,,Copiii sunt oglinda voastră, dragi părinți!” – Interviu cu Dr. Laura Zaharia, medic stomatolog, specialist pedodonție

 

Medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara
Prima vizită la medicul stomatolog se poate programa odată cu erupția primilor dințișori, pentru acomodarea treptată a copilului cu cabinetul de stomatologie.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 21 ianuarie 2022

Vizualizat de 535 utilizator/i

Micii pacienți pot fi o adevărată provocare pentru medicul stomatolog ce alege să se specializeze în pedodonție, adică în lucrul cu copiii. Însă, nu întâmplător mulți dintre specialiști aleg această ramură a stomatologiei, dedicată tratamentelor și măsurilor preventive la copii și adolescenți.

Despre cum îi atragem pe cei mici să viziteze cabinetul medicului stomatolog fără teamă atunci când pășesc pentru prima dată în clinică, dar și despre importanța implicării părinților în educația dentară a copiilor, aflăm de la Dr. Laura Zaharia, medic stomatolog, specialist pedodonție în cadrul Centrului de Excelență regional Dr. Leahu Cluj-Napoca.

Ce anume te-a îndemnat să alegi pedodonția?

Iubesc lumea copiilor și îmi place să îmi petrec timpul alături de aceste mici ființe sincere și pure. Mereu am atras în jurul meu copiii și animăluțele, ceea ce m-a făcut să îmi dau seama că sunt potrivită pentru această ramură a stomatologiei, de care mulți practicieni aleg să se ferească, din cauze bine-cunoscute, precum dificultatea stabilirii relației medic-pacient, lipsa răbdării, îngreunarea procedurilor medicale, prin lipsa de înțelegere și răbdare a micilor pacienți.

De la ce vârstă aducem copilul la stomatolog?

Prima vizită la medicul stomatolog  se poate programa odată cu erupția primilor dințișori, pentru acomodarea treptată a copilului cu cabinetul de stomatologie. De asemenea, părinții primesc sfaturi utile legate de igiena orală a copilului, precum și informații necesare despre alimentație sau chiar și obiceiuri sănătoase, care ar trebui practicate mereu pentru o dantură sănătoasă.

Această primă vizită poate fi planificată și mai târziu, adică în jurul vârstei de 2 ani pentru că la această vârstă deja dinții temporari sunt erupți  aproape complet pe arcadă și se poate începe o colaborare cu medicul stomatolog.

Inițial sunt programate vizite scurte și lipsite de proceduri, în care copilul face cunoștință cu mediul cabinetului stomatologic și cu persoanalul medical. Aici, îi sunt explicate și prezentate echipamentele, precum oglinda dentară și periuțele de dinți specifice vârstei. Susțin ideea încurajării copilului de către părinți, să raspundă singur la întrebările adresate de medic pentru a se familiariza mai mult cu acesta.

Cum ar trebui să-i explicăm celui mic despre vizita la medicul stomatolog?

,,Frica de stomatolog” aparține de obicei părintelui, nu copilului, pentru că el este cel care a avut experiențe anterioare negative la stomatolog și care pot fi  ușor transmise copilului. Acesta resimte orice schimbare în starea emoțională a  părinților săi. Alteori, copilul poate auzi la școală sau la grădiniță de astfel de episoade neplăcute la stomatolog. Acestea sunt motivele pentru care este foarte important să încurajăm copilul să își trăiască propria experiență la stomatolog, să vadă și să simtă atmosfera plăcută a cabinetului și a personalului dedicat. Această experiență placută pentru copil se poate realiza, numai în condițiile în care părinții înțeleg importanța controalelor timpurii și periodice la stomatolog. Micuții trebuie încurajați să vină cu plăcere la medicul stomatolog pedodont pentru acomodarea cu acest mediu nou, nu doar în momentul în care aceștia prezintă deja episoade de durere dentară.

De asemenea, este important să fim sinceri cu copilul și să înțeleagă  faptul că această experiență este și una senzorială și că va descoperii numeroși stimuli, pe parcursul vizitei la stomatolog, precum: apa și aerul de la spray-ul din dotarea unitului, vibrații, presiuni, anestezia dentară sau ,,înțepătura unei furnici”, așa cum le place copiilor să-i spună și în cazul în care va fi nevoie să adormim dințișorul și multe altele.

Cât de important este să tratăm dinții de lapte?

Tratamentul dinților temporari, deși ignorat de către părinți, este foarte important. Sănătatea dinților temporari reprezintă un element de bază și face parte din homeostazia întregului organism. Cariile multiple la nivelul dinților temporari, cresc riscul carios pentru dinții permanenți care adesea ajung să aibă carii profunde la puțin timp după erupția acestora pe arcade.

De asemenea, molarii temporari pierduți prea devreme sau cu distrucții coronare masive provoacă dezechilibre ocluzale, prin reducerea spațiului disponibil pe arcade pentru erupția premolarilor, modificări de poziție a dinților vecini și antagoniști și necesitatea ulterioară a instituirii unei terapii ortodontice. Infecțiile dinților temporari netratate sau incorect tratate pot avea repercursiuni asupra mugurilor dinților de înlocuire, provocând defecte de structură ale smalțului.

