Ce urmări poate avea pentru sănătate pierderea dinților și ce opțiuni de tratament există

 

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 18 martie 2022

Vizualizat de 514 utilizator/i

Trăim într-o eră a vitezei, iar programul nostru de peste zi este foarte încărcat. Mese neregulate, alimente mai puțin sănătoase, iar asta ne poate afecta inclusiv sănătatea dentară. Este foarte important să nu amânăm vizitele la medicul stomatolog, să respectăm rutina zilnică de îngrijire a dinților și să apelăm regulat la igienizarea dentară profesională, la fiecare 6 luni. Astfel vom putea depista din timp problemele stomatologice, iar tratamentele vor fi mai puțin costisitoare.

În Clinicile Dentare Dr. Leahu se pune accent pe prevenția dentară ca stil de viață, iar medicii stomatologi le oferă pacienților sfaturi potrivite pentru o dantură sănătoasă. Există și cazuri însă, când pacienții se confruntă cu pierderea dinților, iar pentru o situație atât de complexă există numeroși factori.

În continuare poți afla care sunt cauzele care duc la pierderea dinților, cum afectează acest lucru sănătatea întregului organism și care sunt opțiunile de tratament pentru ați recăpăta zâmbetul.

Principalele cauze care duc la pierderea dinților

Pierderea dinților este un fenomen care provoacă neplăceri tot mai multor persoane, însă vârsta nu este neapărat motivul principal. Există și pacienți tineri care se confruntă cu această situație, iar cauzele sunt variate. Cert este că pierderea dinților poate avea un efect major pentru sănătatea întregului organism, a aspectului exterior și a încrederii în sine. Însă, indiferent de caz, unul din factorii determinanți în pierderea dinților este igiena orală defectuoasă.

Igiena orală precară

Faptul că rutina noastră de îngrijire a dinților este defectuasă, favorizează acumularea de bacterii în cavitatea orală și implicit formarea plăcii bacteriene pe suprafața dentară. În acest caz, cariile dentare își fac apariția și netratate la timp pot conduce la măcinarea osului, iar cu timpul dintele poate ceda. De asemenea, declanșarea bolii parodontale este în raport direct cu formarea plăcii bacteriene, iar în formele sale avansate, parodontoza poate genera mobilități dentare și chiar pierderea dinților. Totodată, trebuie să știm că igiena orală realizată acasă poate fi limitată, de aceea medicii stomatologi recomandă paciențior să se prezinte, din 6 în 6 luni, la o igienizare dentară profesională. Printr-un detartraj dentar, un periaj profesional și air-flow, depunerile de tartru sunt îndepărtate și astfel ne putem bucura de o respirație proaspătă și un aspect plăcut al zâmbetului.

Dieta nesănătoasă

Faptul că alimentele pe care le consumăm sunt mai puțin bogate în nutrienți, acest lucru poate afecta rezistența corpului la infecții. Calciul este cel care răspunde de densitatea țesutului osos care susține dinții. În lipsa lui, osul este mai puțin capabil să susțină dinții de pe arcadă. Totodată, alimentele bogate în zahăr, carbohidrații sau acizii au un efect negativ asupra danturii și gingiilor. Așadar, este bine să întrebăm medicul stomatolog care sunt alimentele care ne pot fortifica imunitatea și dinții.

Fracturarea rădăcinii dinților

Din cauza unor accidente, dinții pot suferi o traumă, iar lovitura poate provoca fracturarea rădăcinii, iar asta conduce la infectarea dintelui. Această infecție determină absorbția rădăcinii și implicit pierderea dintelui. O soluție optimă pentru a rezolva această situație este tratamentul cu implanturi dentare.

Bruxismul

Fenomenul bruxism se manifestă prin scrâșnitul din dinți, care poate determina în timp tocirea sau crăparea dinților. Astfel, țesuturile de susținere a danturii devin suprasolicitate și pot conduce la pierderea dinților. În acest caz se recomandă un control amănunțit la un specialist ortodont, care va recomanda gutiere personalizate pentru a combate efectele bruxismului.

