,,Comunicarea este esențială pentru a oferi pacientului încredere și curaj”, interviu cu Monica Andoniu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, Timișoara

 

Dr. Monica Andoniu
În stomatologie este important ca pacientul să aibă o experiență plăcută și siguranța actului medical.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 9 martie 2020

Vizualizat de 907 utilizator/i

Pentru Monica Andoniu, medic dentist în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Timișoara, fiecare zi în cabinetul stomatologic este o provocare, iar satisfacția vine din faptul că reușeste să rezolve problemele stomatologice ale pacienților. Își dorește să ofere zâmbete luminoase, dinți sănătoși și estetici, iar pasiunea pentru stomatologie și echipa cu care lucrează sunt cele care o motivează.

De ce ați ales stomatologia?

De mică mergeam la cabinetul medicului stomatolog fără frică. M-a fascinat faptul că medicul putea să “repare” dinți și să facă pacienții fericiți. Îmi plăcea modul în care explica pacienților termenii medicali, afecțiunile pe care le aveau, dar și tratamentele potrivite pentru aceștia. Vizitele la stomatolog erau o plăcere și o curiozitate. M-au inspirat să merg pe drumul acesta și mă bucur că în prezent pot oferi sănătate orală și zâmbete sănătoase pacienților mei.

Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu?

Obișnuiesc să ajung mai repede la clinică, să verific toate cazurile pe care le am în ziua respectivă și să discut cu asistentul despre sarcinile pe care le avem de făcut. Apoi, vorbesc cu pacienții, încerc să le insuflu încredere și să empatizez cu ei. Îi întâmpin mereu cu zâmbetul pe buze și fac totul cu plăcere, propunându-mi să ofer o experiență plăcută acestora.

Cum vă simțiți în cadrul Clinicile Dentare Dr. Leahu?

E un sentiment de familie în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Mă bucur să mă aflu aici, să aduc cu mine pachetul de cunoștințe pe care îl am și să îl împart cu colegii mei. Faptul că ne oferim sprijin reciproc pentru orice problemă mă face să mă dezvolt profesional și să vin zilnic cu plăcere la clinică.

Dr. Monica Andoniu și pacient pe scaun

Dr. Monica Andoniu în timpul unui tratament stomatologic

Credeți că este importantă vechimea la locul de muncă?

Vechimea este un factor important, dar nu poți conta doar pe aceasta pentru a atinge nivelul de performanță propus. Important este ca tu, în postura de medic stomatolog, să vrei să performezi, să înveți să fii un medic de calitate. La finalul zilei este important ca pacientul să plece având siguranța actului medical.

Ați întâmpinat dificultăți la începutul carierei?

La început a fost greu, dar și provocator.  Mi-am dat seama că este nevoie de multă practică, dar alături de oameni profesioniști au venit treptat și rezultatele. Este important să treci peste perioadele grele și să înveți din ele, iar echipa cu care lucrezi să te înțeleagă și să te ajute.

Care credeți că este cel mai important aspect atunci când vine vorba de relația medic-pacient?

Cel mai important aspect în relația medic-pacient este respectul reciproc și sentimentul că ai putut oferi ajutorul tău atunci când pacientul a avut nevoie. De asemenea, este necesar să îl faci să înțeleagă că tot ce întreprinzi este spre binele sănătății orale a acestuia. O comunicare bună crește nivelul de satisfacție al pacientului. De aceea, trebuie explicat pe înțelesul lui problemele dentare și tratamentele pe care le vor primi.

Ce credeți că este dificil în postura de medic dentist?

Este dificil să te apropii de pacient, să îi câștigi încrederea și să te străduiești să îi găsești temerile ca să îl poți ajuta să le depășească. E important să poți avea o relație cât mai apropiată de acesta, să te vadă ca pe un prieten, să se stabilească o relație de normalitate ca de la om la om.

Cât de importantă credeți că este educarea pacientului cu privire la igiena orală?

În ultimul timp, am observat că pacientul se preocupă mult mai mult de sănătatea lui orală, fapt îmbucurător pentru mine ca medic. În cazul acesta, este mai ușor să lucrezi pe fondul unei conștientizări asupra importanței prevenției, astfel încât riscurile apariției afecțiunilor orale să fie diminuate.

Care credeți că sunt secretele unui medic de succes?

Din punctul meu de vedere, perseveranța, răbdarea și pregătirea profesională sunt secretele unui medic de succes.

Care sunt punctele dumneavoastră forte?

Pasiunea cu care îmi exercit profesia și dorința de a mă autodepăși, răbdarea și empatia față de pacient sunt câteva din punctele mele forte.

Cum și-ar putea învinge unii pacienți teama de dentist?

Înainte pacienții își învingeau teama de dentist cu greu. Însă acum, datorită noilor tehnologii din domeniul stomatologic, nu mai vorbim despre durere. Este important ca medicul stomatolog să explice clar pacientului tot tratamentul pentru a prinde curaj și încredere.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134