Vizualizat de 3.388 utilizator/i
Dacă și tu îți dorești o dantură frumoasă, cu care să poți zâmbi fără teamă și cu ajutorul căreia să poți mânca tot ce îți dorești, atunci coroanele dentare din ceramică sunt o opțiune potrivită pentru tine! Află în ce situații sunt recomandate coroanele dentare, de câte tipuri pot fi, care sunt avantajele acestora, dar și care sunt recomandările medicilor stomatologi.
Conținut
Coroanele dentare
Poate că de-a lungul timpului ai auzit de numeroase ori discuții legate de coroanele dentare, însă neavând nevoie de acest tip de lucrări protetice nu ai înțeles exact ce reprezintă. Coroanele dentare sunt acele lucrări care învelesc în întregime un dinte deteriorat sau chiar un implant dentar, oferind forma și funcționalitatea dintelui natural. Pe lângă rolul funcțional, coroanele dentare îți pot oferi un aspect estetic excepțional, deoarece corectează forma, culoarea și alinierea dinților.
Coroanele dentare sunt un tratament potrivit pentru cazurile în care unul sau mai mulți dinți sunt afectați în proporție mai mare de 50% ori atunci când aceștia sunt fracturați și nu mai pot fi restaurați cu material compozit. De asemenea, coroanele dentare se utilizează pentru restaurarea dinților în cazul bruxismului sau a eroziunii dentare. Lucrările protetice de acest tip obișnuiesc să fie utilizate și în cazul punților dentare, acestea împiedică dinții rămași să migreze și îmbunătățesc fizionomia feței, forța mușcăturii fiind astfel distribuită uniform, prin înlocuirea dinților lipsă.
Tipuri de coroane dentare din ceramică
Coroanele dentare realizate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu pot fi de două tipuri: coroane dentare realizate integral din ceramică și coroane dentare realizate din metalo-ceramică.
Coroane dentare realizate integral din ceramică
Coroanele dentare te vor face să spui adio zâmbetului cu probleme. Uită de strungăreață, de dinții ciobiți sau fracturați și chiar de lipsa unuia sau a mai multor dinți. Restaurarea danturii cu ajutorul coroanelor dentare realizate integral din ceramică reprezintă o tehnică cu un rezultat foarte apropiat de cel al zâmbetului natural. Culoarea apropiată de cea a dinților naturali și transparența ceramicii duc la un rezultat ce poate fi aproape imposibil de deosebit.
Unul dintre avantajele coroanelor dentare de acest tip este acela că permit și reconstrucția dinților posteriori, aceia care nu sunt distruși în totalitate. Coroanele din ceramică devin foarte rezistente datorită tehnicilor de cimentare, astfel acestea au o durată de viață foarte lungă, de multe ori nefiind nevoie să se înlocuiască de-a lungul timpului.
Coroanele dentare matalo-ceramice
Funcționalitatea și estetica danturii poate fi redată și cu ajutorul coroanelor dentare realizate din metalo-ceramică. Acestea asigură, la fel ca în cazul celor ceramice integral, reușita unui rezultat excepțional reprezentat de un zâmbet frumos care te va întineri. Acest tip de coroane dentare se utilizează, de cele mai multe ori, pentru restaurarea dinților frontali sau ai celor laterali în scopul acoperirii implanturilor dentare, ținând locul dinților naturali.
Diferența dintre coroanelor din cermică integral și cele din metalo-ceramică este aceea că, cele din urmă, sunt compuse dintr-un schelet metalic de susținere pentru asigurarea rezistenței și din stratul de ceramică ce îl acoperă.
La rândul lor, coroanele dentare din metal și ceramică pot fi de 2 tipuri, diferența dintre acestea fiind materialul utilizat, și anume: ceramica feldspatică și cea presată. Prima opțiune are drept caracteristică principală faptul că prin aplicarea de pigmenți în interiorul porțelanului, tehnicianul dentar poate modifica culoarea coroanelor dentare și poate crea efecte speciale. Cea de-a doua opțiune se diferențiază prin faptul că are o culoare foarte apropiată de cea a dinților naturali, iar efectele speciale realizate în scopul pigmentării se aplică pe exteriorul suprafeței de ceramică.
