Cel mai bun tratament pentru gingiile inflamate și dureroase

 

Medic stomatolog in dreapta care efectuează tratament dentar, pacient pe scaun in cabinetul de medicina dentara
Medic stomatolog in dreapta care efectuează tratament dentar, pacient pe scaun in cabinetul de medicina dentara

De: | Etichete: , , , , , , , , , , | Comentarii: 18 | 23 martie 2022

Vizualizat de 37.495 utilizator/i

Gingiile inflamate și dureroase sunt simptome des întâlnite la pacienții care calcă pragul clinicilor dentare și indiferent de vârstă, aceste probleme stomatologice apar atunci când ne așteptăm mai puțin, cauzând o stare de disconfort.

Este important să aflăm care sunt factorii principali ce determină apariția acestor probleme gingivale, cum îi putem combate și ce măsuri de prevenție trebuie să respectăm, astfel încât să putem elimina riscul instalării lor.

Descoperă mai jos care este cel mai bun tratament pentru gingii sănătoase și care sunt riscurile dacă amâni vizita la medicul stomatolog.

Cauzele inflamării gingiilor

Gingia este o componentă foarte importantă a cavității orale. Rolul ei este de a acoperi osul maxilar, fiind formată dintr-un țesut fibros, puternic vascularizat. Atunci când gingia este sănătoasă este de culoare roz, foarte fermă. Însă, când mediul gingival devine roșiatic, prezintă dureri și devine mai sensibil, atunci pacientul se confruntă cu o inflamație și este necesar să viziteze medicul stomatolog cât mai curând.

Gingiile inflamate pot provoca un disconfort foarte mare, acestea pot sângera în timpul periajului dentar, al masticației sau chiar atunci când sunt atinse de către limbă. Cea mai întâlnită cauză a inflamărilor gingivale este neglijarea igienei orale.

Depunerile de placă bacteriană

Unul dintre cei mai mari inamici al gingiilor este placa bacteriană. Oricât de multă atenție am acorda igienei orale realizată acasă, depunerile de placă bacteriană și tartru dentar apar inevitabil. Placa bacteriană este formată dintr-o peliculă compusă din bacterii, care se formează pe suprafața dintelui și astfel crește ricul apariției afecțiunilor gingivale.

Obiceiurile vicioase

Un alt factor ce determină inflamarea gingiei este fumatul. Nicotina are un efect negativ asupra vaselor de sânge din cavitatea bucală, care în urma unor leziuni apărute în mediul gingival se refac mult mai greu, iar țesuturile moi nu se pot apăra corespunzător.

Teama de stomatolog

Faptul că ne este frică de vizitele la medicul stomatolog, asta poate avea un efect major asupra sănătății noastre orale. Controalele stomatologice regulate ne ajută să descoperim din timp afecțiunile dentare în stare incipientă. Chiar și în aceste condiții, puțini pacienți țin cont de acest lucru și ajung în clinica dentară doar atunci când durerea creează un disconfort. Trebuie să știm însă că aparatura stomatologică și tehnicile medicale au evoluat enorm în ultimii ani, iar un control dentar nu provoacă durere sau disconfort.

De ce ne dor gingiile inflamate

Să recunoaștem o gingie inflamată este destul de simplu, deoarece aceasta își schimbă culoarea, din roz în roșu închis, iar în unele cazuri se poate umfla și devine foarte sensibilă. De asemenea, în timpul masticației apare durerea atât la contactul cu alimente reci, cât și atunci când cosumăm alimente calde. O afecțiune dentară des întâlnită în acest caz este gingivita, care pe lângă simptomele enumerate se adaugă sângerările din timpul periajului dentar, o respirație neplăcută și mâncărimi ale gingiilor. Prin urmare, este foarte important să vizităm cât mai curând medicul stomatolog, deoarece problemele gingivale neglijate cresc riscul apariției bolii parodontale. O afecțiuni parodontală netratată la timp, poate duce la complicații severe și chiar la pierderea dinților.

Factorii de risc ai afecțiunilor gingivale pot fi reprezentați și de boli generale, de exemplu: diabetul, hipertensiunea arterială, osteoporoza, dar și de către factori genetici, un stil de viață nesănătos sau obiceiurile vicioase. De asemenea, atunci când ne confruntăm cu diverse probleme dentare, și anume: dinți cariați sau fracturați, care nu mai pot fi foarte bine curățați, ori cu lucrări protetice vechi, care nu mai sunt adaptate corespunzător, ne putem aștepta la apariția inflamației gingivale.

