Ce să faci atunci când te doare o măsea cariată

 

pacient pe scaun, medic stomatolog in dreapta
Pentru a evita apariția cariilor dentare este necesar să respectăm rutina de îngrijire a danturii și să avem o alimentație corespunzătoare.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 11 aprilie 2022

Vizualizat de 10.444 utilizator/i

Tratamentele stomatologice moderne răsplătesc pacientul conștiincios printr-o șansă mai mare de a-și păstra dinții naturali cât mai mult timp pe arcadă. De ce este însă important să ne păstrăm dinții naturali? Răspunsul este pe cât se poate de simplu! Felul cum simțim atunci când mâncăm și mestecăm cu dinții naturali nu ni-l mai poate reda nimeni, nici măcar atunci când înlocuim un dinte pierdut cu un implant dentar. Tocmai de aceea, trebuie să înțelegem că neglijarea igienei orale și lipsa vizitelor periodice la stomatolog înseamnă un pas mai aproape de apariția diferitelor afecțiuni dentare. Cu cât alegem să ne salvăm dinții cariați din timp și optăm pentru tratamentele inovatoare prezente astăzi, cu atât ne putem bucura de o dantură sănătoasă întreaga viață.

Descoperă în articolul următor din ce cauză se cariază măselele, ce să faci când te doare o măsea cariată și ce tratamente există în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

De ce se cariază măselele

Factorul principal în apariția cariilor la măsele îl reprezintă nerespectarea regulilor de igienă orală. În cavitatea bucală sunt anumite spații și zone, spre exemplu între dinți, unde bacteriile sunt mai greu de îndepărtat, deoarece periajul dentar nu este suficient și trebuie completat de mijloace auxiliare de curățare, precum ața dentară și dușul bucal. De asemenea, măselele, din cauza faptului că sunt ultimele pe arcadă, adică în spate, sunt dificil de igienizat, întrucât periuța dentară nu elimină suficient de bine resturile alimentare, ceea ce crește considerabil riscul apariției cariilor dentare.

Un factor la fel de important este și alimentația, un consum crescut de carbohidrați, băuturi carbogazoase, dar și dulciurile. Toate acestea favorizează evoluția proceselor carioase. Alte cauze ce duc la carii dentare pot fi și obiceiurile vicioase, și anume: tutunul și consumul excesiv de alcool.

Ce se poate întâmpla cu o măsea cariată netratată

Caria dentară reprezintă o afecțiune care nu se vindecă de la sine și nici cu administrarea unor medicamente antiinflamatoare. Este important să înțelegem că atunci când o măsea este cariată, prezența la un medic stomatolog este absolut necesară. De ce? Din cauza faptului că o măsea cariată netratată la timp va duce la infectarea țesuturilor din interiorul dintelui, durere, sensibilitate dentară și în final pierderea acesteia. Există situații în care caria este atât de avansată încât medicul stomatolog nu poate salva măseaua cariată nici prin tratament de canal și va fi nevoit să realizeze extracția acesteia. Prin urmare, atunci când observi o carie, mergi cât mai repede la stomatolog pentru a o trata.

Ce trebuie să faci atunci când te doare o măsea cariată

„Caria dentară reprezintă întreruperea continuității smalțului sau cementului dentar, adică apariția unei găuri pe suprafața dintelui. Etapele dezvoltării acesteia sunt în număr de 4. Atunci când caria dentară se află în faza incipientă, aceasta nu prezintă simptome. În momentul în care caria ajunge la nerv apare sensibilitate și dureri dentare, dar și gust neplăcut și o respirație urât mirositoare”, explică Dr. Diana Petrescu, medic stomatolog la Clinicile Dentare Dr. Leahu Ploiești.

În momentul în care te confrunți cu durere ce provine de la o măsea sau cu orice alt simptom menționat de către Dr. Diana Petrescu, este necesar să mergi cât mai repede la cabinetul de medicină dentară. Atunci când ajungi la medicul stomatolog acesta îți va face în primul rând o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia va putea observa exact cum se prezintă măseaua care te doare. Medicul te va consulta și clinic, iar apoi îți va transmite tratamentul cel mai potrivit.

Cum tratăm cariile la Clinicile Dentare Dr. Leahu

Tratamentul cariilor dentare se realizează în funcție de stadiul de dezvoltare a acestora.

Obturație dentară

În stadiul incipient, o carie dentară poate fi tratată foarte ușor, prin aplicarea unor soluții speciale, care au un rol de protecție și ajută la oprirea degradării dintelui. Tratamentul constă în îndepărtarea procesului carios, urmând ca medicul să obtureze cavitatea cu ajutorul unei obturații de canal, adică cu o plombă.

„Rolul obturațiilor este de a stopa procesul carios și de a-i reda dintelui funcția și forma inițială și, implicit, rolul esențial în masticație pe care îl avea înainte să fie afectat. În momentul în care un dinte cariat provoacă durere sau prezintă și alte simptome neplăcute, trebuie să știm că este afectat nervul. Din momentul în care ne confruntăm cu acest aspect va fi nevoie ca medicul să realizeze un tratament de canal”, explică Dr. Iulia Mihăilă, medic stomatolog.

Tratament de canal

Tratamentul de canal este recomandat atunci când procesul carios este foarte mare, iar caria dentară a ajuns deja la nerv și provoacă dureri. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, acest tratament se realizează doar cu ajutorul microscopului dentar, care îi oferă pacientului un confort sporit, astfel, tratamentul endodontic va fi unul precis, rapid și eficient.

În prezent, microscopul reprezintă un aparat medical foarte important în medicina dentară și este foarte des folosit de către medicii specialiști în endodonție, pentru realizarea corectă a tratamentelor de „scoatere a nervului”. Un avantaj al utilizării microscopului este dat de vizitele scurte la stomatolog, astfel că dacă ai un dinte sau doi cariați, aceștia se pot trata în doar o singură ședință.

Concluzii

Ceea ce trebuie să înțelegem este că sănătatea dentară este foarte importantă. Dacă avem o dantură sănătoasă, implicit și organismul este sănătos. Mai mult decât atât, trebuie respectată cu strictețe igiena orală și să periem dinții de cel puțin două ori pe zi. Este necesar ca periajul dentar să se realizeze atât dimineața, cât și seara și să folosim fie periuța manuală, fie periuța electrică, iar pentru a fi siguri că toate resturile alimentare sunt îndepărtate, trebuie să utilizăm și ață dentară, duș bucal și apă de gură.

De asemenea, este bine să avem grijă și la alimentația pe care o consumăm. Pe timpul zilei, dacă mâncăm un aliment dăunător pentru dantură, este bine să clătim cavitatea bucală cu apă de gură sau chiar cu apă simplă.

Nu în ultimul rând, prezența la stomatolog, o dată la 6 luni, pentru controalele periodice și igienizările dentare profesionale sunt absolut indicate, pentru menținerea danturii și zâmbetului mereu sănătoase și frumoase.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777