De ce sunt mai bune decât alte tipuri de coroane dentare?
Coroanele dentare de ceramică, fie acestea integral din ceramică sau cele cu suport de metal și înveliș de ceramică, reprezintă cea mai bună soluție pentru reconstrucția danturii. Pe lângă rezultatele estetice excepționale, imposibil de deosebit de dinții naturali, coroanele dentare sin ceramică dau rezultate foarte bune și în ceea ce privește funcționalitatea danturii. Acestea devin foarte rezistente și, cu o igienă orală corectă, pot rezista întreaga viață.

Coroanele dentare din ceramică sunt 100% biocompatibile, de aceea riscul apariției alergiilor sau infecțiilor sunt eliminate.
Ce preț are o coroană dentară din ceramică?
Tratamentele realizate în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, pentru a putea asigura un plan de tratament corect și o experiență cât mai bună. De cele mai multe ori, realizarea coroanelor dentare face parte din cadrul unui plan de tratament care conține și alte intervenții, de exemplu, inserarea implantului dentar, urmată de aplicarea coroanei dentare pentru înlocuirea dintelui lipsă. Astfel, costurile pentru fiecare pacient sunt personalizate.
O coroană dentară realizată în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu costă 1750 de lei, însă pentru mai multe detalii referitoare la prețurile serviciilor stomatologice din cadrul clinicilor noastre puteți accesa pagina destinată prețurilor.
Cum trebuie să-ți îngrijești dantura dacă ți-ai pus coroană dentară?
Deși foarte multe persoane consideră că igiena orală nu mai este atât de importantă atunci când dinții naturali sunt înlocuiți de lucrări protetice, medicii stomatologi explică că acest lucru este fals! Zâmbetul este cartea noastră de vizită, iar igiena orală este necesară indiferent dacă avem sau nu lucrări protetice, atât pentru sănătatea dentară, cât și pentru un aspect plăcut.
În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ne curățăm dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, și că folosim ața dentară și apa de gură în scopul înlăturării resturilor alimentare din zonele în care periuța de dinți nu poate pătrunde.
Atunci când purtăm coroane dentare este recomandat să utilizăm și dușul bucal, pentru a ne asigura că toate resturile alimentare care ar putea rămâne între gingie și dinte sunt înlăturate, iar riscurile apariției afecțiunilor dentare sunt diminuate. Dușul bucal este este un instrument folosit pentru igiena orală, acesta presupune un jet de apă sau de o soluție de apă de gură diluată, cu rolul de a curăța în profunzime zonele în care periajul dentar sau chiar ața dentară nu pot curăța suficient de bine. Acesta este indicat mai ales pentru curățarea zonei de sub punților dentare și a zonei din jurul implanturilor.
Medicii stomatologi ne recomandă controalele periodice în cadrul cărora se realizează igienizările profesionale, acestea sunt reprezentate de 3 tehnici, și anume: periajul profesional, detartrajul și air-flow-ul. Aceste 3 proceduri au rolul de a elimina riscurile apariției afecțiunilor dentare, de a mențiune coroanele dentare din ceramică cât mai mult timp și de a garanta un zâmbet sănătos și frumos.
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023
- Clinicile Dentare Dr. Leahu – Leading implantology - octombrie 11, 2023
Manuela Nicolae
O a doua opinie, vă rog, domnule doctor Leahu. Am o lucrare (coroană fixă metal/porțelan) pe 14+15+16, încă necimentată (deci se poate scoate). Molarul 17 are o carie pe peretele dinspre 16.
Cum e mai bine de procedat în această situație? Se tratează 17 inainte de cimentarea lucrării, sau merge și după?
Mulțumesc mult.
Andreea Mosoiu
Bună ziua! Pentru a putea vedea exact care este problema cu care vă confruntați și cât de avansat este procesul carios, este necesară o radiografie dentară și un consult. Pentru mai multe detalii și informații ne puteți lăsa numărul de telefon și vă contactăm noi în 24 de ore sau ne puteți suna dumneavoastră la numărul de telefon: 021 91 34.