Ce sunt fațetele dentare?

 

ce sunt fatele dentare realizate in cabinetul stomatologic
Medicii specialiști proteticieni explică pacienților ce sunt fațetele dentare și când sunt recomandate

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 17 februarie 2020

Vizualizat de 697 utilizator/i

Dacă te întrebi adesea ce sunt fațetele dentare și când este necesar să apelăm la ele, atunci este necesar să știi că acestea reprezintă un tratament stomatologic ce îți poate garanta dantura mult dorită. Zâmbetul este nelipsit în interacțiunea cu cei din jurul nostru. De aceea, cu toții ne dorim să avem o dantură fără imperfecțiuni, albă și curată care să ne ofere încredere în sine. Datorită dezvoltării stomatologiei și a tehnologiilor avansate, dinții imperfecți, inestetici pot fi corectați prin diferite tratamente de estetică dentară, precum fațetele dentare.

Fațetele dentare – ce sunt și din ce materiale pot fi realizate?

Fațetele dentare sunt soluția optimă și rapidă pentru a obține un zâmbet de un alb strălucitor, dar în același timp natural. Dorința de a avea un zâmbet perfect prin aplicarea unor fațete dentare trebuie să fie discutată împreună cu medicul specialist protetician, care îți va explica ce este mai bine pentru dantura ta. În urma unui consult inițial, acesta îți va confirma dacă pe suprafața naturală a dinților pot fi aplicate fațete dentare sau dacă ai nevoie și de alte tratamente stomatologice înainte de a-ți pune fațetele dentare. Acestea se fixează pe partea frontală a dinților și au rolul de a îmbunătăți aspectul dinților naturali, de a schimba culoarea, forma, dimensiunea sau lungimea acestora. De asemenea, rezistă mult mai bine la pete și oferă o dantură albă și sănătoasă.

Fațetele dentare sunt realizate dintr-un material de o calitate superioară, biocompatibil și foarte rezistent care nu provoacă reacții alergice. Acestea sunt tolerate de țesuturile moi din cavitatea bucală, sunt netede și au o rezistență crescută, însă necesită aceeași igienă orală pe care o necesită și dinții naturali. Cu toate acestea, igiena orală și vizitele periodice la medicul stomatolog trebuie să rămână în continuare o prioritate.

Tipuri de fațete dentare

Fațetele dentare sunt create în cabinetele stomatologice prin intermediul tehnologiilor avansate sau în laboratoare de tehnică dentară, realizate manual.

Planificarea diagnosticului și tratamentului se realizează împreună cu medicul stomatolog și este personalizat în funcție de problemele dentare ale fiecăruia. Pentru a beneficia de un zâmbet impecabil, la consultație, medicul va examina dantura pacientului pentru a se asigura că fațetele dentare sunt o opțiune potrivită, urmând să discute cu acesta despre procedurile următoare. Înainte ca fațetele dentare să fie fixate, atât gingiile, cât și dinții trebuie să fie sănătoși, să nu existe carii, tartru sau alte probleme ale cavității bucale, medicul fiind responsabil să le trateze pentru a nu provoca probleme ulterioare la nivelul cavității orale.

După rezolvarea problemelor dentare, medicul scanează digital dantura pacientului prin intermediul unei camere video care are rolul de a capta zonele intra orale, realizându-se astfel o amprentă digitală. Împreună cu pacientul, medicul decide care va fi forma, culoarea și lungimea fațetelor dentare. Înainte de a aplica fațetele, se realizează o curățare profesională a danturii și se șlefuiește ușor suprafața exterioară a dinților. Aplicarea fațetelor se realizează cu ajutorul unui adeziv special, urmând să se folosească o lumină specială pentru a întări materialul.

