Vizualizat de 1.031 utilizator/i
Diabetul poate provoca foarte multe probleme de sănătate pe lângă cele deja existente, dar știai că poate determina și apariția unor probleme dentare grave, cum ar fi parodontoza? Efectele glicemiei crescute pot fi resimțite la nivelul întregului corp, în special la nivelul dinților și al gingiilor. De aceea, dacă suferi de această afecțiune, trebuie să ai mare grijă de dantura ta.
Problemele dentare la care trebuie să ai grijă atunci când suferi de diabet
Iată câteva dintre afecțiunile pe care diabetul ți le poate provoca, dar și ce poți face pentru a preveni apariția acestor probleme.
Afecțiunile gingivale
Diabetul poate reduce fluxul sanguin de la nivelul gingiei, ducând la apariția unor probleme gingivale neplăcute. Acest lucru este amplificat și de o igiena orală necorespunzătoare, cu atât mai mult cu cât datează dinainte de apariția diabetului.
Problemele gingivale se pot manifesta sub două forme: gingivita și parodontoza. Gingivita nu este atât de gravă, însă dacă nu este tratată la timp, poate duce la parodontoză și, în faza finală, la pierderea dinților. Diabetul slăbește sistemul imunitar al corpului, lăsând gingia predispusă gingivitei, inflamație cauzată de bacteriile orale aflate în cavitatea bucală sub formă de placă bacteriană și tartru.
Principalele simptome ale gingivitei sunt gingiile roșii, inflamate, care sângerează, fie la periaj, fie la masticație. În cazul în care vezi că aceste simptome sunt prezente, este foarte important să te adresezi imediat medicului stomatolog pentru a trata această afecțiune.
Netratată, gingivita avansează și se transformă în parodontoză, care afectează țesuturile de susținere ale dintelui și osul. În cele din urmă, gingia și osul maxilar se vor retrage, ducând la mobilitatea dinților și, în faza finală a parodontozei, iti vei pierde dinții.
Diabetul încetinește abilitatea corpului de a lupta cu bacteriile, astfel vei scăpa mult mai greu de infecțiile existente, iar parodontoza crește nivelul glicemiei, făcând diabetul mult mai greu de ținut sub control. Combinate, aceste două afecțiuni pot îngreuna semnificativ viața unui pacient. De aceea, este foarte important să mergi la cabinetul stomatologic pentru controale periodice și pentru a preveni aceste probleme.
Gura uscată
Dacă ai diabet, atunci știi deja că una dintre problemele cu care se confruntă aceste persoane este gura uscată și senzația de sete. Deși este deranjant, aceasta poate duce și la apariția unor probleme dentare.
Diabetul reduce producția salivară, lăsând astfel dinții vulnerabili în fața cariilor și a afecțiunilor gingivale, precum gingivita și parodontoza. Nu mulți știu asta, dar saliva ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului.
Este important sa mergi periodic la cabinetul stomatologic, deoarece medicul dentist îți poate prescrie un tratament care te va ajuta să menții nivelul de salivă în limite normale și să previi apariția cariilor. Ca o măsură pe termen scurt de stimulare a producției de salivă, poți consuma gumă de mestecat sau bomboane mentolate, bineînțeles fără zahăr.
Îngrijirea orală pentru pacienții cu diabet
Tratamentul adecvat pentru diabet și îngrijirea dentară trebuie să fie principalele priorități ale unui pacient, pentru a putea preveni afecțiunile ce pot apărea la nivelul danturii.
Începe prin a urma aceste sfaturi:
- Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosește zilnic ața dentară. Acest lucru te va ajuta să elimini placa bacteriană și tartrul.
- Respectă indicațiile primite de la medici și adoptă un stil de viață sănătos.
- Spune-i medicului dentist despre afecțiunea ta. Astfel, te vei asigura că primești îngrijiri potrivite nevoilor tale
- Programează-te regulat la dentist. Încearcă să mergi de mai mult de două ori pe an la medicul tău dentist. Doar așa poți preveni sau ține sub control problemele dentare.
- Adiția de os (augmentarea osoasă). Ce este, când se face operația, preț și recuperare - noiembrie 29, 2023
- Tratament cu laser în parodontoză. Ce beneficii are tehnica noninvazivă - octombrie 30, 2023
- Implant dentar Straumann – preț și detaliile intervenției - octombrie 25, 2023