Cum să îți cureți dinții atunci când porți aparat dentar

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 18 noiembrie 2016

Vizualizat de 28.838 utilizator/i

Atunci când porți aparat dentar este foarte important să ai grijă de dinții și gingiile tale. Dacă te uiți atent la aparatul tău dentar, vei observa faptul că acesta are foarte multe locuri în care resturile alimentare se pot depozita. Asta înseamnă că atunci când porți un aparat dentar ești mult mai predispus apariției cariilor dentare.

Cum îți îngrijești dantura când porți un aparat dentar

În primul rând, trebuie să acorzi o atenție sporită igienei orale, dar și să ai grijă ce alimente consumi pentru a îți proteja dinții. Unele alimente pot afecta părți ale aparatului dentar. De aceea, dacă dorești să mănânci mere sau morcovi, cel mai bine ar fi să le tai în bucăți mici înainte de a le consuma.

Obiceiurile precum rosul unghiilor sau al creioanelor pot afecta brackeții unui aparat dentar. Încearcă să oprești aceste obiceiuri nesănătoase. În plus, brackeții rupți înseamnă mai multe programări la medicul specialist în aparate dentare și un timp prelungit pentru tratament. În cazul în care observi o problemă la aparatul dentar, cel mai bine este să te programezi la medicul ortodont. Un aparat dentar afectat nu îți va mai îndrepta dinții!

Pașii pentru o igienă dentară corectă când ai un aparat dentar

Cu toate că, în mod normal trebuie să te speli pe dinți de două ori pe zi, atunci când ai aparat dentar, trebuie să o faci după fiecare masă, chiar și după gustări, cu periuțe cu perii moi (SOFT sau ULTRA SOFT). Resturile alimentare rămân pe dinți din cauza brackeților, iar neîndepărtate duc la apariția problemelor dentare. Începe prin a clăti gura cu apă pentru a dezlipi mâncarea de pe aparatul dentar. Periază fiecare dinte începând cu linia gingiei, continuând apoi în jurul brackeților, timp de minim 3 minute. În cazul în care ți-ai uitat periuța de dinți acasă, clătește bine cu apă și periază-te imediat ce poți. De asemenea, poți folosi și periuțe interdentare pentru zonele mai greu accesibile (precum suprafețele dentare de sub arc). Alege periuțe cu partea activă mai mare pentru a putea fi mai eficiente. Dacă nu te speli pe dinți corespunzător apare riscul de apariție atât a cariilor, cât și a petelor albe de smalț și a inflamării gingiei.

Ideal ar fi să schimbi periuța de dinți o dată la 2 luni și să folosești și tabletele de identificare a plăcii bacteriene, de 3 ori/săptămână. Pune tabletă colorantă în gură, mesteca minuțios și plimbă saliva pe toată suprafața dinților și a gingiilor, până când pata roșie este întinsă uniform. Apoi scuipă saliva și clătește-ți gura cu apă. Zonele colorate în roșu vor indica prezența plăcii dentare, precum și un periaj incorect sau insuficient. De aceea, spală-te  pe dinți până când petele dispar complet.

Orice instrument auxiliar de igienizare este binevenit: ața dentară specială pentru aparate dentare (Super Floss) și duș  bucal.

În ceea ce privește utilizarea aței dentare, aceasta se face cel puțin o dată pe zi. Este important să cureți nu doar între brackeți, dar și sub arc.

La fel de important este să consumi alimente potrivite și să eviți, pe cât posibil, alimentele tari precum  alunele, înghețata și caramelul (care pot provoca curbarea sârmelor, desfacerea cimentului dentar de sub benzi sau ruperea brackets-ilor și a tuburilor atașate unui aparat dentar). De asemenea, este foarte bine dacă ai putea evita caramelele si guma de mestecat, precum și alimentele bogate în zahăr:  dulciurile, ciocolata sau băuturile acidulate.

Ascultă cu atenție sfaturile medicului specialist ortodont. El știe cel mai bine cât de importantă este igiena orală în timpul unui tratament cu aparat dentar. Igiena orală precară poate duce la probleme dentare severe, printre care și gingivita. Netratate, aceste probleme pot interveni în tratamentul ortodontic. Astfel, medicul specialist va fi nevoit să îndepărteze aparatul dentar pentru a trata afecțiunile apărute ulterior.

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777