
Soluția punții dentare este una dintre cele mai utilzate metode de restaurare dentară, a cărei prezență poate înlocui unul sau mai mulți dinți. Pentru a putea fi conectată cu cei doi dinți de susținere este necesar ca aceștia să fie sănătoși (din punct de vedere al structurii și lipsiți de carii).
Selectarea tipului de punte dentară depinde de mulţi factori: locul unde este localizat dintele lipsă, caracteristicile articulaţiei, starea dintelui şi a ţesutulurilor parodontale etc.

Puntea dentară este o soluție prin care se obține mascarea spațiului lipsă rămas în urma pierderii dintelui natural
Deși, puntea dentară are un aspect natural, un cost mediu, durată de tratament scurtă ( lucrarea durează câteva săptămâni) și este mai ușor acceptată de către pacient pentru motivul că nu necesită intervenție chirurgicală, nu putem să nu luăm în calcul și dezavantajele pe care le prezintă.
Afectarea dinților învecinați celui lipsă
Pentru a putea fi fixată, puntea dentară necesită șlefuirea dinților vecini. Astfel, acei dinți nu vor mai putea fi niciodată folosiți ca unii naturali, ci vor necesita o coroană. În plus, în timp, pot apărea sensibilitatea dentară și disconfort în cazul dinților șlefuiți și folosiți pe post de stâlpi. Mai mult, prelucrarea dinților sănătoși crește riscul apariției cariilor dentare.
Riscul apariției cariilor crește
Din cauza procesului de șlefuire, crește riscul apariției cariilor și necesitatea unui tratament de canal în viitor. Dacă verificările periodice în cabinetul stomatologic nu sunt respectate există riscul pierderii dinților folosiți ca stâlpi de susținere pentru puntea dentară, iar singura soluție rămasă în înlocuirea spațiilor lipsă va fi implantul dentar.
Necesită înlocuirea periodică
Durata de viața a unei astfel de lucrări este de obicei de 10-15 ani, dacă este realizată corect de medicul specialist și se respectă igiena dentară. De cele mai multe ori, modificarile cavității bucale, cauzate de vârstă sau obiceiuri nesănătoase, sunt cele din cauza cărora punțile dentare se mișcă.
Punțile dentare sunt indicate atunci când dinții învecinați sunt parțial afectați de carii într-o măsură în care șlefuirea și acoperirea cu coroană a dintelui să fie justificată.
Puntea dentară asigură doar mascarea dintelui lipsă
Puntea dentară nu va înlocui spațiul lipsă, ci este o soluție pentru mascarea lui. Singura metodă prin care poți beneficia de o funcționalitate identică cu cea a unui dinte natural este implantul dentar. În acel caz se va introduce o rădăcină artificială în structura osoasă și mai apoi se va atașa o coroană dentară.
Preț înlocuire dinte lipsă cu punte dentară
Puntea dentară are un preț mai mic decât un implant dentar. Cu toate acestea, pe termen lung, costurile pot fi mai ridicate în cazul folosirii punții dentare – vei avea nevoie de vizite periodice în cabinetul stomatologic și de lucrări de întreținere sau chiar de înlocuire pentru lucrarea protetică. Pentru mai multe informații legate de costuri, consultă lista prețurilor pentru Clinicile Dr. Leahu.
Cum se întrețin punțile dentare?
- primordială este respectarea optimă a igienei dentare (periaj de două ori pe zi şi utilizarea zilnică a aței dentare) – pentru prevenirea cariilor, a respiraţiei neplăcute şi a bolilor gingivale. Există un dispozitiv special cu ajutorul căruia poți introduce aţa dentară între gingie şi punte, pentru a curața zona;
- este recomandată limitarea zahărului şi a amidonului – care se transformă în acizi ce atacă dinţii şi gingiile;
- evită gustările dulci sau lipicioase – dropsurile, floricele de porumb, caramele, nuci tari;
- vizita obligatorie, o dată la 6 luni, la stomatolog;
Înlocuirea dinților lipsă prin implant dentar
Implantul dentar este un tratament stomatologic modern, prin care o rădăcină artificială, realizată din titan, este inserată în os, cu scopul de a înlocui unul sau mai mulți dinți. Pentru a putea fi realizată restaurarea, este necesar ca implantul dentar să fuzioneze cu osul, iar apoi se poate aplica coroana.
În ce constă inserarea unui implant dentar?
Intervenția propriu-zisă pentru implantarea dentară este precedată de o riguroasă evaluare medicală a fiecărui pacient: radiografii dentare, măsurarea țesutului osos, astfel încât să se poată determina cu exactitate dimensiunile (lungimea și diametrul) și poziția ideală a implantului dentar.

Implantul dentar înlocuiește atât funcțional, cât și estetic un dinte care nu a mai putut fi salvat și este o soluție sigură, de lungă durată
Plasarea efectivă a unui implant dentar necesită o procedură de chirurgie dentară, realizată doar cu anestezierea pacientului, prin care se face o incizie gingivală, pentru expunerea țesutului osos. Apoi, folosind freze adecvate, medicul specialist în implanturi dentare va crea unui mic orificiu, în care va insera și poziționa implantul. După perioada de osteointegrare, este necesară o mini-intervenție, pentru prelevarea amprentei. Apoi, pe baza mulajului, specialistul va construi o structură protetică susținută de implantul dentar.
