,,Comunicarea părintelui cu copilul, acasă, este foarte importantă” – Interviu cu Dr. Oana Cojocaru, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție

 

medic stomatolog in clinica
Dr. Oana Cojocaru, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Galați.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 21 octombrie 2021

Vizualizat de 447 utilizator/i

Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentele și măsurile de prevenție terapeutice pentru copii si adolescenți. Această specializare implică atât cunoștințe specifice, în cazul medicului, cât și pasiune pentru lucrul cu copiii. Dr. Oana Cojocaru, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție, în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu Galați, ne-a povestit despre cum arată o zi, în cabinet, alături de pacienții săi și care sunt metodele prin care le câștiga încrederea acestora. Află, din interviul următor, sfaturile Oanei atunci când îți dorești ca micuțul să vină fără teamă la dentist.

Cum arată o zi în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu din Galați?

Întreaga echipă a Clinicilor Dentare Dr. Leahu este multidisciplinară. Aici comunicăm și ne sfătuim, de fiecare dată, când realizăm un plan de tratament pentru pacient. Sunt bucuroasă că lucrez alături de o echipă tânără și profesionistă. De asemenea, lucrând, zi de zi, cu micuții pacienți am observat că majoritatea dintre ei sunt aduși de părinți atunci când se confruntă cu cariile dentare. Tocmai de aceea, ca medic stomatolog îmi place foarte mult să interacționez cu copiii și să îi ajut să își rezolve orice tip de problemă dentară, încă de mic, pentru ca pe viitor să aibă o dantură sănătoasă și lipsită de afecțiune orale.

Ce provocări întâmpini în lucrul cu micuții pacienți?

Din păcate, unii părinți vin cu micuții prea târziu la cabinetul de medicină dentară, atunci când apare deja durerea și când dinții sunt afectați în mare proporție. Din acest motiv, la prima vizită poate să fie dificil pentru noi să-i convingem să coopereze. Copiii prezintă frică de necunoscut, teamă de stomatolog și se sperie chiar și de la sunetele pe care le provoacă aparatura medicală. Însă, din fericire, la Clinicile Dentare Dr. Leahu Galați există conceptul Academiei Spațiale Dr. Leahu, unde atât în clinică, cât și în cabinet sunt prezente personaje de poveste și jocuri educative. Datorită acestui univers magic, teama de stomatolog dispare și astfel realizarea tratamentului se va desfășura cu succes.

Când ar trebui un copil să vină pentru prima dată la medicul stomatolog?

Din punctul meu de vedere, prima vizită la medicul stomatolog a copilului trebuie realizată încă de când apar primii dințișori pe arcadă. Numai așa, copilul se va obișnui de mic cu mediul din cabinetul stomatologului și nu va dezvolta, pe viitor, frică de dentist. De asemenea, atunci când părinții vin cu cei mici la clinică, aceștia primesc sfaturi despre cum să le îngrijească dințișorii și informații benefice despre alimentație și igienă orală.

medic stomatolog in clinica

Dr. Oana Cojocaru, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție

Care sunt cele mai frecvente probleme dentare, în rândul copiilor, care pot apărea la o vârstă fragedă?

În fiecare zi, observ copii care prezintă carii dentare, fie incipiente, fie într-un stadiu mai avansat.
Cariile dentare, la copii, apar din mai multe cauze. Una dintre acestea fiind caria de biberon. Aceasta apare la bebelușii ce sunt alăptați, mai ales noaptea. Pentru a evita această carie este necesar ca după alăptare, mămica să îi șteargă gingiile sau dințișorii cu un tifon umed. O altă cauză care provoacă apariția cariei de biberon este alăptarea prelungită. Spre exemplu, am avut pacienți copii ce au fost alăptați până la vârsta de 4 ani și care prezentau distrucții coronare. În cazul acestora, soluția potrivită a fost să primească coronițe dentare.

De asemenea, caria dentară apare și din cauza consumului excesiv și frecvent de dulciuri. Tocmai de aceea, este foarte important ca aceste gustări dulci să fie evitate pe cât de mult posibil. Dacă acest lucru nu este posibil, este necesar să se instituie periajul dentar imediat după consumarea acestora.

Crezi că este importantă alimentarea imaginației copilului în ceea ce privește anumite personaje, gen Tuti, Dințisorul Zurliu, pentru a aduce un plus de semnificație unor întâmplări? (pierderea primului dinte de lapte, a primei măsele)? 

Desigur! Este foarte importantă comunicarea cu copilul, la prima vizită. De asemenea, este necesar ca înainte de programare, părintele să vorbească cu copilul despre ceea ce urmează să se întâmple, în cabinet, să se joace cu el diferite jocuri educative și, mai mult decât atât, să îi explice că la clinică există un spațiu în care se poate împrieteni cu anumite personaje de poveste. În momentul în care micuțul ajunge în clinică, acesta va fi așteptat de către echipa medicală, care îi va face cunoștință cu Tuti, Dințișorul Zurliu, cu Zâna Măseluță, Lăpturoșii și cu Dulciurica. Toate aceste personaje îl vor însoți peste tot și îi vor da o stare de siguranță pe tot parcursul vizitei.

Le poți oferi părinților câteva sfaturi pentru a-l pregăti pe copil înainte să treacă pragul cabinetului medicului stomatolog, pentru a preveni și contracara „frica de dentist”?

Sfatul cel mai important pe care îl recomand tuturor părinților este de a comunica cu copilul, acasă. Explicarea într-un mod pozitiv despre vizita la stomatolog și despre ceea ce urmează să se întâmple este foarte importantă pentru ca micuțul să înțeleagă că va fi spre binele lui. Să îi asigure că la clinică nu există durere si că nu poate să i se întâmple nimic rău. Din contră, vor fi educați cu privire la sănătatea dințișorilor și îi vor ajuta să zâmbească cu bucurie.

În ziua de astăzi, datorită tehnologiei avansate, părinții pot găsi pe internet tot felul de filmulețe educative despre prima vizită la stomatolog. Chiar și la noi pe site există un tur virtual prin care copilul poate explora lumea de poveste, din cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu, chiar dinainte de ai trece fizic pragul.

Un alt sfat destul de important, pentru părinți, este să evite pe cât de mult posibil să îi dea copilului gustări dulci. Acestea pot fi înlocuite cu fructe proaspete sau cu iaurturi. De asemenea, dacă după fiecare masă nu se poate realiza un periaj dentar corect este bine să clătească gurița cu apă simplă, pentru a produce remineralizarea în mod natural.

Cum își petrece timpul liber un medic stomatolog?

Îmi place să mă plimb în natură, să vizitez și să descopăr locuri noi. Numai așa reușesc să mă deconectez și să mă încarc cu forțe proaspete pentru o nouă săptămână în care să ofer zâmbete minunate micuților mei pacienți.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777