Coroane dentare sau fațete? Cum știi ce tip de tratament ți se potrivește

 

pacient pe scaun, aparatura moderna in cabinet, medic stomatolog in dreapta
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, medicii stomatologi realizează tratamente cu coroane dentare sau fațete, într-un timp scurt.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 9 februarie 2022

Vizualizat de 1.272 utilizator/i

Stomatologia a evoluat foarte mult în ultimul timp, iar astăzi beneficiem de numeroase tratamente stomatologice potrivite pentru orice tip de afecțiune orală.

Tehnologia din zilele noastre și mai ales materialele puse la dispoziție, le permite medicilor stomatologi să realizeze tratamente cu coroane dentare sau fațete, într-un timp foarte scurt. Acestea se pot realiza chiar de către specialiști în cabinet fie cu ajutorul sistemului digital CEREC CAD/CAM, fie de tehnicieni dentari, în laborator.

Descoperă, în articolul următor, când trebuie să alegi coroanele sau fațetele dentare și cum se realizează acestea în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu și ce beneficii aduc atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic.

Ce sunt fațetele și coroanele dentare

Coroanele dentare sunt piese protetice care se folosesc pe dinți pentru a restaura funcția și pentru a oferi rezistență în plus dintelui. În principiu, acestea sunt recomandate ori de câte ori avem o lipsă de substanță dentară generată fie de un proces carios, fie de o abraziune dentară sau atunci când este nevoie ca medicul stomatolog să proteze un spațiu endentat prin implant dentar.

La Clinicile Dentare Dr. Leahu, coroanele dentare sunt realizate din mai multe materiale și se pot împărți în două mari categorii, pe dinți și pe implanturi. În general, materialul cel mai folosit pentru realizarea unei coroane rezistente și asemănătoare dinților naturali este Emax-ul. Acesta este de fapt un porțelan cu o rezistență foarte bună. Mai sunt variante de zirconiu, care sunt folosite atunci când există distrucții subgingivale, adică când pereții dintelui sunt fracturați și sub gingie. În plus, zirconiul este un material biocompatil atât cu țesuturile moi, cât și cu întregul organism.

realizarea unei coroane dentare

Pregătirea unei coroane dentare de către medicul stomatolog

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt piese protetice sub forma unor pelicule fine, care acoperă partea vizibilă externă a dinților. Acestea se clasifică în două categorii: în funcție de materialul din care sunt realizate, fie din ceramică, fie din compozit și în funcție de tehnologia prin care sunt realizate. Materialul acestora este de o calitate superioară și biocompatibil cu organismul uman. Astfel că, fațetele sunt tolerate foarte bine de țesuturile moi din cavitatea bucală.

Atât coroanele dentare, cât și fațetele sunt realizate direct de către medicul specialist, în cabinetul de medicină dentară, cu ajutorul tehnologiei CEREC CAD/CAM. De asemenea, fațetele dentare mai pot fi realizate și manual de către tehnicienii dentari, în laborator. Ambele proceduri de realizare sunt cât se poate de sigure și îți oferă o dantură complet sănătoasă și un aspect al zâmbetului conform dorințelor tale.

Când sunt recomandate cele două tipuri de tratament

Coroanele dentare sau fațetele sunt recomandate în situațiile în care dinții suferă de anumite imperfecțiuni, precum ciobirea, tocirea, fisurarea ori fracturarea acestora. O coroană mai este indicată și în cazul în care în urma unui tratament de canal pentru caria dentară profundă, pereții dintelui sunt foarte slăbiți, iar coroana este singura care îi poate oferi dintelui din nou o rezistență și o funcționalitate corectă. În plus, fațetele sunt ideale pentru acele persoane care își doresc să obțină un zâmbet alb și care să nu se mai păteze, în timp, de la consumul anumitor alimente colorate.

Când să alegi coroanele dentare

Alegerea unei coroane dentare rezistente și care să nu se deosebească de ceilalți dinți trebuie stabilită doar împreună cu un medic stomatolog specialist în protetică dentară. Coroanele dentare mai pot fi aplicate atât pe dinții care prezintă abraziuni dentare, cât și pe implanturile dentare inserate.

Când să alegi fațetele dentare

În general, fațetele se aleg atunci când există anumite probleme cu dinții vizibili, cei superiori sau inferiori. Pe lângă micile imperfecțiuni de la nivelul danturii și care cu ajutorul fațetelor poți scăpa de ele, este bine să mai știi că tratamentul acesta te scapă și de diastema dentară (strungăreață), adică de spațiul inestetic al dinților din față. Totodată, dacă ai o dantură îngălbenită și îți dorești un zâmbet alb și strălucitor, fațetele dentare îmbunătățesc major aspectul dinților.

Cât costă coroanele și fațetele dentare

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, planul de tratament este personalizat pentru fiecare pacient în parte. Costul coroanelor și fațetelor dentare diferă în funcție de fiecare caz, de tipul de material din care sunt realizate și de dorințele pe care le are pacientul. De asemenea, tratamentul și prețul acestuia se stabilesc doar împreună cu medicul stomatolog, în urma unei consultații de specialitate.

Prețul coroanelor dentare

Prețul coroanelor dentare variază și el în funcție de modul în care acestea sunt realizate, dar și de materialul ales. O singură coroană dentară pornește de la 1 900 lei, iar dacă alegi o coroană dentară realizată din ceramică, cu ajutorul sistemului CEREC CAD/CAM, costul acesteia este de 1 950 lei.

Prețul fațetelor dentare

În 2022, prețul unei fațete dentare realizată de către medicul specialist în cabinet cu ajutorul tehnologiei moderne este de 1 900 lei, iar prețul unei fațete ceramice Premium cu laboratorul este de 2 650 lei.

De asemenea, pentru a afla costul unei coroane dentare sau fațete potrivite pentru tine, este necesar să mergi la un control stomatologic, iar pentru mai multe detalii referitoare la prețurile Clinicilor Dentare Dr. Leahu, puteți accesa pagina special destinată prețurilor.

Coroane dentare sau fațete? Concluzii

Coroanele și fațetele dentare sunt acele lucrări protetice care îmbunătățesc aspectul estetic și funcționalitatea întregii danturi. Aceste lucrări reprezintă alegeri potrivite atunci când îți dorești o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. Fie că ai nevoie de fațete dentare ori de una sau mai multe coroane dentare, cel mai important de reținut este că trebuie să mergi să vorbești cu medicul stomatolog specialist. În urma stabilirii diagnosticului corect pot fi necesare și alte tratamente înainte de aplicarea unei coroane dentare sau fațete.

Începerea unui tratament ce presupune realizarea unor lucrări protetice, alegerea celor mai bune materiale, care să corespundă cu dorințele tale, și a unor specialiști care să realizeze un tratament corect sunt cele mai bune decizii pentru sănătatea ta orală. Reține! După finalizarea tratamentului fie cu coroane dentare, fie cu fațete, este foarte important să ții cont de toate sfaturile medicului, să acorzi o atenție sporită asupra igienei orale și să mergi regulat la controale la stomatolog, de cel puțin două ori pe an, pentru un detartraj dentar cu ultrasunete sau o igienizare profesională.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777