Malocluzia

Malocluzia este de asemenea o altă cauză a pierderii dinților. Faptul că alinierea danturii nu este corectă și igiena orală este mult mai dificilă de realizat, acest lucru favorizează acumularea de tartru ce duce la afecțiuni gingivale și parodontale.

Diabetul

Sistemul imunitar al persoanelor care suferă de diabet este afectat, iar asta încurajează acumularea de bacterii în cavitatea bucală. Așadar, afecțiunile gingivale apar mai des și sub forme mult mai servere, iar în acest caz este necesar un tratament îndelungat. În stadiile avansate, inflamarea gingiilor afectează osul, iar în timp și dinții.

 Obiceiurile vicioase

Alcoolul și tutunul sunt cunoscute pentru efectele negative asupra întregului organism. Studiile recente explică că fumătorii sunt mult mai predispuși la dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavității bucale, prin dezvoltarea afecțiunilor gingivale care cu timpul favorizează pierderea dinților.

Ce urmări poate avea pentru sănătate pierderea dinților

Cu ajutorul tratamentului cu implanturi dentare dinții lipsă pot fi înlocuiți. Mulți oameni aleg însă, din motive financiare sau din teamă, să nu apeleze la această procedură stomatologică. Realitatea este că lipsa unui dinte poate afecta major sănătatea și funcționalitatea danturii, iar asta poate determina în lanț alte probleme ce țin de echilibrul întegului organism și implicit costuri mult mai mari.

Măcinarea osului maxilar

Prezența completă a dinților pe arcadă stimulează și sprijină osul maxilarului. Faptul că unii din dinți lipsesc, afectează acest stimul, iar osul maxilar ajunge să se macine. Flexibilitatea se pierde, apar spații între dinți, iar procesul de masticație este afectat.

Estetica feței prezintă modificări

Un rol foarte important al dinților este acela că ajută la conturarea feței, iar faptul că unul sau mai mulți dinți lipsesc asta își pune amprenta asupra esteticii faciale. Odată cu atrofierea osului maxilar, construcția feței suferă modificări și astfel se poate ajunge la o îmbătrânire prematură și un aspect înfundat al bărbiei.

Principalele opțiuni de tratament pentru pierderea dinților

Este important să privim cu prioritate înlocuirea unui dinte lipsă, deoarece asta poate afecta echilibrul întregului organism. În prezent, opțiunile de tratament prin care se înlocuiesc dinții pierduți se pot realiza cu mult mai multă ușurință, datorită tehnologiilor noi. Ceea ce trebuie să avem în vedere este un consult clinic la medicul specialist în chirurgie sau implantologie. Doar acesta poate oferi soluția optimă pentru fiecare pacient și caz în parte.

Implantul dentar

Este cea mai bună soluție de, înlocuire a dintelui lipsă. Acesta este un șurub care înlocuiește rădăcina naturală a dintelui, se inserează în os și permite ulterior atașarea unei coroane dentare, care ține de fapt locul dintelui natural și redă complet funcționalitatea și estetica acestuia. Implanturile dentare sunt de mai multe tipuri, iar medicul specialist, în urma consultului și a investigațiilor specifice, va recomanda tipul de implant potrivit nevoilor fiecărui pacient, în funcție de volumul osos și de arcada acestuia.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu, un astfel de demers medical poartă denumirea de „Dinți ficsi în 24 de ore”, care presupune o intervenție chirurgicală în cadrul căreia dinții naturali care nu mai pot fi salvați sunt îndepărtați, iar în locul acestora sunt inserate implanturile dentare. Un beneficiu major al acestui sistem cu implanturi dentare este faptul că pacientul obține o dantură fixă într-o zi și poate mânca normal și zâmbi din nou cu încredere.