Fațete create prin tehnologia CEREC CAD/CAM

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, fațetele dentare din ceramică sunt realizate prin tehnologia CEREC CAD/CAM care oferă pacienților dinți mai albi și mai drepți, într-o singură ședință. Sistemul computerizat de restaurare dentară CEREC CAD/CAM oferă un tratament rapid și nu presupune amprentarea tradițională și șlefuirea manuală a fațetelor. Odată primită informația de pe scanerul intra oral, aparatul de frezare realizează rapid fațeta dentară. În cazul unei astfel de intervenții realizate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pacientul nu va avea nevoie de o lucrare provizorie, procedura realizându-se foarte rapid, într-o singură oră, datorită tehnologiei avansate. O singură fațetă este realizată prin tehnologia CEREC CAD/CAM într-o singură oră, iar cu o îngrijire corectă, durata de viață a acesteia poate fi de 10-15 ani.

cazuri de fatete dentare

Înainte și după aplicarea fațetelor și coroanelor dentare

Fațete realizate manual în laboratorul de tehnică dentară

Fațetele dentare pot fi realizate manual, în laboratoarele de tehnice dentară, fie din ceramică, fie din zirconiu. În cazul realizării manual a fațetelor dentare, este necesar ca tehnicianul dentar să acorde o atenție sporită aplicării materialelor.

Când ai nevoie de fațete dentare?

Alegem să folosim fațetele dentare pentru a corecta probleme estetice sau funcționale precum dinți sparți, pătați, strâmbi, inegali, dificultatea la mușcătură sau ușoare malpoziții. Malpoziția presupune poziționarea incorectă a dintelui, fiind o problemă stomatologică des întâlnită. Fațetele dentare pot fi în unele cazuri o altă alternativă pentru albirea profesională sau folosirea aparatelor dentare și reprezintă o peliculă foarte subțire din ceramică care sunt durabile și rezistente. Alegem fațetele dentare atunci când dinții naturali au căpătat o culoare galbenă care nu mai poate fi îndepărtată prin tratamente de albire. De asemenea, este recomandat ca fațetele dentare să fie aplicate pe dinți drepți ori cu probleme minore de aliniere. În cazul în care dinții noștri sunt strâmbi, înghesuiți, vom avea nevoie de un aparatul dentar, iar după această intervenție, vom putea apela la fațete dentare.

Ce preț au fațetele dentare?

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, pacienții primesc tratamente personalizate. Costurile unui plan de tratament diferă de la o persoană la alta, în funcție de numărul necesar de fațete sau de problemele existente ale danturii care necesită rezolvare. O fațetă realizată prin intermediul tehnologiei CEREC CAD/CAM are prețul de 1750 de lei. Pentru mai multe detalii referitoare la prețurile serviciilor de care poți beneficia în cadrul clinicilor, poți accesa pagina dedicată prețurilor.

Cum se întrețin fațetele dentare?

După fixarea fațetelor dentare, pacientul trebuie să discute cu medicul dentist cu privire la sănătatea dinților săi și la cum poate prelungi cât mai mult durata de viață a fațetelor dentare. Periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, folosirea apei de gură, a dușului bucal și a aței dentare sunt la fel de importante ca vizitele constante la medicul stomatolog. Igienizarea profesională este o procedură care se realizează la cabinetul stomatologic, într-o singură ședință și presupune detartrajul dentar, airflow și periajul profesional. Procesul are rolul de a îndepărta placa bacteriană, depunerile de tartru și bacteriile de pe suprafața danturii sau din zonele inter dentare unde nu putem pătrunde cu periuța de dinți, în ciuda unei igiene zilnice corecte. Mai mult, igienizarea profesională previne apariția cariilor și stimulează circulația locală a sângelui.

Fațetele dentare ne oferă zâmbetul mult visat, un zâmbet alb, strălucitor și fără imperfecțiuni, încredere în noi, siguranță și curaj atunci când interacționăm cu cei din jurul nostru. Însă, pentru a ne menține dantura sănătoasă, îngrijirea zilnică a dinților și vizitele la  stomatolog pentru control o dată la 4-6 luni rămân în continuare prioritare. Discută mai multe cu medicul stomatolog despre ce sunt fațetele dentare și dacă îți recomandă să le folosești.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777