Chiar este necesar să scoatem măseaua de minte?

 

Laura Ferent, medic de la Clinicile Stomatologice Dr. Leahu
Medicii de la Clinicile Stomatologice Dr. Leahu oferă grijă pentru fiecare pacient în parte. Doar specialistul își va spune dacă trebuie să scoți măseaua de minte sau nu

De: | Etichete: , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 20 aprilie 2017

Vizualizat de 20.759 utilizator/i

Măselele de minte reprezintă ultimul set de molari care se dezvoltă și erup fie în adolescență, fie până la vârsta de 25 de ani. Dacă sunt aliniate corect și sunt sănătoase, nu există motive de îndepărtare a lor. Însă, de cele mai multe ori, ele pot crește strâmb, direct cariate și pot afecta dinții vecini.

În zilele noastre, măseaua de minte nu mai are vreo funcție practică. Nu ne ajută la masticație, iar de cele mai multe ori ne creează numai probleme. De aceea, medicii dentiști recomandă extracția măselelor de minte. Cu toate acestea, această procedură nu este necesară în toate cazurile.

Iată care sunt cazurile în care îți poți păstra măselele de minte și care sunt cazurile în care trebuie să apelezi la extracția lor:

Când poți să păstrezi măseaua de minte?

  • Atunci când aceasta a erupt complet;
  • Atunci când este în stare bună și nu prezintă urme de carii, iar gingia nu este inflamată;
  • Atunci când este poziționată corect și nu afectează dinții vecini;
  • Atunci când poate fi curățată cu ușurință.

Chiar dacă nu creează dureri sau vreun alt disconfort major, măselele de minte pot reprezenta adevărate probleme. Pot fi incluse, ceea ce înseamnă că nu pot erupe pe arcadă sau pot erupe în unghiuri ce afectează restul dinților.

Când trebuie să  scoți măseaua de minte?

  • Atunci când dintele este inclus și nu poate erupe, ceea ce poate duce la afectarea rădăcinilor dinților vecini;
  • Atunci când dintele estesemiinclus și nu poate fi curățat corect, ceea ce duce la  acumularea bacteriilor și la apariția cariilor;
  • Atunci când nu există spațiu suficient pe arcadă, iar apariția ei afectează poziția celorlalți dinți;
  • Atunci când gingia este frecvent inflamată în locul respectiv.

Pentru a evalua starea măselelor de minte și pentru a preveni apariția unor eventuale probleme grave,  este necesar să mergi periodic la medicul dentist, măcar de 2 ori pe an. În funcție de modul în care se dezvoltă dantura ta și de cum evoluează eruptia unei măsele de minte, medicul dentist poate decide dacă o va scoate sau nu.

Daca măseaua de minte nu îți cauzează probleme, dar totuși vrei să o scoți, este indicat să consulti părerea unui medic dentist înainte de a lua această decizie. Dacă ai acceptul medicului și vrei să apelezi la această procedură, indicat ar fi să o realizezi cât mai repede, deoarece  după vârsta de 25 de ani, osul maxilar este complet format, ceea ce înseamnă că extracția măselelor va fi mai dificil de realizat.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134