Culoarea naturală a dinților. De ce o pierzi și cum poți să o recapeți?

 

zambet de femeie cu o culoare naturala a dintilor
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu culoarea naturală a dinților se stabilește împreună cu medicul stomatolog.

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 0 | 16 iulie 2021

Vizualizat de 1.434 utilizator/i

Culoarea naturală a dinților diferă de la o persoană la alta. Nu este o regulă general valabilă ca zâmbetul să fie de un alb strălucitor, deoarece culoarea naturală a dinților este oferită de dentină, unul dintre elementele care alcătuiesc dintele. De asemenea, culoarea danturii este diferită pentru fiecare persoană deoarece ea se modifică în timp și este influențată de numeroși factori externi. Pentru că știm cât de importantă este estetica danturii pentru tine și pentru că un zâmbet strălucitor crește încrederea în propria persoană și respectul de sine, în continuare îți vom explica de ce culoarea naturală a dinților poate fi pierdută în timp și cum o poți recăpăta.

Care este culoarea naturală a dinților?

Așa cum am văzut, culoarea naturală a dinților este oferită de elementele componente ale acestora. Tocmai de aceea, culoarea este diferită de la o persoană la alta. În ciuda celebrităților, care dețin zâmbete perfecte, de un alb strălucitor, culoarea naturală a dinților diferă de la alb, la gri deschis sau galben. Astfel, o culoare ușor îngălbenită a danturii nu reprezintă un semnal de alarmă asupra sănătății orale sau chiar a îngrijirii cavității bucale.

Pentru a înțelege de ce fiecare persoană poate avea o culoare naturală a dinților diferită este necesar să știi faptul că dintele este alcătuit din: cement, pulpă, dentină și smalț. Dentina este principalul țesut din care este alcătuit un dinte, aceasta există pe toată suprafața dintelui, produce forma exterioară a coroanei dentare și este acoperită în totalitate de smalț. Având în vedere faptul că dentina are culoarea galbenă și un grad de transparență destul de scăzut, aceasta este principala responsabilă pentru culoarea dinților. Așadar, în funcție de fiecare caz în parte adică în funcție de gradul de transparență al dentinei și al smalțului dentar, fiecare persoană poate avea o culoare naturală a dinților diferită.

Cauze ale modificării de culoare a dinților

În primul rând, culoarea naturală a dinților poate să fi influențată de gradul de transparență pe care îl au elementele componente ale dintelui. La persoanele vârstnice, dentina prevede un grad mult mai mare de mineralizare, astfel transparența dispare în totalitate, iar culoarea dinților devine în mod natural un galben intens. Pe de altă parte, la dinții insuficient mineralizați, transparența dentinei este mai mare și tocmai de aceea culoarea dinților devine gri-gălbuie.

Culoarea naturală a dinților poate fi modificată în timp de stilul de viață și de dieta fiecăruia. Persoanele care consumă cu precădere băuturi garbogazoase, băuturi și alimente pigmentate (vin roșu, ceai, cafea) pot observa în timp cum dinții își schimbă culoarea sau se pătează. De asemenea, obiceiurile vicioase precum fumatul provoacă schimbarea culorii naturale a dinților. Mai mult decât atât, culoarea naturală a dinților poate fi afectată în timp și de acumularea de placă bacteriană și tartru pe suprafața acestora.

Cum poți recăpăta culoarea naturală a dinților?

Estetica zâmbetului reprezintă un aspect important pentru păstrarea încrederii în propria persoană și a respectului de sine. Dacă ai observat că dinții tăi nu mai au aceeași culoare pe care o aveau în urmă cu câțiva ani și dacă îți dorești să îți recapeți frumusețea naturală a dinților este foarte important să ceri sfatul medicului stomatolog. În ziua de astăzi, există mai multe proceduri utilizate în cabinetele de medicină dentară, care te ajută să obții zâmbetul de altă dată. Iată câteva dintre tratamentele stomatologice care îți pot readuce culoarea naturală a dinților.

Igienizare profesională

Igienizarea profesională reprezintă o metodă sigură care te ajută să îți menții sănătatea orală și frumusețea danturii. Aceasta este recomandată de către medicii stomatologi la fiecare control de rutină, și anume la fiecare 6 luni. Rolul igienizării dentare este acela de a curăța dantura, de a îndepărta placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și din spațiile greu accesibile. Deoarece acumularea plăcii bacteriene și a tartrului dentar poate influența schimbarea culorii naturale a dinților, igienizarea profesională te poate ajuta să îți recapeți culoarea zâmbetului.

Albire dentară

În momentul în care periajul dentar realizat acasă și igienizarea profesională nu mai reprezintă o soluție pentru recuperarea culorii naturale a dinților, albirea dentară reprezintă o soluție. Albirea dinților este o procedură ce se realizează doar în cabinetele stomatologice, rezultatele fiind imediate și spectaculoase. Cu ajutorul medicului stomatolog și a aparaturii moderne poți obține o culoarea dorită a danturii. În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu,  albirea se realizează cu Lampa Zoom, o tehnologie modernă care îți permite să ai un zâmbet mai alb chiar și cu 6 nuanțe, în doar o ședință.

Alegerea culorii dinților

Deși albirea dentară profesională te poate ajuta să obții un zâmbet chiar mai alb decât înainte, este foarte important să știi că poți obține un zâmbet cu o culoare cât mai apropiată de culoarea naturală a dinților. În funcție de dorințele tale, împreună cu medicul stomatolog, poți alege chiar tu nuanța pe care dorești să o obții la finalul tratamentului. Înainte de începerea tratamentului, medicul îți va arăta care sunt culorile pe care le poți obține, astfel vei decide cum va arăta zâmbetul tău la finalul ședinței de albire profesională.

Cum îți păstrezi culoarea dinților?

Fie că vorbim despre păstrarea culorii naturale a dinților, fie că vorbim despre menținerea rezultatelor tratamentelor stomatologice pentru cât mai mult timp, este foarte important să știi faptul că igiena orală reprezintă unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi faci pentru a avea un zâmbet frumos și sănătos. Periajul dentar realizat acasă te ajută să ai o dantură lipsită de afecțiuni orale și, în același timp, să îți păstrezi culoarea naturală a dinților. Medicii stomatologi recomandă și utilizarea aței dentare și a apei de gură la fiecare periaj dentar, pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul dentar chiar și din zonele greu accesibile periuței de dinți. Nu în ultimul rând, pentru a păstra culoarea naturală a dinților este foarte important să limitezi consumul de alimente și băuturi foarte pigmentate precum: cafea, vin roșu, sfeclă roșie, mure, zmeură, afine, coacăze etc.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134