Vizualizat de 1.160 utilizator/i
La fel ca în orice domeniu, în jurul stomatologiei circulă sute de mituri printre cei care nu au trecut niciodată pragul cabinetelor medicale. Lipsa de informare face ca cei mai afectați de prezența miturilor în viața cotidiană să fie tocmai pacienții. Iată cinci dintre acestea, explicate pe înțelesul fiecăruia:
- E bine să mă spăl de mai multe ori pe zi pe dinți. FALS
Medicii recomandă spălarea dinților de două ori pe zi. Periajul dentar realizat în exces poate duce la inflamarea gingiei și apoi la boala parodontală. În cursul zilei, cei care vor să aibă dinții curați pot înlocui periuța de dinți cu ața dentară sau apa de gură.
- La dinții de lapte, nu se tratează cariile. FALS
Medicii stomatologi recomandă tratarea cariilor și la dinții de lapte din pricina faptului că pacienții mici pot avea dureri. În plus, cariile extinse pot duce ulterior la dezvoltarea anormală a dinților, dar și a maxilarului.
- Detratajul îmi afectează smalțul dinților. FALS
Detartrajul este una dintre cele mai importante metode de igienizare a dinților, des folosită în cabinetele stomatologice din întreaga lume. Specialiștii atrag atenția că detratajul nu afectează smalțul dinților și neigenizarea corespunzătoare poate duce la afecțiuni mult mai grave.
- Alimentele foarte fierbinți sau foarte reci îmi strică dinții. FALS
Mitul alimentelor servite la temperaturi extreme este foarte răspândit printre pacienți. În mod normal, alimentele calde sau reci nu afectează dinții. Totuși, medicii nu recomandă consumul acestor alimente pe termen lung.
- Radiografiile dentare mă iradiază. FALS
La fel cum în arta fotografică s-a trecut de la fotografia pe film și hârtie la cea digitală și prelucrarea pe calculator, la fel si radiologia stomatologică trece încet de la filmul conventional la radiografia digitală. Aceasta din urmă are avantajul că doza de radiație necesară pentru ca senzorul să recepționeze imaginea este cu până la 80 % mai mică decât la aparatura clasică. Astfel, pacienții nu trebuie să-și facă griji de o expunere prea mare. Puțini știu însă că se expun zilnic radiațiilor atunci când vorbesc la telefon sau când utilizează cuptorul cu microunde.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023