Experiențele dureroase ale copiilor, în dentația permanentă, sunt elemente care îi fac pe cei mici să privească  cu frică mersul la stomatolog și aceștia vor deveni adulții temători și dezinteresați de controalele periodice la stomatolog.

Cum putem preveni frica de dentist?

Frica de stomatolog se previne foarte simplu, dacă părinții sunt corect informați și sunt dispuși să facă câteva lucruri simple, pentru care copiii lor le vor mulțumi în momentul în care vor crește și vor realiza aceste aspecte.

Vizitele timpurii la medicul stomatolog, încă de la erupția primului dinte pe arcadă, instituirea igienei orale riguroase, controalele periodice individualizate în funcție de etapa de vârstă și riscul carios al pacientului, prin care se vor depista și trata leziunile carioase în stadii incipiente, nedureroase, sunt pași importanți prin care copilul nu va ajunge să aibă experiențe dureroase în sfera orală și să fie supus unor tratamente mai complicate și laborioase de extirpare pulpară, drenaje ale abceselor sau extracții dentare.

Frica este indusă și de starea părinților și de experiențele neplăcute ale acestora la dentist. Copilul trebuie încurajat să își ,,trăiască” propria experiență la stomatolog, iar vizitele la stomatolog ar trebui să fie un prilej de bucurie, de motivație pentru a avea un zâmbet sănătos, fără frică și neliniște.

Ce provocări întâmpini în lucrul cu micii pacienți?

Fiecare copil este diferit și trebuie tratat ca atare. Sunt copii foarte cuminți și bine educați cu care mă înțeleg precum cu un adult și cu care îmi este drag să lucrez. Pe de altă parte, este o provocare să lucrez cu copiii agitați, cărora nu li s-a explicat că motivul pentru care vin la dentist este sănătatea dințișorilor lor, nu recompensele promise de părinți, lucru total greșit, după părerea mea. De aici pornesc atitudinile de respingere, plâns forțat și nejustificat, necooperarea și chiar replici nerespectuoase. Totul pornește de la educația primită în familie, iar atitudinea și comportamentul unor astfel de copii este responsabilitatea părinților, care fac anumite erori în creșterea și educația acestora.

De asemenea, întâmpin și atitudini dificile ale părinților, care ar trebui să conștientizeze că acestea au repercursiuni asupra tratamentului, a cooperării cu micul pacient precum și a formării unui tipar psihologic greșit al copilului, pentru că acesta imită și absoarbe ca un burete tot ce vede la cei din jurul lui, mai ales comportamentul părinților.

La ce vârste apare tranziția de la clinica pentru copii la cea pentru adulți?

Chiar și la vârsta dentației mixte, există cazuri în care copiii au nevoie de tratamente endodontice complexe, realizate de specialistul endodont. Sunt foarte multe cazuri, în care dinții permanenți abia erupți prezintă carii profunde cu necesitatea tratamentului endodontic.

Personal, consider că după vârsta de 14-16 ani, copilul devenit adolescent, poate trece de la departamentul de pedodonție, la cel pentru adulți, deoarece dinții permanenți maturi și patologia acestora intră în apanajul celorlalte specialități ale medicinii dentare.

Ce sfaturi le oferi părinților, pentru ca micuțul să conștientizeze importanța îngrijirii dințișorilor?

Copiii sunt foarte buni în a imita obiceiurile și activitățile părinților. Un copil care își vede mama că petrece mult timp pe telefon, va face și el asta. Unul care își vede părintele citind des, va fi și el apropiat și interesat de lumea cărților. Așa funcționează și igiena orală. Un copil care își vede părinții că sunt interesați de igiena orală și că își periază cu rigurozitate dinții de cel puțin două ori pe zi, vor fi și ei atrași de acest lucru. Așadar rețineți că, copiii sunt oglinda voastră, dragi părinți!

  • Luați copilul cu voi în baie când vă efectuați periajul și faceți asta împreună cu micuțul vostru. Alegeți un cântecel atractiv care să dureze cel puțin 2 minute și periați dinții pe durata acestuia împreună. Pentru copiii foarte mici, după efectuarea periajului de către aceștia, verificați și refaceți periajul corect, deoarece ei nu au abilitatea să își igienizeze singuri cavitatea orală, în mod corect.
  • Realizați un calendar în care bifați în fiecare seară și dimineață faptul ca periajul a fost efectuat. Alegeți periuțe și paste atractive pentru copii. La fel cum ne igienizăm și celelalte părți ale corpului nostru. Copiii trebuie să înțeleagă importanța igienei orale!
  • Aduceți copilul la un consult și haideți să descoperim împreună cum trebuie să ne igienizăm corect, prin demonstrarea periajului pe un model, să învățăm care sunt alimentele sănătoase și care sunt cele nocive pentru dințișori!

Dacă ești în căutarea unei clinici stomatologice special concepute pentru nevoile copilului tău, dacă îți dorești ca acesta să învețe de la o vârstă cât mai fragedă care este rolul sănătății orale și dacă vrei să nu dezvolte „frica de stomatolog”, te așteptăm la Centrul de Excelență regional Dr. Leahu Cluj-Napoca. Pentru programări și informații suplimentare ne puteți contacta la numărul de telefon: 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134