Ce riști dacă ai gingiile inflamate și amâni vizita la medicul stomatolog

Deși pentru mulți dintre pacienți, gingiile inflamate nu reprezintă îngrijorare, aflăm că acest simptom este primul semn al instalării bolii parodontale și poate fi specific oricărei afecțiuni orale. Faptul că amânăm vizita la medicul stomatolog, starea clinică a danturii se poate degrada mai mult și asta ne va afecta starea de bine a întregului organism.

Boala parodontală rănește țesuturile cu rol de susținere a dinților și de cele mai multe ori, pacienții ajung în situația în care sunt nevoiți să apeleze la implanturile dentare, dinții naturali fiind compromiși. Deși persoanele vârstnice sunt în unele cazuri cele mai predispuse bolii parodontale, această afecțiune nu ține cont de vârstă și, în egală măsură, poate afecta și tineri.

Tratamentul pentru gingii inflamate și dureroase

În prezent, medicina a evoluat considerabil, iar astăzi există mai multe tipuri de tratamente pentru a rezolva problemele gingivale. În timpul terapiei pentru a opri sângerările și disconfortul produs de afecțiunile gingiei, țesutul afectat este foarte bine curățat. Dacă ești în căutarea unui tratament pentru gingii inflamate și dureroase, există, așadar, câteva terapii care te pot ajuta.

Gingiile inflamate pot fi soluționate uneori cu ajutorul unui tratament realizat acasă, ce presupune o igienă dentară corespunzătoare. Mai exact, prin periajul dentar corect, de două ori pe zi, folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură. Clătirea gurii cu apă sărată și evitarea factorilor iritanți pot fi, de asemenea, de folos.

Pentru a scăpa de infecțiile de la nivelul gingiilor, există două tipuri de tratament:

Tratamentul nechirurgical

Tratamentul nechirurgical implică un detartraj dentar și un periaj profesional, pentru a diminua nivelul de bacterii din cavitatea bucală și pentru eliminarea tartrului. În final, zona tratată este curățată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se aplică, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase. Acesta este cel mai rapid și ușor tratament pentru gingii inflamate. De asemenea, în cazul unor infecții mai grave și persistente, medicul stomatolog poate recomanda tratament cu antibiotic, însă acestea sunt destul de rare.

Tratamentul chirurgical

Pentru persoanele care se află într-un stadiu foarte avansat al bolii parodontale, soluția potrivită este tratamentul chirurgical. În timpul terapiei parodontale, medicul stomatolog va realiza chiuretajul subgingival pentru a curăța în profunzime zona afectată de bacterii. Acestea reprezentând factorul principal de apariție al infecțiilor gingivale. Ulterior, se va decontamina zonele dintre dinte și gingie cu ajutorul laserului dentar și astfel sunt eliminate toate bacteriile. Sterilizarea cu laser are rolul de a stimula gingia pentru o vindecare mai rapidă. Tratamentul parodontal se face exclusiv sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere.

Totodată, este important ca fiecare tratament pentru afecțiunile gingivale să fie urmat de o igienă orală corectă, deoarece infecțiile pot să reapară. Astfel, este necesar ca pacienții să realizeze un periaj dentar de cel puțin două ori pe zi și să utilizeze ața dentară și apa de gură pentru a se asigura că sunt îndepărtate toate resturile alimentare și bacteriile din zonele greu accesibile periuței dentare.

Cum previi inflamarea gingiilor

Evoluția afețiunilor gingivale poate duce la complicații grave, de aceea, medicii stomatologi ne recomandă să nu neglijăm igiena orală și să realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi. Pentru pevenirea tuturor afecțiunilor dentare, soluția esențială este o dantură îngrijită, prin folosirea mijloacele adjuvante de igienizare, precum ața dentară și apa de gură. Totodată, vizitele regulate, la fiecare 6 luni, în cabinetul medicului stomatolog vor ține din scurt problemele dentare, iar pacienții se vor bucura de o dantură sănătoasă și vor zâmbi mai des.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

18 thoughts on “Cel mai bun tratament pentru gingiile inflamate și dureroase

    • Andreea Mosoiu

      Bună ziua! Este necesar să beți foarte multă apă pentru a trece cât mai repede anestezia. Umflătura se poate retrage dacă puneți gheața pe obraz.

