search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal
  • Română
it

„Cea mai gravă „afecțiune” stomatologică este dezinteresul și neglijența față de igiena orală” – Interviu Dr. Adrian Pál, medic stomatolog

 

Dr. Adrian Pal, cu spatele, in timp ce realizeaza un tratament endodontic pacientului de pe scaunul stomatologic
Tratamentul endodontic realizat la microscop este o metodă modernă prin care dintele afectat poate fi salvat.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 30 iunie 2020

Vizualizat de 187 utilizator/i

Medicina dentară este un domeniu fascinant care implică provocări zilnice, evoluție profesională și perfecționare continuă și în care cea mai mare satisfacție este recunoștința și bucuria pacienților. Un adept al lucrului bine făcut și al calității maxime în tot ceea ce face, Dr. Adrian Pál, medic stomatolog, specialitatea endodonție, a ales această profesie din pasiune și dorința de a ajuta oamenii să aibă nu doar o dantură sănătoasă, ci și un zâmbet perfect, în armonie cu trăsăturile feței.

Ce anume v-a determinat sa alegeți stomatologia?

Îmi doream încă din copilărie să devin medic și aveam certitudinea că într-o bună zi voi ajunge să profesez în domeniul medicinei. Singura incertitudine la acea vreme era specializarea. Având o înclinație nativă spre pictură, grafică și sculptură, medicina dentară a fost opțiunea care a reușit să îmbine aptitudinile pentru artele plastice cu pasiune pentru estetică dentară și facială. Cu ajutorul varietății de soluții tehnice pe care le avem la dispoziție, a tehnologiilor digitale, a multitudinii de materiale dentare moderne pe care le putem folosi în practică, în stomatologie avem șansa să aplicăm și să valorificam la maxim creativitatea și inventivitatea noastră cu scopul obținerii unei danturi sănătoase și a unui zâmbet frumos. Sunt convins ca medicina dentară modernă este profesia care mi se potrivește cu adevărat.

În această nouă era stomatologică dominată de estetica dentară și dento-facială, cu reconstrucții spectaculoase și impresionante, pot să spun că am pornit cu un ușor avantaj, eu având deja ochiul bine format pentru estetică în general, pentru proporții armonioase, volume, ș.a. Până în acest moment, pe lângă partea de stomatologie generală pentru care suntem cu toții formați, mi-am orientat specializările către endodonție și protetică dentară. Mă pasionează mult tehnologiile medicale moderne, în special cele digitale, care reprezintă de fapt prezentul și mai ales viitorul în stomatologie, astfel integrez din ce în ce mai multe etape digitale în practica mea profesională.

Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

O zi obișnuită în cadrul Clinicilor Dr. Leahu vine cu satisfacții profesionale, într-o cadru extrem de plăcut, printre colegi minunați și alături de o echipă de profesioniști desăvârșiți. Avem la dispoziție cele mai noi tehnologii, aparatură de ultimă generație și materiale de calitate, pentru a oferi tratamente stomatologice la cel mai înalt nivel. Fac parte dintr-un colectiv deosebit, o adevărată echipă în cadrul căreia evoluăm împreună. Nici o zi nu seamănă cu cealaltă și zilnic ne confruntăm cu provocări profesionale noi, cu cazuri complexe, uneori dificile, pe care suntem mândri că le tratăm cu succes și ne revine astfel bucuria de a reda sănătatea dentară a pacienților noștri.

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlniți?

Mai în glumă sau mai în serios, am putea spune că cea mai frecvență și cea mai gravă „afecțiune” în sfera stomatologică, uneori transmisă de la părinți la copii, este dezinteresul și neglijența față de igiena orală și problemele stomatologice în general, în special cele care nu cauzează durere. În România nu este însușit termenul de control periodic stomatologic și de aceea majoritatea pacienților ajung la stomatolog în faza avansată a diferitelor probleme dentare, în special atunci când vorbim despre tratamentul de canal. Din acest motiv, mulți pacienți vizitează medicul dentist constrânși de durere. Astfel, cele mai frecvente afecțiuni, cel puțin în cabinetul de endodonție, sunt pulpitele și parodontitele apicale, cu simptomatologie extrem de dureroasă.

Dr. Adrian Pal în timp ce foloseste microscopul în timpul unui tratament de canal

Dr. Adrian Pal în timp ce realizeză un tratament endodontic la microscop.

Este îmbucurător și promițător faptul că observăm la generațiile mai tinere o oarecare îmbunătățire a statusului dentar pe fondul unei preocupări mai mari față de igiena dentară. Daca este într-adevăr o preocupare pentru igienă sau doar pentru aparențe și estetică este mai puțin important, contează rezultatul și tendința.

