Cum înveți copilul să se spele pe dinți? Ghid complet pentru super părinți

 

Periajul dentar explicat de c[tre medic pedodont in stanga unui copil
La Academia Spațială Dr. Leahu copiii învață cum se realizează periajul dentar corect.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 8 septembrie 2020

Vizualizat de 1.983 utilizator/i

Să îți înveți copilul cum să aibă grijă de sănătatea sa este un aspect pe cât de important, pe atât de dificil. Periajul dentar este esențial pentru prevenția cariilor dentare, afecțiunilor gingivale, pierderea dinților și chiar pentru respirația urât mirositoare. Pentru a reuși să îl faci pe cel mic să înțeleagă care este cu adevărat rolul igienei orale și pentru a-l învăța să se spele corect pe dințișori, este necesar să apelezi la puțină creativitate și să construiești împreună cu el o rutină zilnică, plăcută și amuzantă. Tocmai pentru că știm că această etapă poate fi una dificilă, am pregătit un ghid complet pentru a te ajuta să îți înveți copilul să aibă grijă de dințișorii lui. Haide să aflăm împreună care sunt pașii de urmat!

Igiena orală, necesară încă de la primele luni

Igiena orală este la fel de importantă precum cea a întregului corp, tocmai de aceea nu trebuie ca părinții să aștepte ca celor mici să le erupă toți dințișorii de lapte pentru a realiza periajul dentar. Medicii specialiști pedodonți recomandă ca igiena orală a copiilor să înceapă înainte de erupția primului dinte de lapte. Dentiția temporară sau dinții de lapte, așa cum sunt cunoscuți de către cele mai multe persoane, prezintă o ordine a erupției foarte bine stabilită. Primii dințișori pe care copilul îi are sunt incisivii centrali inferior, ei apar atunci când cel mic are între 6 și 10 luni.

Atunci când vorbim despre igiena orală realizată înainte de erupția dinților de lapte, ne referim la curățarea cavității orale cu ajutorul unui tifon steril umed. Curățarea gingiilor este recomandată de două ori pe zi, dimineața și seara. Dacă este posibil, este ideal să cureți gingiile copilului chiar și după fiecare masă. În acest fel, te vei asigura că cel mic este ferit de toate posibilele afecțiuni orale ce pot apărea din cauza acumulării bacteriilor. De asemenea, igiena orală realizată timpuriu este un prilej bun de a-l obișnui pe cel mic cu igienizarea cavității orale.

După apariția primului dințișor de lapte este recomandat să se utilizeze o periuță special destinată bebelușilor. Aceasta are forma unui degetar pentru părinte, este realizată dintr-un material moale care nu rănește gingiile copilului, ci ajută atât la curățare, cât și la calmarea și masarea gingiilor ce se pregătesc pentru viitoarele erupții dentare.

Metode prin care îți înveți copilul să se spele pe dinți

Creativitatea este întotdeauna o sursă valoroasă pentru realizarea activităților împreună cu cei mici. În ziua de astăzi, poți folosi numeroase tehnici și instrumente care te vor ajuta atât pe tine, cât și pe cel mic să vă bucurați împreună de momentul igienei orale. Iată care sunt elementele pe care le poți folosi pentru a transforma spălatul pe dinți într-un moment plăcut pentru copilul tău:

Rutina zilnică

În primul rând, trebuie să te găndești că un proces de învățare se realizează în timp. De aceea, este important să transformați periajul dentar într-o activitate ce face parte din rutina zilnică obișnuită. Realizează periajul dentar al celui mic în aceeași perioadă a fiecărei zile și fă să pară încă de la început că este un lucru obișnuit. Amintește-ți mereu că un periaj dentar corect se realizează de două ori pe zi, timp de 2 minute.

Instrumente special destinate copiilor

Periuța și pasta de dinți trebuie alease în funcție de vârsta pe care copilul o are. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că periuța de dinți este una destinată nevoilor sale, cu un capăt mic, adaptat dimensiunii cavității bucale, cu peri moi pentru a evita posibilele leziuni de la nivelul gingiei și a dinților în creștere, și cu un mâner adaptat vârstei, cu prindere ușoară.

