search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Cum funcționează Velscope, aparatul care depistează cancerul oral în 2 minute

 

aparat velscope pentru depistare cancer oral in stanga si in dreapta medic si asistenta care foloseste aparatul
Velscope este aparatul modern care depisteaza cancerul oral in doar 2 minute

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 5 iunie 2020

Vizualizat de 969 utilizator/i

Medicina înseamnă evoluție și de la an la an apar pe piață noi aparate revoluționare menite să vină atât în ajutorul atât a pacienților, cât și a medicilor. Velscope este un aparat care depistează cancerul oral și este doar unul dintre aparatele moderne folosite în stomatologie. Cu ajutorul aparatului Velscop, cancerul bucal poate fi depostat în doar 2 minute, încă din fază incipientă.

Ce este aparatul Velscope

Singurul aparat de depistare precoce a cancerului oral aprobat de Health Canada și Organizația Mondială a Sănătății este Velscope VX. Acesta dispune de tehnologie de înaltă performanță ce ne ajută în depistarea precoce a cancerului oral și a leziunilor maligne, pre maligne și a ulcerațiilor și traumatismelor din cavitatea bucală. Această maladie poate afecta tot ce ține de cavitatea bucală, cum ar fi buze, cerul gurii, gingiile, limba, laringele sau faringele, iar cu cât este descoperită mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Cum funcționează aparatul Velscope, pentru depistarea cancerului oral

În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu  sunt utilizate cele mai inovatoare tehnologii, tocmai pentru a oferi o experiență excepțională tuturor pacienților.  Velscope are la bază o tehnologie avansată în examinare a țesuturilor de la nivelul cavității orale și are un rol cheie în depistarea timpurie a anomaliilor de la nivelul mucoasei cavității orale. Testul cu Velscope oferă o informație vizuală care nu poate fi  percepută cu ochiul liber și nu poate fi interceptată de nici un fel de alt aparat. Prin depistarea precoce a anomaliilor, pacientul poate beneficia de tratamente și proceduri complexe, care să îi asigure cele mai bune șanse de vindecare.

În primul și în primul rând, se examinează amănunțit istoricul pacientului, ne interesează dacă este expus la un factor de risc și dacă are vreo leziune prezentă, pe care a sesizat-o. Se realizează înainte un examen clinic extra oral. Este foarte importantă palparea contururilor osoase, mușchilor de la nivelul feței, articulației temporo mandibulară și ganglionilor. În continuare, se examinează intra oral sub control vizual direct. Diagnosticul precis se stabilește în urma examinării mucoasei orale cu aparatul Velscope. Aparatul emite un spectru de lumină albastră cu ajutorul căreia sunt examinate țesuturile cavității orale, mucoasa orală și limba.

În ce constă procedeul – VIDEO

Testul începe cu examinarea buzelor și a cavității bucale. Practic, aparatul emite o lumină, această lumină când întâlnește țesuturile sănătoase le traversează, iar în momentul când la nivel celular apar modificări, acea lumină își schimbă culoarea. „Aparatul Velscope scanează în profunzime mucoasa orală la nivelul unor zone de risc precum limba, planșeul bucal, palatul moale, mucoasa obrajilor, folosindu-se de principiul fluorescenței. Practic, țesuturile orale absorb lumina și o reflectă la o intensitate foarte mare. Aparatul proiectează o lumină albastră care este absorbită de către țesuturi și în funcție de activitatea celulară, dacă țesutul este sănătos ori bolnav, medicul va putea să observe la nivel vizual diferența din acestea”, explică Dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială.

În timpul examinării cu aparatul Velscope, dacă este țesut sănătos, va apărea o culoare albastră-verde, iar dacă țesutul este afectat, o să apară o colorație de roșu, dacă nuanța de roșu este mai deschisă înseamnă că este vorba de o infecție, un traumatism, iar dacă este mai închisă atunci putem vorbi de leziuni pre canceroase sau canceroase. Este un test non invaziv, manopera nu este dureroasă, iar pacientul primește pe loc rezultatul.