Ce provocări întâmpinați în lucrul cu pacienții?

Cu metodele de azi, teama de medicul stomatolog poate fi relativ ușor rezolvată încă de la prima ședință, când pacientul își dă seama că manoperele stomatologice sub anestezie locală nu sunt dureroase. Sunt pacienți care au suferit traume si au acumulat fobii față de medicul stomatolog, efecte cu care trebuie să ne luptăm și pe care încercam sa le înlăturăm prin tot ceea ce facem.

Un alt aspect important care poate crea probleme și asupra căruia pacientul trebuie informat încă de la început sunt așteptările (uneori nerealiste) cu privire la tratamentele pe care le realizăm. Serviciile medicale au o serie de particularități pe care pacientul trebuie să le înțeleagă. Succesul tratamentelor pe care le realizăm depinde foarte mult de pacient, de modul în care acesta respectă indicațiile pe care i le dăm, de conștiinciozitatea cu care își îngrijește dantura ori lucrările dentare și de unele obiceiuri vicioase la care nu toți reușesc să renunțe, deși cunosc riscurile. Astfel, poate cea mai mare provocare este optimizarea și adaptarea a ceea ce face pacientul din momentul în care pleacă din cabinet și nu ceea ce se întâmplă în cabinet, pe parcursul tratamentelor.

Care sunt atuurile unui stomatolog bun?

Consider că un stomatolog bun trebuie să fie perfecționist, creativ și perseverent. Este de la sine înțeles că cei fără etică, empatie și răbdare nu au ce căuta în domeniul medical în general, de aceea cred că toate aceste calități de bază sunt de fapt cerințe minime și nicidecum atuuri. În stomatologia de astăzi, orientată complet spre estetica spectaculoasă, talentul artistic și aptitudinile tehnice ale medicului reprezintă atuuri importante. Mai mult decât atât, la succesul profesional contribuie și abilitățile de comunicare, în special în relația cu pacientul.

Care este cea mai frumoasă experiență pe care ați trăit-o de-a lungul carierei dumneavoastră?

În fiecare zi avem parte de experiențe frumoase datorita bucuriei pe care o oferim pacienților noștri prin tratamentele realizate. De asemenea, suntem extrem de fericiți să auzim de la pacienți ca i-am ajutat să scape de frica de stomatolog. Din punct de vedere profesional, sub aspect tehnic, fiecare provocare complexă, fiecare caz dificil pe care reușim să-l rezolvăm, reprezintă o satisfacție profesională enormă. Nu pot să spun că am o anumită experiență care să fi fost cea mai frumoasă dintre toate. Tocmai nenumăratele mici bucurii și satisfacții profesionale zilnice creează acest farmec aparte al activității de medic.

Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

Pe lângă încredere și corectitudine din ambele parți, relația medic-pacient trebuie guvernată de setarea clară și detaliată a tuturor așteptărilor chiar de la început, înainte de începerea tratamentului propriu-zis. Chiar dacă facem lucruri spectaculoase, medicina are limitele ei, iar serviciile medicale prezintă anumite particularități care trebuie foarte bine înțelese de fiecare pacient. Încrederea se câștigă în timp, iar recunoașterea noastră ca medici se formează pe baza recomandărilor venite din partea pacienților, de aceea este important să investim timp și răbdare în etapa de comunicare dinaintea începerii tratamentului pentru a avea un parcurs terapeutic corespunzător.

Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Poate vi se pare surprinzător, dar stomatologia din România se află la un nivel foarte bun din toate punctele de vedere. Vă spun acest lucru din perspectiva experienței mele din vestul Europei, unde nu am văzut nimic superior față de ceea ce facem aici în țară. Bineînțeles, vorbesc despre cabinetele și clinicile cu dotări corespunzătoare și medici buni. Întotdeauna vor exista, atât la noi cât și în străinătate, cabinete precare cu probleme calitative evidente, dar segmentul superior al cabinetelor și clinicilor din România este de foarte mult timp la nivel european, poate chiar superior unor țări considerate mult mai dezvoltate. În schimb, ceea ce poate fi îmbunătățită este preocuparea populației pentru prevenție și conștientizarea necesității și importanței controlului periodic la medicul dentist.

Dr. Ionut Leahu
Dr. Ionut Leahu
Owner & Medic Dentist, competenţă Implantologie Orală la Dr. Leahu Dental Clinics
Pentru mine, pacientul fericit este partenerul care mă ajută să îmi duc mai departe visul. Împreună, continuăm povestea.
Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134