Vizualizat de 8.113 utilizator/i
Cu atâtea variante pe piață, de cele mai multe ori este greu să te decizi ce periuță de dinți să alegi. Cel mai probabil, în cele din urmă vei alege una care arată foarte bine sau care este la ofertă. Nu va fi întotdeauna și cea potrivită pentru tine.
Pe piață există tot atâtea tipuri de periuțe, cât paste de dinți, iar indiferent dacă optezi pentru una electrică sau manuală, ai grijă să te sfătuiești cu un medic dentist. Asta pentru că periajul joacă un rol extrem de important în păstrarea sănătății dentare, evitarea apariției cariilor și a oricăror probleme ce pot necesita tratamente stomatologice complexe și costisitoare.
Iată care este sfatul unui medic dentist despre ce ar trebui să urmărești atunci când îți cumperi o periuță dentară:
- Majoritatea medicilor dentiști este de acord că o periuță de dinți cu peri moi este cea mai bună opțiune pentru îndepărtarea plăcii și a depunerilor de pe dinți. În funcție de modul în care îți periezi dinții, o periuță cu peri medii sau tari îți poate afecta gingiile și smalțul dentar.
- Cea mai potrivită periuță de dinți, în opinia unui medic dentist, este aceea care îți permite accesul pe întreaga suprafața a dintelui. Astfel, este indicat să alegi o periuță cu un cap mic, pentru a putea ajunge și în spațiile greu accesibile, în special în spatele gurii, la molari, care se cariază foarte repede pentru că în periajul dentar nu se acordă atenție lor.
- În ceea ce privește tipul mânerului, tipul perilor sau forma capului, alege ce îți place. Cea mai bună periuță de dinți este aceea cu care te simți confortabil și care te ajută să îți cureți dinții mai ușor.
Ideal ar fi să întrebi un medic dentist nu doar care este cea mai potrivită periuță dentară, ci și cum se efectuează corect periajul: dinspre gingii spre vârful dinţilor, de cel puţin două ori pe zi şi trebuie să dureze între trei şi cinci minute.
Un alt aspect foarte important în alegerea unei periuțe de dinți este și vârsta celui care o folosește. Spre exemplu, pentru copiii mai mici de 2 ani, un medic dentist îți va recomanda o periuță cu capul de 15 mm.
Ce să alegi? Periuță manuală sau electrică?
Atâta timp cât utilizezi o tehnică corectă de periaj ar trebui să reduci placa bacteriană și să îți păstrezi gingiile sănătoase, chiar dacă utilizezi o periuță manuală sau una electrică. Multe persoane preferă periuţele de dinți electrice, care pot curăţa dinţii mai bine, în special cele cu dificultăţi sau care nu au o dexteritate bună. Chiar dacă ești dedicat periuței manuale și consideri că astfel ai mai mult control asupra periajului, nu fii nici împotriva periuțelor electrice. În cazul în care nu acorzi destul timp periajului în cauză pentru că ești mereu pe fugă, periuța electrică se poate dovedi un adevărat ajutor.
În cazul periuțelor de dinți de unică folosință ar fi bine să te asiguri că perii nu cad, că sunt sigure, că mânerul rezistă la periaj și că sunt eficiente (adică reduc placa bacteriană din fază incipientă).
Indiferent de tipul de periuță pe care alegi să îl achiziționezi, fiecare medic dentist îți va recomanda să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Ține minte faptul că periajul dentar îndepărtează 65% din bacteriile orale. Restul de 35% trebuie să le îndepărtezi utilizând ață dentară. Completează tehnicile pe care le utilizezi acasă cu cele profesionale, realizate în cabinetul oricărui medic dentist. Detartrajul te scapă de tartru, depunerea plăcii bacteriene și ajută la menținerea gingiilor sănătoase.
Recomandarea medicului dentist: schimbă-ți regulat periuța de dinți!
Pentru că microbii se acumulează în timp, ideal ar fi să îți schimbi periuța de dinți la fiecare 3 luni sau când perii se înconvoaie. Mai mult, dacă ai fost răcit, ai avut o infecție în gât sau în cavitatea bucală este important să o schimbi pentru că microbii rămân pe periuța de dinți și se poate produce reinfectarea. Iar dacă după doar câteva săptămâni de utilizare periuța de dinți se uzează, înseamnă că periajul este mult prea puternic și poate cauza retragerea gingiilor şi ulceraţii dureroase.
Igienizarea periuței de dinți, conform sfatului medicului dentist
Pentru că periuța de dinți este un mediu propice pentru microbi si virusuri, orice medic dentist îți va recomanda să o igienizezi pentru a preveni reinfectarea cu bacteriile unei afecţiuni anterioare.
Cu siguranță ai văzut persoane care își acoperă periuţa cu un capac de protecţie sau o depozitează într-un spaţiu închis. Total GREȘIT pentru că umezeala acumulată este un mediu prielnic pentru înmulţirea bacteriilor şi a altor microorganisme. Pentru igienizarea corespunzătoare a periuţei găsești multe produse specializate pe piaţă, însă cea mai bună soluție este păstrarea acesteia într-o soluţie antibacteriană.