Coronavirus și problemele dentare – tot ce trebuie să știi în timpul pandemiei COVID-19

 

Medici dentisti in cabinetul stomatologic
În contextul virusului COVID-19, medicii stomatologi din Cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu garantează servicii stomatologice de calitate și un grad ridicat al siguranței pacienților.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 19 martie 2020

Vizualizat de 10.058 utilizator/i

Siguranța pacienților este cel mai important aspect pe care Clinicile Dentare Dr. Leahu l-a respectat de-a lungul timpului. În situația actuală a răspândirii virusului COVID-19, echipa de medici garantează servicii stomatologice sigure, de calitate, sănătate reală și experiență excepțională.

Ce este noul coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de viruși care provin în cele mai multe cazuri de la animale sălbatice. COVID-19 este un nou tip de virus care provoacă omului infecții respiratorii și care nu a fost descoperit inainte de apariția în orașul Wuhan, din China, în luna decembrie 2019.

 • Simptomele îmbolnăvirii cu noul coronavirus

Simptomele acestui nou virus sunt asemănătoare cu o gripă mai puternică și pot duce la apariția pneumoniei. Dacă ai simptome de gripă precum tuse, dureri în gât, nas înfundat, febră, dureri musculare, stare de oboseală până la senzația de epuizare, dificultăți de respirație, este necesar să suni medicul de familie pentru a solicita sfaturi.

 • Ce tratament primesc cei care se infectează cu coronavirus

Tratamentele pe care persoanele infectate cu COVID-19 le urmează sunt personalizate în funcție de complexitatea cazurilor. Toate tratamentele sunt recomandate de către medici specialiști. De aceea, este foarte important să nu iei medicamente fără prescripția medicului.

Ce spune dentistul – Ghid pentru vizită la dentist în timpul pandemiei de COVID 19

 • Igiena dentară și trasmiterea coronavirusului. Ce rol are igiena orală în contextul actual?

Igiena orală este esențială pentru sănătatea danturii, dar și a sănătății organismului. Periajul dinților este o etapă foarte importantă din rutina de îngrijire a organismului, de aceea trebuie să rămână o prioritate indiferent de situațiile în care te afli. Igiena dentară corectă te ajută la prevenirea apariției cariilor, la menținerea unor dinți sănătoși și la prevenirea apariției respirației urât mirositoare a gurii.

,,Știm bine că virusul COVID-19 poate pătrunde în organism pe gură. Cu cât păstrăm gura mai curată, cu atât cavitatea orală reușește să facă față inamicilor din mediul extern. În nici un caz cavitatea orală nu trebuie să se lupte cu placa bacteriană, iar aceasta poate fi ținută sub control printr-o igienă corectă. Un periaj dentar realizat de cel puțin două ori pe zi, dar și folosirea aței dentare și a apei de gură”, spune Dr. Ionuț Leahu.

,, Există studii care spun că fumătorii riscă de 14 ori mai mult să se infecteze cu acest nou virus față de persoanele nefumătoare. Este momentul să ne lăsăm cu toții de fumat! Acesta este un sfat pe care îl dau în mod normal pacienților mei, pentru că tutunul dăunează foarte mult sănătății dinților. Igiena dentară este la fel de importantă precum spălatul mâinilor, este important să menținem totul foarte curat și să ajutăm imunitatea să fie pregătită să se lupte cu orice bacterie”, mai adaugă acesta.

Mersul la doctor și stomatolog – mai bine acum sau de amânat? Este sigur să mergi la dentist?

 • Când este recomandat să amâni o programare la stomatolog?

Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și fondator al Clinicilor Dentare Dr. Leahu explică ideea că  ,,în contextul actual, avem mult mai mult timp liber, de aceea acele persoane care nu prezintă un risc ridicat de contaminare, acelea care nu au călătorit în ultimele 14 zile, care nu au luat contact cu persoane ce au călătorit în ultimele 14 zile, pot merge în timpul zilei la medicul stomatolog să își rezolve problemele dentare pe îndelete.”

,,Așteptarea nu rezolvă problemele, le poate înrăutăți! Persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele cu sistemul imunitar afectat, sunt pacienții în vârstă, aceștia trebuie să stea acasă, să nu mai ia contact cu alte persoane și să se protejeze foarte bine. Acesta este un model pe care îl vedem și în Anglia și în Olanda, oamenii au înțeles că acest virus nu poate fi oprit doar prin izolare socială, ci astfel poate fi oprită doar economia țării”, spune Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog.

 • Ce trebuie să-i spui dentistului când mergi la programare?

Medicul stomatolog este cel care îți spune cât de importantă este sănătatea orală și cum poate aceasta să îmbunătățească sau să afecteze sănătatea generală. De aceea, este necesar să îi explici motivul vizitei la cabinetul stomatologic, istoricul sănătății tale, dar și obiceiurile pe care le ai. Acesta va analiza starea dinților tăi si îți va explica care este cel mai potrivit tratament în funcție de nevoile tale.

 • De ce nu trebuie să mergi la dentist dacă ești suspect de coronavirus?

Virusul COVID-19 se transmite rapid de la persoană la persoană prin contact direct, pe cale respiratorie, poate intra în corp prin ochi, nas și gură. De asemenea, acesta poate fi transmis prin atingerea unor suprafețe contaminate, iar apoi atingerea ochilor, nasului sau gurii. Dacă consideri că ești suspect de coronavirus, vizita la medicul stomatolog trebuie anulată. Faptul că există o posibilitate să fii purtător al acestui virus, poate pune în pericol personalul medical al clinicilor, dar și ceilalți pacienți.

 • De ce trebuie să ajungi la timp la programarea la dentist, în contextul coronavirusului?

Medicii dentiști îți recomandă să ajungi la timp la clinica stomatologică, însă nu prea devreme sau nu prea târziu. Este foarte important ca sălile de așteptare să nu fie aglomerate. În cazul în care ajungi la clinică cu mașina personală mult prea devreme, este recomandat să rămâi în interiorul aceasteia pentru a evita supraaglomerarea clinicii.

Măsuri pentru prevenția infectării cu noul coronavirus în clinicile stomatologice

Echipa de medici din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu este pregătită să ia toate măsurile necesare pentru a diminua riscul contaminării cu virusul COVID-19, obiectivul principal fiind de a trata pacienții în siguranță. Așadar sfaturi pentru tine:

 • Folosește dezinfectant înainte și după vizita la medicul stomatolog.
 • Utilizează botoși de unică folosință la intrarea în clinică.
 • Spală-te des pe mâini cu apă și săpun.
 • Acoperă-ți gura și nasul atunci când strănutați cu un șervețel sau cu încheietura cotului.
 • Nu lua medicamente antivirale sau antibiotic fără prescripția medicului.
 • Pentru a evita aglomerația în clinici, încearcă să vii fără însoțitori, dacă acest lucru este posibil.
Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777