Copiii, alimentația nesănătoasă și importanța vizitei la medicul dentist

 


De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 6 septembrie 2017

Vizualizat de 278 utilizator/i

Copiii sunt mult mai sensibili la durere și nu este o descoperire nouă faptul că aceștia simt o teamă mai mare față de medicul dentist decât adulții. Cei mici vor avea, de cele mai multe ori, o reticență în a vizita medicii de orice fel, cu atât mai mult pe cei care se ocupă de dinți și asta probabil din cauza durerilor pe care le simt deja, cauzate de carii sau de neîngrijirea danturii, dar și din cauza instrumentelor dintr-o clinică, despre care nu știu prea multe lucruri.

Frica va dispărea doar odată cu întâlnirea unor medici dentiști specializați, cu experiență în acest domeniu, care vor avea răbdarea și dorința de a-i ajuta să treacă peste această teamă. Aceștia se vor ocupa de ei într-un mod excepțional, fără a le crea durere, explicându-le pas cu pas ceea ce urmează să facă.

Unul dintre principalii factori care cauzează probleme dentare atât copiilor cât și adulților este, fără doar și poate, alimentația. Printre cele mai nocive produse alimentare se numără băuturile acidulate, care nu fac decât să atace smalțul dinților sau să pigmenteze suprafața acestora. Nici fructele de pădure, diversele sosuri sau sucurile naturale nu trebuie trecute cu vederea, întrucât acestea conțin zahăr și pot caria dinții, fiind necesară ulterior intervenția medicului dentist.

Deși toate aceste alimente și multe altele sunt periculoase pentru zâmbetul nostru, putem spune că cei mici sunt mult mai afectați decât adulții de o alimentație nesănătoasă, deoarece dinții lor sunt în perioada de formare, așadar mai sensibili.

Pe piață există suficiente „capcane alimentare” acoperite în cele mai atractive ambalaje, destinate exclusiv copiilor, care nu fac altceva decât să le influențeze negativ igiena orală și să le creeze probleme dentare. Acestea sunt ascunse sub etichete viu colorate, cu desene ale personajelor animate, care le atrag atenția.

Dulciurile, jeleurile, sucurile acidulate sau naturale, ciocolata, bomboanele, anumite fructe, sosurile, făinoasele și produsele de patiserie reprezintă bucuria gustativă a celor mici. Este de datoria noastră să îi învățăm, încă de la vârste fragede, că acestea pot fi înlocuite cu alternative mult mai sănătoase, care îi vor ajuta să aibă mereu un zâmbet frumos și să viziteze medicul dentist doar pentru controalele anuale de rutină. Cei mici pot consuma brânzeturi și lactate care sunt bogate în calciu, carne slabă și produse de origine animală pentru proteine, semințe de susan, legume și anumite fructe precum mere, pere, căpșuni sau citrice. Aceste alimente sunt foarte bune pentru „ronțăit” și pot ține cu succes locul gustărilor și produselor dulci pe care ei și le doresc cu atâta ardoare.

Greșelile pe care părinții le fac în legătură cu propria igiena orală și alimentația necorespunzătoare îi induc copilului exact același tip de comportament. De aceea, schimbarea trebuie să înceapă de la cei pe care prichindelul îi consideră exemple. Poți să consumi împreună cu cel mic diverse produse alimentare sănătoase si astfel îl încurajezi ca, pe viitor, să adopte genul acesta de comportament.

De asemenea, este benefic ca cel mic să fie obișnuit încă de la o vârstă fragedă cu vizita la medicul dentist, pentru a înțelege avantajele unei igiene orale corecte și pentru a-și depăși toate fricile. Nu doar o alimentație corectă îi menține acestuia sănătatea dentară, fiind mai mult decât necesar un control periodic la medicul dentist pentru a preveni eventualele afecțiuni care pot apărea. Întotdeauna este mai bine să prevenim decât să tratăm.

Având grijă ca cei mici să aibă o alimentație sănătoasă, să înțeleagă și să respecte atât regulile de igienă orală, cât și vizitele regulate la clinica stomatologică, ne asigurăm că aceștia vor avea o dantură frumoasă  și funcțională la vârsta maturității.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777