Preț înlocuire dinte lipsă prin implant
Așa cum spuneam, prețul pentru înlocuirea unui dinte lipsă folosind soluția implantului dentar este mai ridicat decât în cazul punții dentare. Cu toate acestea, beneficiile sunt numeroase, iar implantul reprezintă o investiție sigură, având în vedere că durata acestui tratament este pentru toată viața.
Cât despre costuri, ele variază în funcție de tipul de implant ales ori recomandat de medicul specialist. Astfel, prețurile sunt cuprinse între 3500 și 5500 de lei, însă pentru mai multe informații și pentru un tratament personalizat este necesar un consult în cabinetul stomatologului.
Când nu se poate face implant
Datorită tehnologiilor moderne și a soluțiilor existente în prezent, implantul dentar este posibil în aproape toate situațiile întâlnite. Nu există o limită de vârstă pentru procedura de inserare a implanturilor, acestea putând înlocui cu succes atât dinții din față, cât și măselele. Mai mult, există posibilitatea de a beneficia de dinți ficși în doar 24 de ore cu ajutorul implanturilor fast&fixed.
Pentru un tratament personalizat, medicul stomatolog va recomanda o ecografie panoramică alături de alte investigații imagistice. Astfel, fiecare pacient va putea alege tipul potrivit de implant sub atenta îndrumare a specialistului.
Avantajele soluției înlocuirii dinților lipsă prin implant dentar
- în primul rând, un implant dentar este o soluție estetică și complet funcțională, care le oferă pacienților stabilitatea și siguranța lucrării, pe care nicio altă metodă nu le-o poate asigura.
- apoi, implantul dentar își aduce aportul în conservarea dinților adiacenți și transmiterea forțelor de masticație osului mandibular sau maxilar.
- rezistență, stabilitate, siguranță, 3 dintre atuurile implanturilor dentare. În clinicile stomatologice dr. Leahu, tratamentele cu implant dentar au 100% reușită.
- cu un implant dentar mănânci tot ce vrei.
Implanturile dentare sunt cea mai durabilă și estetică metodă de înlocuire a dinților lipsă. Tratamentul cu implanturi nu presupune doar mascarea spațiilor lipsă, ci înlocuirea completă a dinților pierduți. Deși, la prima vedere, pot părea scumpe, acestea sunt cea mai modernă variantă de rezolvare a problemelor dentare, cu beneficii pe termen lung pentru pacienți – de obicei, durează o viață.
În plus, implantul dentar ajută la păstrarea osului și gingiei, nu necesită îngrijire specială (poate fi curățat la fel ca un dinte natural, spre deosebire de punte care necesită îngrijire mult mai atentă) și nu afectează integritatea dinților învecinați.
Dacă îți dorești o dantură frumoasă și sănătoasă nu aștepta prea mult pentru a-ți înlocui dinții lipsă. Vino în Clinicile Dentare Dr. Leahu și discută cu specialiștii noștri despre cea mai bună variantă pentru tine!
Manuela
Bună seara!
Vroiam să știu de la extracția unui dinte,la cât timp se poate înlocui altul? Nu cu implant,ci cu legături…
Mulțumesc frumos!
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Vă mulțumim pentru mesajul dumneavoastră. Este necesar ca după o extracție dentară să așteptați cele 7-10 zile de vindecare a gingiei, iar apoi puteți să faceți legăturile necesare. O zi bună!
Ionut
Am o masea de minte din stanga scoasa langa ea am o masea plombata si apoi 2 scoase una langa alta si restu bune se poate face o punte da si cat costa cu aprosimatie
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este necesar să veniți la un consult de specialitate pentru a se recomanda un tratament stomatologic potrivit. Sfatul nostru este să optați pentru un tratament cu implanturi dentare, pentru a se restabili atât procesul de masticație și de vorbire, cât și estetica danturii. În cazul unei punți dentare, dinții se vor șlefui și nu vor rezista foarte mult în timp. Pentru programări sau informații suplimentare, ne puteți suna la 021 9134.
Horia.
Buna ziua. va rog sa imi spuneti in cazul unui dinte cazut (suspect de paradentoza incipienta), ce solutii avem, poate si mai rapide ? multumesc ,
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Înlocuirea unui dinte căzut se poate realiza cu ajutorul unui implant. Datorită tehnologiei folosite în prezent, la doar 24 de ore de la inserarea implantului, primiți și o coroană dentară provizorie, pe care o veți purta pe parcursul perioadei de vindecare (până la 6 luni). Însă, înainte de a alege o variantă de tratament, este necesar să veniți la un consult stomatologic, pentru ca un medic specialist să vă recomande cea mai potrivită soluție pentru dumneavoastră! Pentru programări, ne puteți suna la 021 9134.