
Vizualizat de 5.434 utilizator/i
Afecțiunile dentare la copii pot provoca o stare generală de disconfort și pot pune în pericol dezvoltarea corectă a danturii. Dinții de lapte reprezintă prima dentiție a copilului, iar primul dinte de lapte apare în jurul vârstei de 6 luni. Este necesar ca această perioadă de erupție a dentiției temporare să fie însoțită de vizite periodice la medicul dentist pentru a preveni cele mai comune afecțiuni dentare și pentru a asigura copiilor un zâmbet sănătos și frumos. Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni dentare la copii și ce este recomandat să faci în astfel de situații.
Afecțiuni dentare frecvente la copii
Afecțiunile orale nu țin cont de vârstă, acestea pot apărea atât în cazul adulților, cât și în cazul copiilor. Atunci când nu sunt tratate la timp, afecțiunile dentare la copii se pot transforma în urgențe stomatologice și, în același timp, pot duce la diverse traume suferite de către cei mici. Cele mai comune afecțiuni dentare la copii sunt următoarele:
Gingivita
Gingivita la copii este o infecție care apare ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare. Contrar multor păreri, nu doar adulții se pot confrunta cu gingii inflamate, ci și copiii. Atunci când nu avem grijă de sănătatea orală a celui mic, placa bacteriană și tartrul se acumulează pe suprafața dinților, ceea ce duce în timp la iritarea gingiilor, sângerări gingivale, inflamații și, în final, pierderea dinților. Așadar, dacă observăm că cel mic are gingii roșii, umflate, care sângerează ușor în timpul periajului, sau are o respirație urât mirositoare care persistă, este indicat să mergem cu el la un control. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme, cu atât tratamentul poate fi început mai repede, iar gingivita poate fi tratată cu succes.
Abcesul
Abcesul dentar este o urgență stomatologică și reprezintă un grup de infecții care evoluează în apropierea osului maxilar sau mandibular. Abcesul dentar este însoțit de durere și umflătură locală sau la nivelul obrazului. În majoritatea cazurilor, abcesul dentar are drept cauză acumularea de bacterii și tartru pe suprafața dinților și gingiilor, ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare. Într-o astfel de situație, recomandăm vizita în regim de urgență la medicul stomatolog pentru a curăța infecția și a îndepărta durerea.
Demineralizările
Principala cauză a demineralizărilor o reprezintă lipsa fluorului. Prin urmare, dacă nu există un aport suficient de fluor în alimentația copilului, atunci inevitabil dinții se vor demineraliza. De aceea este bine ca încă de la apariția primului dinte, să mergem cu cel mic la medicul pedodont și să rezolvăm în acest caz problema, cât încă se mai poate rezolva prin fluorizare. „Se poate rezolva rapid prin aplicarea locală a unor geluri cu fluor în cabinet, dar există și creme care se pot recomanda pentru folosirea acestora acasă. Dinții se remineralizează în câteva luni, 2-3 luni, depinde de gravitatea demineralizărilor. În cazul în care nu este tratată la timp, situația se agravează. În acest caz, nu mai vorbim despre o simplă demineralizare, aceasta se transformă treptat, dar sigur, în carie. Dintele începe să se macine și în cazuri foarte grave se ajunge la extracția precoce”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție.
Caria
Demineralizările pot apărea inițial sub forma unor colorații albe, crețoase. Acestea se pot transforma în colorații maronii, gălbui, ca mai apoi să devină niște carii dentare foarte avansate, ce duc la abcese și complicații foarte mari. Din păcate, caria dentară reprezintă cea mai frecventă problemă de natură stomatologică, indiferent că vorbim despre dinți de lapte, pe care în mod popular credem că îi pierdem și nu ne afectează, sau despre dinții definitivi. Dinții de lapte se pot caria foarte ușor și pot crea mari probleme, printre care infecția și durerea, de aceea trebuie să ne prezentăm în cabinetul stomatologic de la apariția primului dinte de lapte, pentru a preveni apariția cariei dentare. În cazul în care observăm deja o pată apărută pe dinții de lapte, este necesar să ne prezentăm cât mai curând la medicul pedodont pentru a trata, înainte să apară durerea.
Înghesuirile dentare
Înghesuirile dentare nu sunt doar o problemă de ordin estetic, ci și funcțional. Dinții înghesuiți dereglează mușcătura și favorizează apariția cariilor în spațiile în care igienizarea nu se poate realiza corespunzător. Înghesuirile dentare fie pot fi prevenite, fie se corectează. Cu cât sunt descoperite mai timpuriu, cu atât tratamentul este unul mult mai ușor, mai scurt și mai confortabil pentru copil. Așadar, este recomandat să nu așteptăm până când erup toți dinții permanenți pentru a pune un diagnostic și a trata corespunzător. Începând cu vârsta de 6 ani putem face o evaluare a danturii și putem anticipa problemele dentare care pot să apară.
Durerea de dinți la copii – cum o gestionezi?