      Răspunde

  1. Bogdan Mihaela

    Bună ziua!
    Am lucrări fixe de 3 ani și partea de sus și jos.
    De câteva luni pe parte dreaptă se inflamează gingia și am dureri foarte mari.
    Gingia nu sângerează la periaj.
    Poate fi parodontoza? Și ce pot face? Se scot lucrările?
    Mulțumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți la un medic stomatolog pentru a vedea cu ce probleme vă confruntați și pentru a recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Este necesar să veniți în clinică pentru ca un medic stomatolog să verifice clinic cavitatea orală. În cadrul consultației, vi se va recomanda tratamentul potrivit. Vă puteți programa la 021 9134.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Protezele se scot din cavitatea bucală și se igienizează separat. În ceea ce privește cavitatea orală, aceasta se clătește zilnic cu apă de gură. Gingiile se pot peria din când în când cu o periuță ultra soft, dar nu se mai realizează periajul zilnic, ca atunci când existau dinții naturali.

      Răspunde

  2. Elena

    Buna seara am 15 extracti cu 8 implanturi in data 20 Noiembrie inca am gingiile umflate si dureroase nu pot folosi dintii provizorii mai clar. dentiera .Va implor ce trebuie sa fac sa se vindece mai repede gingiile .multumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! În procesul de vindecare este necesar să respectați întocmai recomandările medicului stomatolog. Însă, dacă durerile persistă și gingia este în continuare umflată, recomandarea noastră este să mergeți la un control stomatologic, pentru a verifica dacă vindecarea se desfășoară corespunzător. Pentru mai multe informații și programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Pentru a înțelege care este cauza infecției de la nivelul gingiei și pentru a primi tratamentul potrivit, este recomandat să mergeți la un consult stomatologic. Medicul specialist va analiza gingia și vă va spune ce trebuie să faceți pentru a vă recăpăta sănătatea gingiilor. Pentru programări, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  3. Schwender

    Buna seara anu trecut in decembrie mi sa finalizat lucrarea la dinti , mai bine zis mi sa aplicat o coroana , la dintele unde mi sa scos nervu , sa format o vinisoara care e perfect conturata de jur imprejuru maselei ,cand apas cu degetu iese sange de acolo !! iar cand musc cu dinti ma doare , dintele canin la fierbinte ma
    doare si el , fiind imbracata si slefuit !! nu stiu ce sa fac?? Va multumesc!

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! În această situație, recomandarea noastră este să mergeți la un control stomatologic, pentru ca un medic să analizeze gingia și dintele. Acesta vă va spune care sunt problemele care au apărut și ce tratament vă recomandă. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  4. Gabriela

    Bună seara. Am proteze dentare și sus și jos. Ma doare gingia de jos. Am folosit ceaiuri ma doare în continuare, nu pot manca, nu știu ce sa mai fac….va mulțumesc

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Recomandarea noastră este de a merge la un control stomatologic de specialitate. Pentru a determina sursa durerii, un medic specialist trebuie să vă vadă clinic și radiologic. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

  5. Bianca

    Buna seara!Am avut o intervenție de extracție sift și vechea lucrare(coroana data jos 3dinti).In același timp m i sa făcut și 2 implanturi in același loc la unul din ei am avut nevoie și de os.Dupa 5 zile de la intervenție m am dus la control și aveam atele rupte.Am fost cusuta din nou. Spunandu mi că cauza este inflamația gingiei.Dupa 2 zile control la fel.Atele sau lărgit cusuta din nou.Este normal așa sau trebuia să fie pauză între extracție și implant.Astept un răspuns va rog.Multumesc
    .

    Răspunde

    • Andreea Mosoiu

      Bună dimineața! Extracțiile și inserarea implanturilor se pot realiza în cadrul aceleiași intervenții. Însă, pentru situația prezentată de dumneavoastră, este necesar să cereți o a doua opinie din partea unui medic specialist, astfel încât să înțelegeți de ce există această inflamație a gingiei. Pentru a stabili o programare, ne puteți contacta la 021 9777.

      Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777