Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar?

 


De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 8 | 7 aprilie 2017

Vizualizat de 46.268 utilizator/i

Dinții sănătoși sunt cheia unui zâmbet fantastic. Dar ce facem atunci când pe suprafața dinților apar pete care ne împiedică să avem un zâmbet strălucitor? Petele albe  pot apărea pe suprafața unui singur dinte sau pe mai mulți dinți. Deși cauzele sunt numeroase, important este să descoperi cauza și metoda de tratament potrivită.

Iată câteva din cauzele apariției petelor albe pe dinți:

  1. Fluoroza

Fluoroza apare atunci când cantități mari de fluor sunt ingerate în perioada în care dinții încă se dezvoltă. De obicei, aceasta este cauzată de combinația mai multor acțiuni, cum ar fi: consumul apei fluorizate și a suplimentelor pe bază de fluor sau din ingerarea pastei fluorizate. Cu toate că fluorul ajută la întărirea dinților, în cantități prea mari poate avea efecte negative, cauzând colorarea dinților, de la pete albicioase, până la pete maro.

Formele ușoare de fluoroza pot fi tratate prin albire dentară sau prin microabraziune pentru a estompa petele albe de pe dinți.

  1. Demineralizarea

Demineralizarea smalțului dentar are loc atunci când placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților. Cauzată de cele mai multe ori de un periaj deficitar, demineralizarea apare în special la copiii și adulții care poartă aparat dentar.  Decalcifierea acestor zone este permanentă, iar dacă zona nu este păstrată curată, pot apărea chiar și carii, nu doar pete albe pe dinți.

  1. Anomalii ereditare

Amalogeneza imperfectă se caracterizează prin tulburări sau anomalii de dezvoltare ale smalțului dentar. Aceasta poate afecta atât dinții de lapte, cât și pe cei definitivi și apare din cauza modificării proteinelor implicate în formarea smalțului dinților. Anomalia de acest tip poate duce la un risc crescut al apariției petelor albe pe dinți, a cariilor dentare, precum și la apariția sensibilității dentare.

  1. Trauma

Uneori, în urma unei traume pot apărea pete albe pe dinți. De obicei, acest lucru se întâmplă în cazul dinților frontali. În această situație, tratamentul potrivit este obturația de compozit sau fațetele dentare, menite să mascheze  imperfecțiunile.

Tratamentul petelor albe pe dinți

Tratamentul acestei afecțiuni depinde de cauză, dar și de bugetul fiecărui pacient. Iată care sunt metodele prin care puteți scăpa de petele albe de pe dinți.

Microabraziunea

Această procedură presupune îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților. În unele cazuri, pentru un rezultat eficient, este necesar ca microabraziunea să fie urmată de o albire dentară.

Ce solutii avem?

Albirea dentară

Albirea dentară poate fi o soluție optimă atunci când există pete albe pe dinți și poate fi folosită cu succes pentru a uniformiza culoarea danturii. Cea mai indicată procedură este cea efectuată în cabinetul stomatologic, de către un medic dentist. Puteți încerca și variante alternative, cum sunt pasta și apa de gură cu efect de albire, însă rezultatul nu este la fel de rapid și de eficient ca în cazul albirii dentare..

Fațetele dentare

Fațetele dentare pot fi o soluție excelentă în cazul în care albirea dentară profesională nu ajută la eliminarea petelor albe de pe dinți. Această intervenție presupune îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț și aplicarea unui strat subțire de material ceramic. Rezultatul final este unul reușit, iar culoarea dinților tăi va rămâne mereu albă, atâta timp cât respecți regulile de igienă orală.

Dacă îți faci griji în legătură cu apariția petelor albe pe dinți, cel mai bine ar fi să consulți un medic stomatolog. Acesta te poate ajuta să descoperi cauza problemei și îți poate oferi soluții de tratament personalizate nevoilor tale.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

8 thoughts on “Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar?

  1. Nica Rebeca

    Baietelul meu are o pata pe dintele care tocmai ia crescut, cel definitiv, cum pot sa o remediez? Ii va trece sau trebuie sa fac eu ceva? Si care este cauza. Va mulțumesc

    Răspunde

  2. Militaru Maria

    Buna ziua! Sunt mama unei fetițe de 7 ani și de ceva timp ii sângereaza gingia rau mai ales in timpul nopti la dinti din fata are si putin gingia umflată ! Ce se poate face? Care ar fi cauza ?

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Buna ziua, este recomandat sa mergeti cu fetita la un consult stomatologic cat mai curand pentru a identifica care este cauza exacta si pentru a stabili un tratament. Pentru programari ne puteti lasa un numar de telefon si va contactam in 24 de ore sau sunati dumneavoastra la 0219134.

      Răspunde

  3. Mihaela

    Buna ziu! Fetita mea in varsta de 6 ani, are o pata alba pe unul dintre incisivii permanenti. Ea a avut dintii de lapte macinati din cauza demineralizarii. Imi puteti spune va rog, daca este vreo analiza cu ajurorul careia sa aflam cauza acestei pete? Multumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este recomandat să mergeți cu fetița la un medic stomatolog pedodont. În urma unui control stomatologic medicul poate stabili cauza apariției petei albe pe suprafața dintelui și poate stabili un plan de tratament potrivit.
      Pentru programări ne puteți lăsa numărul dumneavoastră de telefon și vă contactăm în 24 de ore sau puteți suna la numărul: 0219134
      https://cliniciledrleahu.ro/contacteaza-ne/

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777