Coafajul Pulpar și Pulpotomia

 

aparatura moderna in stanga, medic stomatolog in dreapta
Un tratament stomatologic poate să fie „pe viață” doar dacă pacientul își ia un angajament serios față de sănătatea sa orală și se prezintă regulat la controalele periodice.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 26 ianuarie 2022

Vizualizat de 824 utilizator/i

Ce înseamnă coafajul pulpar și pulpotomia, dar și când este necesar un tratament endodontic? Ne explică în articolul următor Dr. Bogdan Moldoveanu, Medic stomatolog cu practică orientată spre endodonție, Centrul de Excelență regional Dr. Leahu Cluj-Napoca.

Frumusețea, deși trecătoare, este un deziderat urmărit de noi toți, iar de foarte multe ori, când ne gândim la frumusețea chipului, nu o puteam face altcumva decât prin imaginarea unui zâmbet splendid. Un astfel de zâmbet, nu ar putea să fie decât unul sănătos, alcătuit din dinții naturali ai pacientului, dinți care, dacă nu sunt îngrijiți corespunzător, precum frumusețea, sunt și ei trecători.

Zi de zi, fiecare dintre noi duce o luptă acerbă cu bacteriile din gură pentru a preveni apariția unor infecții. Infecții care, într-o primă fază pot fi reprezentate de o carie, știu, poate părea ciudat, însă caria reprezintă o infecție. Este rezultatul activității bacteriilor acumulate și neîndepărtate de pe suprafața dinților. Bacteriile se află într-un număr copleșitor la nivelul salivei, ca urmare, pericolul de a dezvolta o carie este permanent, întrucât saliva o avem în cavitatea bucală permanent, de unde și nevoia de a ne menține o igienă orală corectă, zi de zi, fără nicio excepție. Periajul dentar atât dimineața, cât și seara, trebuie să fie nelipsit din rutina noastră zilnică.

Cât de important este să tratăm infecția sau caria dentară la timp

Lipsa unui tratament stomatologic efectuat la timp sau tratarea cariei într-un mod necorespunzător, este imediat resimțită de pacient prin apariția durerilor. În fazele inițiale, durerile sunt provocate de stimuli fizici (rece, cald) și sunt, în mare parte, tolerabile. Acesta este un moment critic, în care dacă majoritatea pacienților ar decide să se prezinte într-un cabinet stomatologic, dinții lor ar putea să fie păstrați vitali, altfel spus, fără extirparea pulpei (,,scoaterea nervului” în limbaj colocvial). Deși sună simplu, nu este întocmai astfel, endodonția, această specializare care se preocupă cu prevenirea sau tratarea infecțiilor pulpei (infecțiilor ,,nervului”) funcționează cel mai bine atunci când pulpa nu este infectată masiv. Foarte simplist expusă problema, mai multă durere, înseamnă o șansă mai mare ca pulpa să fie mai infectată, iar o pulpă mai infectată are, la rândul ei, o șansă mai mică de a fi păstrată în dinte.

Endodonția modernă răsplătește pacientul conștiincios printr-o șansă mai mare de menținere a pulpei vitale. De ce este însă important să păstrăm pulpa în dinte? Răspunsul nu poate fi unul sumar, pentru că implicațiile sunt nenumărate. Știu însă, cât este de important ca răspunsurile mele să fie clare, tocmai de aceea voi preciza următorul lucru: orice tratament stomatologic înseamnă un pas mai aproape de pierderea dintelui, de aceea cu cât facem mai multe tratamente și cu cât acestea sunt mai complexe, cu atât ne vom apropia mai mult de momentul în care nu vom mai putea face nimic.

Ce înseamnă coafajul pulpar și pulpotomia

Medicul endodont, acest specialist în tratarea nervului, are posibilitatea, ca în primele faze ale infecției pulpare să oprească progresia bacteriilor și să remedieze pagubele produse. Manoperele medicale care permit îndeplinirea acestui obiectiv se numesc Coafaj Pulpar și Pulpotomie. Sunt proceduri de mare finețe, care se pot executa de către orice medic dentist care are aptitudinile practice și teoretice necesare, cu toate acestea, este mai probabil ca un medic ce își dedică o mare parte din activitatea sa acestui tip de intervenții să aibă posibilitatea de a-i oferi pacientului un prognostic mai bun. Fiind proceduri migăloase, aparate precum microscopul dentar și unitățile de radiodiagnostic sunt de mare ajutor, acestea împreună cu materialele noi, adaptate cerințelor biologice actuale, pot face, în multe cazuri, diferența între succes și eșec.

