Coroana dentară din zirconiu vs ceramică. Cum să alegi și de ce?

 

Zambet pacient
Un prim pas pe care trebuie să îl faci înainte de a alege între dinții de zirconiu vs dinții de porțelan, este consultul stomatologic.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 15 iulie 2022

Vizualizat de 13.582 utilizator/i

O dantură perfect funcțională și frumoasă ne ajută să avem mai multă încredere în noi și să ne bucurăm de o viață socială activă. Există însă diverse opinii cu privire la coroanele de zirconiu vs cele din ceramică. Dacă urmează să apelezi la o astfel de procedură de estetică dentară și nu știi ce să alegi, cu siguranță acest articol îți va răspunde tuturor întrebărilor.

Descoperă care sunt avantajele și dezavantajele acestor tipuri de coroane dentare și alege informat care este cea mai potrivită opțiune pentru tine.

Ce trebuie să știi despre coroanele sau coronițele dentare

Coroanele sau coronițele dentare reprezintă tratamente stomatologice care ne ajută să refacem dantura atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Pe scurt, o coroană va îmbrăca dintele cu scopul de a-i crește rezistența și de a-l proteja de posibile afecțiuni stomatologice.

De cele mai multe ori, o coroniță se va aplica atunci când dintele a fost prelucrat în vederea eliminării cariilor sau în tratamentul de canal, atunci când nervul a fost scos. O coroană este necesară și atunci când dintele a pierdut mai mult decât jumătate din structura lui naturală sau atunci când au apărut fracturi și rezistența sa a fost afectată.

Coroana dentară este necesară și în cazul implanturilor dentare, în cazul în care ne dorim să înlocuim un spațiu gol apărut în urma pierderii unui dinte natural.

Coroana dentară din zirconiu vs ceramică. Alege medicul sau pacientul?

Așa cum spuneam, coroanele dentare sunt recomandate pentru dinții care prezintă fisuri sau plombe și pentru cei tratați pe canal. De asemenea, coroanele dentare se pot atașa și implanturilor dentare, oferind forma și funcționalitatea dinților naturali.

Totodată, trebuie să știm că aceste lucrări protetice care acoperă sau învelesc partea vizibilă a dintelui sunt confecționate din materiale rezistente și durabile, astfel încât să poată îndeplini funcția masticatorie și cea estetică a danturii.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu se realizează atât coroane integral ceramice și metalo-ceramice, cât și coroane ceramice pe suport de zirconiu.

Coroanele integral ceramice sau de porțelan

Coroanele integral ceramice sau de porțelan, așa cum sunt recunoscute de majoritatea pacienților, îți oferă un zâmbet impecabil și o dantură complet funcțională. Acest tip de coroane dentare imită într-un mod foarte plăcut textura dintelui natural, fiind greu de deosebit de acesta, datorită culorii și transparenței materialului.

În ceea ce privește coroanele metalo-ceramice trebuie să știi că sunt folosite atât pentru dinții frontali, cât și pentru cei laterali sau din spatele cavității bucale. Clinicile Dentare Dr. Leahu oferă două tipuri de porțelan dentar tocmai pentru a găsi cea mai bună soluție pentru fiecare pacient în parte. Ceramica feldspatică oferă posibilitatea de a modifica culoarea dinților prin anumite efecte speciale ale pigmenților ce se pot aplica în interiorul porțelanului, iar ceramica presată, foarte asemănătoare cu dinții naturali din punct de vedere al culorii, oferă posibilitatea aplicării colorațiilor sau petelor opace pe exteriorul suprafeței ceramice.

Coroanele dentare ceramice pe suport de zirconiu

În schimb, coroanele ceramice pe suport de zirconiu sunt o soluție potrivită pentru pacienții care prezintă alergii la metal. Datorită materialului biocompatibil, apariția oricărei reacții adverse este eliminată. De asemenea, zirconiul este un material care imită foarte bine culoarea și transparența dintelui, de aceea, coroanele dentare pe suport de zirconiu au devenit foarte cunoscute.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu, acest tip de coroane este realizat printr-un procedeu de frezare computerizat al unui bloc de zirconiu, folosind tehnologia CAD/CAM .

Așadar, alegerea coroanei dentare potrivite ține atât de dorințele pacientului, cât și de anumite particularități ale danturii, pe care medicul stomatolog le va analiza în cadrul unui consult.

 Coroana dentară din zirconiu

Una dintre cele mai inovatoare soluții, pe care protetica dentară le oferă în prezent, este coroana dentară din zirconiu. Pentru restaurarea dentară, această opțiune vine în sprijinul pacienților care au alergie la metale.

Avantajele coroniței

Zirconiul este un aliaj foarte rezistent, lipsit de conductivitate electrică și 100% biocompatibil cu organismul uman. Acesta reprezintă baza peste care se vor adăuga straturile de porțelan. Un alt avantaj al coroanelor dentare pe suport de zirconiu este acela că sunt mult mai ușoare decât cele pe suport metalic și pacientul se acomodează foarte repede cu acestea.

Important de reținut este faptul că principalele avantaje oferite de acest tipuri de coroane dentare sunt: durabilitatea și aspectul natural. Lipsa suportului metalic permite luminii să se reflecte la fel ca la nivelul dinților naturali.