Totodată, pentru ca implantul dentar să fie inserat corect este necesar ca osul maxilar sau mandibula să fie sănătoase și să aibă un volum suficient. Există însă și soluții pentru cazurile extreme, atunci când osul s-a măcinat iar volumul său este redus. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, soluția optimă este adiția osoasă, care se realizează în cadrul aceleași intervenții chirurgicale, pentru inserarea implanturilor dentare.

După intervenția chirurgicală, pacienții primesc a doua zi lucrarea provizorie fixă, pe care o vor înlocui după 6 luni cu lucrarea protetică finală. În aceste luni, gingiile se refac complet, implanturile se osteintegrează și astfel vor fi pregătite pentru susținerea lucrării fixe.

 Proteza dentară

Dr. Corina Ene, medic stomatolog în cadrul clinicii Dr. Leahu ne explică faptul că proteza dentară este o lucrare protetică mobilă, pe care o folosim atunci când vrem să sustituim dinții lipsă. Aceasta este recomandată, în principal, când nu avem suficienți dinți restanți care să susțină o punte dentară fixă. Protezele dentare reprezintă o soluție optimă pentru pacienții care își doresc să obțină un zâmbet funcțional, la un cost redus, cu rezultate apropiate de dinții naturali.

În Clinicile Dentare Dr. Leahu, există două tipuri de proteze dentare, și anume: parțiale sau totale. Alegerea potrivită a tipului de proteză adecvat cavitații tale bucale se face doar împreună cu medicul specialiast, în cadrul unei consultații în clinica stomatologică

Vizita la medicul stomatolog, cea mai sigură metodă prin care poți preveni căderea dinților

Profilaxia este cea mai bună terapie. O igienă orală corectă și vizitele periodice la medicul stomatolog te pot feri de dureri, infecții sau chiar pierderea dinților. De asemenea, detartrajul dentar realizat în cabinetul stomatologic o dată la 4-6 luni este esențial pentru a nu favoriza apariția unor afecțiuni majore.

„Detartrajul ne ajută să îndepărtăm tartrul care se acumulează pe dinți. Din păcate, tartrul pe dinți nu este o problemă care ne jenează. Din acest motiv el este cel mai adesea ignorat. În realitate, chiar dacă acumulările de tartru nu creează niciun disconfort, acestea pot duce în timp la gingivită și boală parodontală”, spune Dr. Ionuț Leahu, Owner & Medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și Master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Concluzii

Este atât de simplu să îți rezolvi problemele dentare și să te bucuri de un zâmbet frumos. Dacă ai neglijat până acum dantura și nu știi de unde să începi, programează-te mai întâi la un simplu control și află de la specialiști care este tratamentul potrivit nevoilor tale. La Clinicile Dentare Dr. Leahu tehnologia modernă te va convinge că vizitele la stomatolog pot fi eficiente, confortabile și scurte.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Ce urmări poate avea pentru sănătate pierderea dinților și ce opțiuni de tratament există

 1. Dorina Goga

  Bunaseara,in cazul pierderii tuturor dintilor la partea superioara a gurii si titolata l’insalata de os purtatoare de protezione mobila de 10 ani c’è sanse sunt ptr implanturi sau care ar fi solutia? Mulumesc anticipat

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Există șansă pentru implanturi dentare chiar dacă ați purtat proteză mobilă 10 ani. Resorbția osoasă se poate reface în clinică printr-o procedură modernă de completare a osului pierdut. Intervenție chirurgicală se face într-o singură zi și se face printr-un sistem de implanturi dentare Dinți ficși în 24 de ore, unde a doua zi puteți pleca acasă cu dinți ficși, cu o proteză dentară provizorie cu care veți sta 6 luni de zile, timp în care osul și gingia trebuie să vindece. După cele 6 luni, este esențial să veniți în clinică pentru montarea lucrării protetice fixe finale. Mai multe informații despre această procedură și beneficiile implanturilor pentru sănătatea dentară puteți citi aici: https://cliniciledrleahu.ro/dinti-ficsi-in-24-de-ore/. Pentru programări ne puteți suna la 021 91 34 sau prin WhatsApp aici https://bit.ly/3vDGKPt. O zi bună!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134