Cât timp durează screeningul

Testul Velscope se poate realiza în timpul unui control de rutină la medicul stomatolog. Testarea este una sigură, precisă și nedureroasă, care durează numai 2 minute. Este foarte important să facem această testare periodic, pentru a preveni apariția cancerului oral sau, dacă acesta este depistat precoce, să se poată pune un diagnostic și să se poată recomanda un tratament adecvat. „Pacienții care prezintă leziuni pre canceroase sunt ținuți sub monitorizare și este indicată repetarea testului din patru în patru luni. Pentru pacienții care prezintă modificări de culoare la nivel tegumentar, dar nu prezintă leziuni canceroase testul este indicat să fie refăcut din șase în șase luni, în timp ce pentru pacienții tineri testul se poate face o dată pe an”, recomandă Dr. Corina Cîmpean, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială.

Ce afecțiuni mai poate depista Velscope

Testul Velscope ne ajută să ne facem o idee despre apariția unor leziuni care pot să fie canceroase sau nu. Ne ajută în depistarea precoce atât a cancerului oral, cât și a leziunilor maligne, pre maligne și a ulcerațiilor și traumatismelor din cavitatea bucală. Trebuie să ținem cont de faptul că pacienții își pot produce leziuni și singuri prin mușcare sau cu alimente dure.  Procedura de testare durează numai două minute și oferă informații inclusiv despre stadiul de vindecare ori dacă boala stagnează.

Cancerul oral este situat pe locul cinci privind incidența în rândul populației. Simptomatologia nu prezintă durere în fazele incipiente, durerea apare în stadiile mai avansate. Cu toate acestea, există niște seme cărora este necesar să le acordăm atenție și anume: leziuni la niveluri cavității orale, ulcerații, mărirea ganglionilor, sângerări de altă cauză decât cea parodontală. Aceste semne trebuie să ne îngrijoreze mai ales dacă nu se vindecă în timp de două săptămâni. Atunci ne putem pune un semn de întrebare și este indicat să mergem la medicul dentist pentru realizarea unui test cu Velscope.

Principalul factor de risc în cazul cancerului oral este fumatul, iar posibilitatea de a dezvolta cancer oral crește în raport cu numărul de țigări consumate pe zi. Cu cât fumăm mai mult și mai des, cu atât cresc șansele să dezvoltăm cancer oral. Consumul de alcool în exces este de asemenea un factor de risc, pentru că alcoolul are efect carcinogen. Alți factori de risc sunt: traumatismele cronice repetate, de exemplu, mușcatul buzelor, mușcatul obrajilor, igiena orală deficitară reprezintă un factor de risc extrem de important, expunerea frecventă la radiații solare. În ceea ce privește vârsta, persoanele de peste 45-50 de ani sunt mai predispuse la cancer oral, însă s-a observat că tendința este de scădere în vârstă.

Avantajele testării cu Velscope pentru depistarea cancerului

Este cea mai simplă, rapidă şi non-invazivă modalitate de testare. Procedura este nedureroasă, iar rezultatul este aflat pe loc, ceea ce se traduce prin economie de timp, atât pentru pacient, cât și pentru medic. O singură ședință, doar 2 minute sunt suficiente pentru realizarea testului cu Velscope. Depistarea precoce crește șansele unor tratamente și intervenții de succes. Un alt avantaj este prețul accesibil. Costul este asemeni unui control de rutină la medicul stomatolog, prin urmare testul cu Velscope este accesibil pentru toată lumea. Se poate realiza în timpul unui control stomatologic de rutină, este un procedeu confortabil și lipsit de radiații.

Indiferent de specializare pe care o are și de manoperele pe care le desfășoară în mod repetat în cabinet, orice medic dentist  poate realiza acest test și are responsabilitatea de a depista aceste leziuni la nivelul cavității orale care indică cancerul și, implicit, de a recomanda testarea cu Velscope.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134