Dezavantaje ale coroanei dentare

Deși coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt mai costisitoare în comparație cu cele pe suport metalic sunt o opțiune avantajoasă având în vedere faptul că sunt lucrări care rezistă foarte bine în timp și îți garantează un zâmbet cu un aspect natural.

Faptul că acest tip de coroană este translucidă, ea nu se poate aplica pe dinții frontali care sunt îngălbeniți sau de culoare închisă, deoarece acest lucru va conduce la un rezultat mai puțin estetic.

Prețul coroanei dentare din zirconiu

Atunci când discutăm despre costul unei coroane dentare din zirconiu, trebuie să avem în vedere faptul că sunt folosite tehnologii și materiale de cea mai înaltă calitate, ce reprezintă o investiție în sănătatea noastră dentară și confort estetic. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, costul unei astfel de lucrări protetice este 1 950 lei.

Rezistență

Spre deosebire de alte materiale, coroanele dentare din zirconiu au o rezistență de peste 10 ani. Tocmai pentru că zirconiul are o duritate de 6,5 – 7,5, asemenea dintelui dantural. Alegerea coroanei dentare potrivită nevoilor tale va fi cea recomandă de medicul specialist, care va ține cont atât de dorințele tale, cât și de buget.

Coroana dentară din ceramică

Coroanele dentare se pot realiza integral din ceramică sau pe un suport metalic. Coroanele dentare integral ceramice pot fi folosite pentru restaurarea dinților posteriori, care nu sunt distruși în totalitate. În acest caz, se folosește o incrustație din ceramică și nu este necesar un suport metalic. Coroanele dentare din ceramică devin foarte rezistente datorită tehnicilor de cimentare, iar cu o îngrijire riguroasă te vei putea bucura de acestea pe parcursul întregii vieți.

Avantajele coroanei dentare din ceramică

Coroanele ceramice sunt potrivite atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Așa cum se întâmplă în cazul coroanelor dentare din zirconiu și ceramica este biocompatibilă cu organismul uman, astfel riscurile apariției reacțiilor alergice sunt minime. Acest tip de lucrare protetică imită foarte bine dinții naturali atât în ceea ce privește textura, cât și în ceea ce privește transparența și culoarea dinților naturali. Prețul coroanelor din porțelan este mai scăzut decât cel al coroanelor din zirconiu.

Dezavantaje coroniței

Dacă aplicarea coroanei dentare din ceramică este corect realizată, aceasta nu prezintă dezavantaje propriu-zise. Singurul aspect pe care fiecare pacient trebuie să-l analizeze este costul mai ridicat al acestei lucrări protetice. Totul se datorează tehnologiei folosite, a materialelor de înaltă calitate, dar și a etapelor prin care trece o coroană dentară, înainte să ajungă la pacient. În primul rând medicul stomatolog va lua amprenta dentară a pacientului, aceasta ajunge la laborator, acolo unde coroana dentară este prelucrată de tehnicianul dentar, iar în final este adusă la clinica dentară pentru montare.

Preț coroană dentară din ceramică

Tratamentele realizate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, pentru a putea asigura un plan de tratament corect și o experiență cât mai bună. De cele mai multe ori, realizarea coroanelor dentare face parte din cadrul unui plan de tratament care conține și alte intervenții, de exemplu: inserarea implantului dentar, urmată de aplicarea coroanei dentare pentru înlocuirea dintelui lipsă. Astfel, costurile pentru fiecare pacient sunt personalizate.

O coroană dentară realizată în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu costă 1 750 de lei, însă pentru mai multe detalii referitoare la prețurile serviciilor stomatologice din cadrul clinicilor noastre puteți accesa pagina destinată prețurilor.

Rezistența

Media de viață a coroanelor dentare din ceramică este de peste 10-15 ani și chiar pentru întreaga viață, dacă pacienții respectă indicațiile medicului stomatolog. Tocmai de aceea este important să îngrijim cu atenție dantura și să venim regulat în cabinetul de medicină dentară pentru control.

Coronita dentara prelucrata de stomatolog

Coronița dentară va avea aceeași culoare și același aspect cu cel al dinților naturali

Cât durează până vei avea coronița dentară fixată în cazul celor două tipuri de lucrări protetice

Pentru că știm cât de prețios este timpul fiecăruia dintre noi, în Clinicile Dentare Dr. Leahu folosim un sistem modern de restaurare dentară, numit CEREC CAD/CAM, care ne permite să-ţi oferim un tratament rapid, precis şi estetic. Așadar, într-o singură oră te poți bucura de o dantură complet funcțională și un zâmbet impecabil.

Un avantaj considerabil al acestor coroane îl reprezintă timpul redus necesar tratamentului, eliminându-se amprentarea tradiţională şi şlefuirea manuală a coroanei pentru că, folosind CEREC, totul este computerizat.

Concluzii

Cea mai potrivită lucrare protetică este cea recomandată de medicul protetician! La Clinicile Dentare Dr. Leahu, estetica este un element foarte important pentru decizia finală a alegerii coroanei dentare, însă sănătatea danturii tale contează la fel de mult! Fiecare pacient are parte de un plan de tratament personalizat, astfel încât poate beneficia de cele mai bune soluții pentru nevoile sale. Un prim pas pe care trebuie să îl faci înainte de a alege între dinții de zirconiu și dinții de porțelan este consultul stomatologic.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777