pulpotomie in prima poza stanga sus, coafaj pulpar in pozele 2,3 si 4

Pulptomie și coafaj pulpar realizate de către Dr. Bogdan Moldoveanu,Medic stomatolog cu practică orientată spre endodonție

Intervențiile în sine constau în îndepărtarea bacteriilor și, după caz, îndepărtarea parțială a nervului infectat. Poate sună înfricoșător, însă nu este nici pe departe o procedură dureroasă, ca de altfel, nici o procedură endodontică. Terapia se efectuează sub anestezie locală profundă, ceea ce înseamnă că întreaga regiune aflată în imediată vecinătate a dintelui afectat, urmează să fie amorțită, ca urmare gingia, obrazul, dintele, buza și după caz, limba vor fi amorțite.

De ce este importantă diga în desfășurarea tratamentului endodontic

Pentru maximizarea eficienței procedurilor, dar și pentru a putea crește nivelul de confort al pacientului, medicul dentist va izola câmpul operator (adică 3-4 dinți, vecini celui afectat) cu o bucată de cauciuc numită DIGA. Dacă ați înțeles citind un pic mai sus cât de periculoasă este contaminarea cu bacteriile din salivă, este lesne de înțeles de ce în cursul unei proceduri medicale căutăm să reducem la minim, o astfel de întâmplare. Dincolo de nenumăratele avantaje medicale pe care această bucată de cauciuc le oferă, pacientul se va simți mult mai liniștit pe durata întregii intervenții, fiind liber să își înghită propria salivă și să respire normal fără a avea teama că s-ar putea să înghită soluții, materiale sau în cel mai rău caz, instrumente. După îndepărtarea cariei, nervul expus urmează să fie dezinfectat cu soluții speciale pentru a elimina bacteriile de la acest nivel. Ulterior, pentru promovarea vindecării acestuia, se va acoperi cu un material care va îndeplini mai multe funcții, printre care, stimularea formării de țesuturi reparatorii, practic favorizând închiderea „rănii”.

Etapele unui tratament endodontic complet

Dacă vrem să discutăm despre reușita unei intervenții pe termen lung, este musai să ne gândim la obiectivul pe care l-am avut de la bun început, dintele s-a dorit a fi tratat întocmai pentru că am vrut să-l păstrăm în cavitatea bucală, pentru a permite pacientului să îl folosească așa cum a făcut-o și până în acel moment. Pornind de la această premisă, doar tratarea nervului nu poate constitui un tratament complet, nelipsită fiind și plomba care trebuie să acopere materialul ce va „vindeca” nervul (sau după caz  „plomba ceramică” sau coroana dentară artificială) . Odată încheiat tratamentul, care de regulă, durează una sau maxim două ședințe, durerile inițiale trebuie să dispară în întregime în decursul a 7 zile. Medicul dentist se va asigura de eficiența protocolului terapeutic și de obicei, va programa o vizită de verificare după 10 zile pentru a putea valida reușita.

Concluzii

Trebuie reținut că șansa unei evoluții pozitive, pentru acest tip de tratament, este conform literaturii de 98% în primii doi ani și 70-80% în următorii 10. De aceea dincolo de ședința de consultație inițială care va permite stabilirea diagnosticului și ședințele de tratament ce vor face posibilă implementarea acestei opțiuni terapeutice, foarte importante sunt și reevaluările periodice, la fiecare șase luni. În nefericita eventualitate în care tratamentul va involua, pulpa se va necroza („nervul” va „muri”) iar pacientul va avea nevoie de un tratament endodontic („scoaterea nervului”). Mare atenție, deoarece în 60% din cazuri „nervul moare” fără să genereze nici un fel de durere, așadar în lipsa controalelor periodice este posibil ca în momentul în care vom ajunge la dentist, fiind împinși de dureri să fie mult prea târziu pentru a mai putea face ceva pentru acel dinte.

Un tratament stomatologic poate să fie „pe viață” doar dacă pacientul își ia un angajament serios față de sănătatea sa orală și se prezintă regulat la controalele periodice.

Dr. Bogdan Moldoveanu
Ultimele postari ale lui Dr. Bogdan Moldoveanu (vezi toate)

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134