Obiceiurile de igienă trebuie deprinse încă din etapa dinților de lapte și tot în această perioadă copilul trebuie să se obișnuiască cu vizitele la stomatolog. În cadrul acestor vizite periodice la dentist, atât părintele, cât și copilul, vor primi sfaturi valoroase despre îngrijirea corectă a danturii, ferindu-l astfel pe cel mic de neplăcerile provocate de posibila apariție a cariilor și implicit a durerii de dinți. În cazul în care durerea este deja existentă, este bine să nu așteptăm să treacă de la sine sau să dăm copilului medicamente fără a consulta înainte un medic și să venim cu cel mic la stomatolog pentru ca acesta să beneficieze de un tratament corespunzător, sănătate reală și o experiență excepțională.
Când erup primii dinți la copii?
Primul dinte de lapte apare în jurul vârstei de 6 luni. Desigur, pot exista și variații, fie fiziologice, fie patologice. Dentiția erupe în felul următor, în primul rând dinții din față, urmați de dinții din spate, adică măselele temporare. Această perioadă de erupție a dentiției temporare se încheie în jurul vârstei de 24 de luni – 30 de luni. Ce este important de reținut este că părintele trebuie să se prezinte cu copilul la stomatolog de la apariția primului dinte de lapte.
În privința dinților de lapte, trebuie să știm că extracția lor trebuie făcută în mod ideal la vârsta potrivită, adică atunci când în mod fiziologic dinții temporari încep să aibă mobilitate. Dacă această mobilitate survine mult mai devreme, din cauza cariilor, din cauza infecțiilor, ne putem confrunta cu o problemă destul de serioasă. Extracția unui dinte de lapte mai devreme decât este nevoie va duce la înclinarea dinților vecini, iar spațiul unde dintele temporar ar trebui să erupă dispare. În această situație, folosim menținătoarele de spațiu pentru a păstra spațiul necesar pentru dintele permanent.
În mod normal, dinții de lapte încep să prezinte mobilitatea fiziologică în jurul vârstei de 6 ani. În această perioadă, copiii pot remarca faptul că dințișorii din față încep să se miște, iar dinții permanenți încep să erupă. De asemenea, tot în jurul vârstei de 6 ani, în spatele dințișorilor de lapte, vor apărea măselele de 6 ani, acestea fac parte din dentiția permanentă și trebuie să avem foarte mare grijă de ei. Pentru a-i proteja, se recomandă sigilarea lor, o metodă non invazivă de prevenire a cariei dentare.
Când trebuie sa mergi la stomatolog cu micuțul tău?
Se recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog să fie făcută la apariția primului dinte de lapte. Primele vizite sunt mai mult de acomodare, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu mediul, cu personalul din cabinet. Până la vârsta la care apar problemele dentare, dacă pacientul micuț vine la fiecare 6 luni, așa cum se recomandă, acesta se obișnuiește, se împrietenește cu medicul și învață atât el, cât și părintele cum se realizează un periaj dentar corect și cum pot fi prevenite majoritatea afecțiunilor dentare. Menținerea unei igiene orale optime la copii ar trebui să devină o preocupare constantă pentru părinți, încă de la apariția primilor dinți ai micuților. Alături de un periaj dentar corect și o alimentație echilibrată, vizita periodică la medicul stomatolog este indispensabilă.
Igiena dentară corectă pentru cei mici
Dinții de lapte au un smalț mult mai sensibil, mai friabil, prin urmare trebuie să acordăm o importanță deosebită dietei copilului, dar și igienei orale. „Dinții de lapte se spală de la prima lor apariție. În primă fază, putem folosi un degetar, un tifon steril înfășurat în jurul indexului, pentru a șterge dinții de lapte după fiecare masă. Dacă nu igienizăm dinții copiilor, indiferent că vorbim de vârsta de 6 luni sau de 6 ani, caria poate să apară, chiar dacă ne referim la dinții temporari, pe care copiii îi schimbă”, explică Dr. Asma Battah, specialist pedodont.
Cea mai frecventă greșeală pe care părinții o fac în privința dentiției temporare, adică a dinților de lapte este igienizarea lor necorespunzătoare, astfel apar afecțiunile dentare la copii. Laptele este un factor cariogen, iar dinții de lapte se pot caria foarte ușor. Prin urmare, în funcție de vârsta pe care copilul o are și la recomandare medicului dentist, părinții trebuie să igienizeze dinții, fie cu degetarul, fie cu periuța manuală ori electrică. De asemenea, dieta este foarte importantă, se recomandă limitarea gustărilor dulci la una pe zi și realizarea periajului dentar imediat după, astfel încât dinții să rămână cât mai puțin timp în contact cu zahărul. Cu cât copilul este învățat să se spele pe dinți de la vârste cât mai mici, cu atât cresc șansele ca periajul dentar să devină mai repede un obicei în programul lui zilnic.
Alexandra Bordea
Buna seara!Am si eu o intrebare:fetita mea de 4 luni si jumatate se pregateste de eruptie dentara cu tot setul de manifestari.Insa la gingia de jos,in spatele ei ca sa spun asa sau in spatele dintisorilor din fata a aparut o umflatura oarecum rotunda si tare.Este normal asa ceva?Sunt destul de ingrijorata.Va multumesc!
Andreea Mosoiu
Bună dimineața! Este indicat să mergeți cu fetița la un medic pedodont să vadă despre ce este vorba. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la numărul de telefon 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉 https://bit.ly/3vDGKPt.