Vizualizat de 590 utilizator/i
Căderea dinților este o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe persoane, în special cele în vârstă. Problemele legate de memorie apar în general la persoanele în vârstă, iar căderea și lipsa dinților se pare că pot fi factori care favorizează acest lucru.
Conform unor studii recente, dinții asigură transferul unei cantități importante de informații senzoriale către hipocampus, partea creierului responsabilă pentru crearea amintirilor noi și reamintirea celor existente.
Studiul publicat în Jurnalul European pentru Științe Orale demonstrează faptul că numărul de dinți pe care o persoană îi are influențează semnificativ performanțele în cadrul testelor de memorie. La acest experiment au participat 300 persoane cu vârste cuprinse între 55 și 80 ani din Suedia și Norvegia. Aceștia aveau în jur de 22 de dinți naturali, în condițiile în care o persoană cu o dantură sănătoasă și completă are 32. Mai mult, 3 din 4 participanți aveau molari lipsă. Cercetătorii susțin că atunci când acești dinți lipsesc, creierul tinde să transmită mai puține informații, rezultând astfel pierderile de memorie.
Totodată, cercetătorii au explicat faptul că masticația ajută la îmbunătățirea fluxulului sanguin către creier. Persoanele care au probleme asociate cu căderea dinților aleg, în general, să consume alimente moi, care nu necesită efort pentru a fi mestecate. Nemestecând suficient pentru a crea acea îmbunătățire a fluxului sanguin, atunci este foarte posibil ca, din această cauză, creierul lor să nu primească suficient sânge și să nu se oxigeneze corespunzător.
Un alt studiu realizat la Universitatea din California a scos la iveală rezultate asemănătoare. După evaluarea a 5 500 de persoane timp de 18 ani, cercetătorii au descoperit faptul că persoanele care au o igienă orală necorespunzătoare sunt cu 65% mai predispuse să se imbolnăvească de demență decât persoanele care se spală pe dinți în mod regulat și care au grijă de sănătatea lor dentară.
Îngrijirea danturii este o necesitate, atât pentru imaginea noastră în societate, cât și pentru sănătate. Îngrijirea corectă a danturii presupune, pe lângă folosirea de 2 ori pe zi a periuței și a pastei de dinți, folosirea zilnică a aței dentare și a apei de gură. De asemenea, este necesar să mergi la un consult stomatologic ori de câte ori este nevoie. Nu amâna rezolvarea problemelor dentare, oricât de minore ar fi. Lipsa unui tratament adecvat realizat la timp de către medicul dentist poate duce la pierderea dinților!
În cazul în care te numeri printre cazurile fericite care nu au probleme dentare, respectă regulile elementare de igienă orală și vizitează o dată la 6 luni cabinetul stomatologic pentru un control de rutină, în care medicul dentist să se asigure că totul este în ordine. Astfel, te vei bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă, fără probleme majore, pentru foarte mult timp.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023