search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Ce să alegi atunci când ai un dinte lipsă: implantul dentar sau puntea dentară?

 

Dr Ionut Leahu intr-unul din cabinetele clinicilor Dr Leahu alaturi de un pacient
Puntea sau implantul dentar sunt soluții potrivite pentru înlocuirea unui dinte lipsă

De: | Etichete: , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 6 octombrie 2016

Vizualizat de 41.148 utilizator/i

Pacienții cu edentații parțiale sau totale (unul sau mai mulți dinți lipsă) au această dilemă: să aleagă o lucrare dentară clasică ori să opteze pentru un tratament modern, cu implanturi dentare? Și pentru că este greu de găsit soluția perfectă, pacienții trebuie să se intereseze, alături de un medic de specialitate, care sunt avantajele și dezavantajele implanturilor dentare și ale punților dentare, astfel încât să facă alegerea potrivită.

După pierderea unui dinte este important să te hotărăști, rapid, ce modalitate de înlocuire alegi. Acest lucru nu va îmbunătăți doar aspectul estetic al zâmbetului, ci te va ajuta să minimizezi efectele negative pe care le are pierderea unui dinte asupra gingiilor, asupra osului și a dinților rămași: spațierea și migrarea lor, dificultăți în vorbire, probleme de masticație, modificări ale fizionomiei feței, riscul de boală parodontală.

Cum alegi soluția pentru înlocuirea dinților lipsă

Cele mai bune două opțiuni pe care să le iei în calcul sunt implantul dentar și puntea dentară.

Corect informat, împreună cu medicul specialist, poți alege ce soluții îți rezolvă cel mai eficient problema dentară. Medicul specializat în implanturi dentare și punți dentare va lua în considerare starea ta de sănătate generală, gradul de igienă orală, starea țesutului osos, obiceiurile nesănătoase, dacă există (fumatul, consumul de alcool), gradul de implantare și starea parodontală a dinților stâlpi, astfel încât să te ajute în luarea unei decizii avantajoase pentru tine.

Puntea dentară

Este una dintre cele mai utilzate metode de restaurare dentară, a cărei prezență poate înlocui unul sau mai mulți dinți. Pentru a putea fi conectată cu cei doi dinți de susținere este necesar ca aceștia să fie sănătoși (din punct de vedere al structurii și lipsiți de carii).

Selectarea tipului de punte dentară depinde de mulţi factori: locul unde este localizat dintele lipsă, caracteristicile articulaţiei, starea dintelui şi a ţesutulurilor parodontale etc.

Deși, puntea dentară are un aspect natural, un cost mediu, durată de tratament scurtă ( lucrarea durează câteva săptămâni) și este mai ușor acceptată de către pacient pentru motivul că nu necesită intervenție chirurgicală, nu putem să nu luăm în calcul și dezavantajele pe care le prezintă.

Afectarea dinților învecinați celui lipsă. Pentru a putea fi fixată, puntea dentară necesită șlefuirea dinților vecini. Astfel, acei dinți nu vor mai putea fi niciodată folosiți ca unii naturali, ci vor necesita o coroană.

Riscul apariției cariilor crește. Din cauza procesului de șlefuire, crește riscul apariției cariilor și necesitatea unui tratament de canal în viitor.

Necesită înlocuirea periodică. Durata de viața a unei astfel de lucrări este de obicei de 10-15 ani, dacă este realizată corect de medicul specialist și se respectă igiena dentară. De cele mai multe ori, modificarile cavității bucale, cauzate de vârstă sau obiceiuri nesănătoase, sunt cele din cauza cărora punțile dentare se mișcă.

Punțile dentare sunt indicate atunci când dinții învecinați sunt parțial afectați de carii într-o măsură în care șlefuirea și acoperirea cu coroană a dintelui să fie justificată.

Cum se întrețin punțile dentare?

  • primordială este respectarea optimă a igienei dentare (periaj de două ori pe zi şi utilizarea zilnică a aței dentare) – pentru prevenirea cariilor, a respiraţiei neplăcute şi a bolilor gingivale. Există un dispozitiv special cu ajutorul căruia poți introduce aţa dentară între gingie şi punte, pentru a curața zona;
  • este recomandată limitarea zahărului şi a amidonului – care se transformă în acizi ce atacă dinţii şi gingiile;
  • evită gustările dulci sau lipicioase – dropsurile, floricele de porumb, caramele, nuci tari;
  • vizita obligatorie, o dată la 6 luni, la stomatolog;

Implantul dentar

Implantul dentar este un tratament stomatologic modern, prin care o rădăcină artificială, realizată din titan, este inserată în os, cu scopul de a înlocui unul sau mai mulți dinți. Pentru a putea fi realizată restaurarea, este necesar ca implantul dentar să fuzioneze cu osul, iar apoi se poate aplica coroana.

În ce constă inserarea unui implant dentar?

Intervenția propriu-zisă pentru implantarea dentară este precedată de o riguroasă evaluare medicală a fiecărui pacient: radiografii dentare, măsurarea țesutului osos, astfel încât să se poată determina cu exactitate dimensiunile (lungimea și diametrul) și poziția ideală a implantului dentar.

Plasarea efectivă a unui implant dentar necesită o procedură de chirurgie dentară, realizată doar cu anestezierea pacientului, prin care se face o incizie gingivală, pentru expunerea țesutului osos. Apoi, folosind freze adecvate, medicul specialist în implanturi dentare va crea unui mic orificiu,  în care va insera și poziționa implantul. După perioada de osteointegrare, este necesară o mini-intervenție, pentru prelevarea amprentei. Apoi, pe baza mulajului, specialistul va construi o structură protetică susținută de implantul dentar.

Avantajele implantului dentar

  • în primul rând, un implant dentar este o soluție estetică și complet funcțională, care le oferă pacienților stabilitatea și siguranța lucrării, pe care nicio altă metodă nu le-o poate asigura.
  • apoi, implantul dentar își aduce aportul în conservarea dinților adiacenți și transmiterea forțelor de  masticație osului mandibular sau maxilar.
  • rezistență, stabilitate, siguranță, 3 dintre atuurile implanturilor dentare. În clinicile stomatologice dr. Leahu, tratamentele cu implant dentar au 100% reușită.
  • cu un implant dentar mănânci tot ce vrei.

Implanturile dentare sunt cea mai durabilă și estetică metodă de înlocuirea a dinților lipsă. Deși, la prima vedere pot părea scumpe acestea sunt cea mai modernă variantă de rezolvare a problemelor dentare, cu beneficii pe termen lung pentru pacienți – de obicei, durează o viață.

În plus, implantul dentar ajută la păstrarea osului și gingiei, nu necesită îngrijire specială (poate fi curățat la fel ca un dinte natural, spre deosebire de punte care necesită îngrijire mult mai atentă) și nu afectează integritatea dinților învecinați.

Dacă îți dorești o dantură frumoasă și sănătoasă nu aștepta prea mult pentru a-ți înlocui dinții lipsă. Vino în Clinicile Dentare Dr. Leahu și discută cu specialiștii noștri despre cea mai bună variantă pentru tine!

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134