
Vizualizat de 9.522 utilizator/i
Cu toții știm că radiografiile dentare sunt necesare pentru diagnosticarea corectă a afecțiunilor orale, dar când este necesar să facem un CT dentar? De cele mai multe ori, tomografia dentară computerizată se recomandă pacienților care își doresc unul sau mai multe implanturi dentare. Află care este rolul unui CT dentar, ce văd medicii atunci când îl analizează și cât de sigur este.
Ce este radiografia dentară computerizată?
Un CT dentar sau o tomografie dentară computerizată este, de fapt, o investigație imagistică ce oferă imagini detaliate, necesare intervențiilor stomatologice complexe. „Tomografia computerizată este o investigație imagistică non-invazivă, utilizată pe scară largă în medicină. Aceasta oferă imagini superioare din punct de vedere al calității și al detaliilor, față de o radiografie convențională. Pentru anumite categorii de pacienți, examenul clinic și radiografia panoramică nu oferă date suficiente pentru a aprecia corect și complet starea cavității orale, tocmai de aceea este necesară o tomografie dentară computerizată”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog și CEO al Clinicilor Dentare Dr. Leahu
Radiografiile dentare digitale se realizează în doar câteva secunde, cu ajutorul aparaturii de ultimă generație. Acest lucru este valabil și pentru realizarea unui CT dentar. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, atât radiografiile dentare, cât și tomografia dentară computerizată se realizează cu un nivel minim de radiații. Contrar miturilor, aceste investigații imagistice reprezintă un proces sigur, care te supun la o cantitate mult mică de radiații decât multe alte activități cotidiene.
Atât rolul radiografiilor dentare clasice, cât și al CT-ului dentar este acela de a-l ajuta pe medicul specialist să poată stabili un diagnostic corect, dar și un plan de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte.
Când ți se prescrie un CT dentar?
Radiografiile dentare convenționale sunt necesare pentru a descoperi afecțiunile precum cariile dentare. Însă, un CT dentar când este prescris? Așa cum am văzut mai sus, o tomografie dentară computerizată se recomandă cel mai adesea pentru a stabili un plan de tratament ce implică implanturi dentare și intervenții chirurgicale. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, protocolul standard al tratamentelor ce implică implanturi dentare include și realizarea unui CT dentar. De ce? Pentru ca pacientul să beneficieze de cel mai potrivit tratament și de rezultatele dorite.
Tomografia dentară computerizată este recomandată mai ales pentru astfel de intervenții stomatologice deoarece imaginile mult mai ample oferite de către aceasta le permite medicilor specialiști planificarea mult mai exactă a intervenției.
Te întrebi dacă ți se mai poate recomanda un CT dentar și în altă situație? Ei bine, această investigație imagistică poate deveni un real ajutor pentru depistarea infecțiilor din sfera oro-maxilo-facială, dar și pentru descoperirea unor posibile tumori localizate la nivelul cavității orale.

Dr. Ionuț Leahu în timp ce analizează o radiografie dentară panoramică.
Avantajele unui CT dentar?
Principalul avantaj al unui CT dentar este superioritatea imaginii. Aceasta este oferită de către claritatea imagini și de către detaliile ce oferă informații suplimentare cu privire la fiecare caz în parte.
Un alt avantaj al unei tomografii dentare computerizate este timpul scurt necesar realizării acesteia. Procedura durează în medie 20-40 de secunde, iar pregătirea acesteia doar câteva minute. Pregătirea înainte de o asemenea investigație imagistică nu este una specială. Este necesar să știi că înainte de un CT dentar trebuie să îndepărtezi bijuteriile, ochelarii de vedere sau agrafele de păr, la fel cum este cerut și în cazul unei radiografii dentare obișnuite. De asemenea, este foarte important să respecți indicațiile primite din partea cadrelor medicale în momentul realizării procedurii. Este foarte important să păstrezi poziția indicată și să ai grijă să nu te miști.