De asemenea, pasta de dinți trebuie să aibă în primul rând cantitatea potrivită de fluor pentru vârsta copilului. Nu uita că oricând poți cere sfatul medicului stomatolog pentru a face cea mai potrivită alegere.

Jocul

Pentru a-l face pe cel mic să îndrăgeasacă momentul periajului dentar este foarte important ca el să îl considere la fel de interesant precum toate celelalte activități ale sale. Lasă-l să adapteze jocul său preferat, ascultați muzică sau chiar faceți câteva mișcări de dans împreună. Folosește-te de poveștile sale prefarate și introdu personajele din desenele animate în explicațiile despre necesitatea curățării dințișorilor. Poți folosi chiar și stickere colorate sau grafice personalizate pentru a marca momentul din zi destinat periajului dentar. Astfel, copilul va asocia periajul dentar cu un moment distractiv, și nu unul care să îl deranjeze. Creativitatea nu are limite, de aceea totul depinde de lucrurile ce îi aduc celui mic zâmbetul pe buze.

Ce probleme dentare pot fi prevenite cu o igienă dentară corectă

Așa cum se întâmplă și în cazul adulților, periajul dentar reprezintă cea mai bună metodă a prevenției dentare. O igienă orală bună te va asigura că cel mic nu este supus riscului apariției afecțiunilor orale și că are o dezvoltare sănătoasă. Periajul denatar la copii scade riscul apariției cariei de biberon, afecțiune foarte des întâlnită la cei mici. Caria de biberon apare pe suprafața dinților temporari ai copiilor din cauza laptelui sau a lichidelor dulci din biberon. Laptele conține lactoză și zahăr, iar acestea reprezintă acele glucide care sunt transformate de către microbii care există în mod natural în cavitatea orală în acizi, ce duc în final la apariția cariilor dentare.

Cum se face periajul corect al dinților copilului?

Periajul dentar corect la copii se realizează în același fel în care se face și la adulți. Este important ca mișcările să fie circulare și ușoare pentru a nu răni gingia. Periuța de dinți trebuie să curețe dintele de la gingie spre vârf astfel încât bacteriile și resturile alimentare să nu fie introduse sub nivelul gingiei. Igiena orală trebuie să cuprindă curățarea atentă a fiecărui dințișor, atât pe partea interioară, cât și pe cea exterioară. Indiferent dacă vorbim de un periaj realizat de către părinți sau de un periaj dentar realizat de către copil, este necesar să ne asigurăm că cei mici sunt supravegheați.

Îngrijirea dințișorilor înseamnă un zâmbet sănătos mai târziu, în viață

Există multe persoane care consideră că dinții de lapte ai celor mici nu sunt atât de importanți deoarece aceștia urmează să fie înlocuiți de către dinții permanenți. Medicii stomatologi ne asigură că aceasta este o afirmație falsă! Deși este adevărat că dințișorii de lapte sunt înlocuiți de dinții permanenți, aceștia au un rol extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea sănătoasă a copilului. Orice afecțiune a dinților de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi și a dezvoltării unei mușcături corecte. Tocmai de aceea îngrijirea dinților copiilor înseamnă sănătate reală pentru toată viața.

La Academia Spațială Dr. Leahu, clinica special destinată celor mici, atât părinții, cât și copiii beneficiează de ajutorul și suportul unei echipe de medici pedodonți, specialiști în lucrul cu micuții pacienți. Personajele de poveste, cabinetele viu colorate și spațiile special destinate jocului reprezintă acele detalii care îi ajută pe copii să se simtă în largul lor și să uite de teama pe care o simt atunci când vine vorba de o vizită la medic.

Până la data de 15 septembrie 2020 Academia Spațială Dr. Leahu oferă micilor pacienți un pachet cadou care cuprinde: consultație, radiografie dentară panoramică și plan de tratament, totul gratuit. Alege să îi oferi copilului tău sănătatea reală pentru toată viața și beneficiază de pachetul GRATUIT oferit de Academia Spațială Dr. Leahu în București, dar și în Pitești, Timișoara, Turda, Constanța și Oradea. Pentru programări ne poți contacta la numărul de telefon 021 91 34.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777