Așa cum am văzut, cantitatea de radiații a unui CT dentar este una cu mult redusă, iar acest lucru poate fi privit drept un real beneficiu pentru sănătatea întregului nostru organism.
Ce vede medicul pe o tomografie dentară computerizată?
Te întrebi totuși ce analizează exact medicul cu ajutorul unui CT dentar și cum reușește să stabilească un plan de tratament potrivit pentru tine? O astfel de investigație imagistică pune la dispoziție detalii cu privire la nivelul osului maxilar sau mandibular. Tocmai de aceea, este posibil ca medicul să măsoare lungimea, lățimea, înălțimea și densitatea osoasă și să poată vedea dacă inserarea implanturilor este posibilă. De asemenea, cu ajutorul unui CT dentar, medicii pot vedea eventuale fracturi dentare ce necesită un eventual tratament.
Atunci când vine vorba despre inserarea implanturilor dentare, un CT dentar îi ajută pe medici să stabilească axul de inserție și să monitorizeze evoluția și integrarea în osul alveolar.
Tot cu ajutorul unei tomografii dentare digitale, medicii pot stabili dacă, înaintea inserării implanturilor dentare, este necesară o adiție osoasă sau o intervenție de sinus lift. Atât vizualizarea volumului osos, cât și localizarea sinusurilor maxilare sunt premise de către un CT dentar.
În unele cazuri, medicii utilizează un CT dentar și pentru a vedea cum sunt poziționate rădăcinile dinților ce se află în vecinătatea implanturilor dentare.
De câte ori pe an se recomandă procedura?
Atât radiografiile dentare, cât și tomografiile dentare digitale se pot realiza de mai multe ori în același an. Acestea nu afectează sănătatea organismului, din contră, îi ajută pe medici să pună un diagnostic corect și să recomande un plan de tratament potrivit. Cu toate acestea, realizarea investigațiilor imagistice se face strict la recomandarea medicului.
Vizitele periodice la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni și pot include și realizarea unei radiografii dentare panoramice. Rolul acestora este de a-l ajuta pe medic să pună un diagnostic corect. CT-ul dentar nu este necesar în cazul vizitelor periodice la medicul stomatolog.
Cât costă un CT dentar
De cele mai multe ori, un CT dentar este recomandat de către medicul stomatolog atunci când consideră că este necesar pentru a putea pune un diagnostic corect sau pentru a verifica rezultatele tratamentelor stomatologice realizate anterior. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu, un CT dentar are prețul de 250 de lei. Acesta se realizează în centrul propriu de radiologie existent în cadrul fiecărei clinici din București sau din țară. Astfel, nu ești nevoit să realizezi CT-ul dentar în altă parte, iar apoi să te prezinți în clinică.
În funcție de afecțiunile dentare pe care le ai în momenul în care te prezinți în cabinetul stomatologic, dar și de recomandarea medicului stomatolog, este posibil ca pe lângă un CT dentar să realizezi și alte tipuri de radiografii dentare. Acestea îl ajută pe medicul stomatolog să îți propună cele mai potrivite opțiuni de tratament. Mai multe detalii despre costurile serviciilor stomatologice oferite în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu poți descoperi pe pagina special destinată prețurilor.
Concluzii
Tomografia dentară computerizată este acel tip de investigație medicală care îți oferă adevărate beneficii. Aceasta face parte din tehnologiile și tehnicile dentare de ultimă generație utilizate în stomatologie. Diagnosticarea corectă, planificarea unui tratament personalizat, dar și verificarea evoluției intervențiilor stomatologice sunt doar câteva dintre beneficii.
Atunci când ți se recomandă o radiografie dentară sau un CT dentar nu trebuie să îți faci griji. Aparatura utilizată pentru realizarea acestora îți garantează deplină siguranță. De asemenea, este foarte important să reții faptul că medicii stomatologi recomandă astfel de investigații doar atunci când este necesar, niciodată nejustificat!