Cum să îți dai seama că ai nevoie de un aparat dentar?

 


De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 2 | 2 septembrie 2016

Vizualizat de 13.850 utilizator/i

Să porți un aparat dentar este, dincolo de necesitate, și o moda. În zilele noastre, tot mai multi români aleg aparate dentare cu bracketi colorați, care să le redea atât sănătatea dentară, dar să îi ajute și să se simtă bine în pielea lor.

Înainte de a alege un tratament cu aparate dentare în cabinetul stomatologic, urmează acești pași:

 1. Examinează-ți cu atenție dinții

Majoritatea persoanelor asociază dinții albi și egali cu frumusețea și sănătatea. Totuși, dacă dinții tăi nu sunt drepți, ar trebui să te gândești la un tratament cu aparate dentare, atât din motive estetice, cât și pentru sănătatea ta orală. Dar cum ști că ai nevoie de un aparat dentar? Dacă eviți să mergi la un medic ortodont pentru un consult, iată cum îți poți da seama că ai nevoie de un aparat dentar.

2. Uite-te după dinți strâmbi sau înghesuiți. Cel mai ușor de observat sunt dinții înclinați, cei suprapuși și cei poziționați mult în exterior față de ceilalți dinți. Înghesuirile dentare reprezintă cea mai comună problemă ce poate fi rezolvată cu ajutorul unui tratament cu aparate dentare.

Pentru a determina dacă dinții tăi sunt înghesuiți, folosește ața dentară. Dacă ața trece foarte greu printre dinți, aceștia ar putea fi mult prea apropiați.

3. Înțelege cum îți poate afecta malocluzia dantura.

Dinții strâmbi și înghesuiți pot fi dificil de curățat, chiar și de către medicul dentist.  Placa bacteriană se acumulează și se depune pe dinți, ducând la apariția tartrului, a cariilor și a afecțiunilor gingivale care, netratate, provoacă parodontoză.

Dinții strâmbi sau înghesuiți pot avea cauze multiple. Unele persoane au gura mult prea mică pentru a putea curpinde toți dinții corect, ceea ce îi determină să se înghesuie. La alte persoane, înghesuirile dentare apar odată cu erupția molarilor de minte.

4. Uită-te după dinți prea spațiați. Înghesuirile dentare nu sunt singura problemă. Dinții lipsă, dinții mici sau spațiile mari dintre dinți pot afecta, de asemenea, mușcătura și poziția dinților, un alt motiv pentru care se impune tratamentul cu aparate dentare.

5. Examinează-ți mușcătura. Când muști, dinții trebuie să se potrivească perfect. Dacă între dinții de sus și cei de jos rămâne un spațiu mult prea mare sau dacă aceștia ies cu mult în fața celorlalți, s-ar putea să nu ai o mușcătură corectă. Acest lucru se poate rezolva într-un cabinet stomatologic, cu ajutorul unui aparat dentar. Iată alte afecțiuni care ar trebui să îți ridice semne de întrebare în legătură cu necesitatea unui tratament cu aparate dentare:

    • Ocluzia dentară inversă – atunci când dinții frontali inferiori sunt poziționați în fața celor frontali superiori
    • Supraocluzie verticală – atunci când dinții frontali superiori ies cu mult în fața celor frontali inferiori
    • Ocluzie adâncă – atunci când dinții superiori acoperă cu mult pe cei inferiori
    • Ocluzie deschisă – atunci când dinții superiori și inferiori frontali rămân la distanță când cei din spate sunt în contact
    • Inghesuiri dentare – acestea apar atunci când dinții nu au loc să erupă
    • Malocluzie pe linia mediană – atunci când centrul dinților superiori nu se suprapune cu cel al dinților inferior.
  1. Înțelege cum te poate afecta o mușcătură incorectă. O mușcătură greșită crește posibilitatea ca placa bacteriană și resturile alimentare să îți afecteze dinții și gingiile. Astfel pot apărea:
  • dificultăți în timpul mestecatului, ce pot duce la dureri de maxilar și probleme gastrointestinale
  • tensiuni la nivelul mușchilor, ce pot cauza dureri frecvente de cap
  • supraocluzia îți poate afecta gingia

Pe lângă problemele vizibile de aliniere și poziție, există și alte simptome care ar putea avea drept cauză dinții înghesuiți sau strâmbi. Iată câteva semne după care îți poți da seama că ai nevoie de un aparat dentar personalizat.

7. Analizează cât de des îți rămân resturi alimentare între dinți

Resturile alimentare rămase, în mod frecvent, între dinți creează un mediu propice pentru bacteriile orale care duc la apariția afecțiunilor gingivale și a cariilor. Aparatele dentare ajută la eliminarea spațiilor dintre dinți în care se acumulează bacteriile și alimentele.

8. Ce zici de respirația ta?

Respirația urât mirositoare, chiar și după periaj și folosirea atei dentare, poate fi un semn că bacteriile rămân între dinții strâmbi sau înghesuiți. Problema poate fi rezolvată ușor, din timp, dacă în cadrul vizitei la medicul dentist acesta îți spune că ai nevoie de un tratament cu aparate dentare. Iată un alt pont: Dinții drepți sunt mult mai ușor de curățat!

9. Ascultă cum vorbești

Dacă ai observat o sâsâială în timpul vorbirii, aceasta poate fi cauzată de malocluzie  sau dinții incorect aliniați. Acest defect se poate rezolva cu ușurință, în cabinetul stomatologic, prin purtarea unui aparat dentar pentru alinierea corectă a dinților și a maxilarului.

10. Suferi de dureri de maxilar?

Atunci când maxilarul  este incorect aliniat, acesta poate pune presiune pe articulația temporo-mandibulară. Dacă experimentezi periodic dureri în această zonă, ar trebui să te adresezi unui medic ortodont. Este posibil să ai nevoie de un aparat dentar pentru a corecta poziția maxilarului.

Deși te poți uita după aceste semne, cel mai bine este să consulți un medic specialist în aparate dentare. Doar medicul ortodont îți poate spune cu siguranță dacă ai nevoie sau nu de un aparat dentar. Vino, în perioada 1-30 septembrie 2016, în clinicile dentare dr. Leahu să beneficiezi de o consultație gratuită și un discount de 10 % la toată gama de aparate dentare metalice!

Comentarii

2 thoughts on “Cum să îți dai seama că ai nevoie de un aparat dentar?

  1. Daniela

    Buna ziua ,
    Am facut o interventie de implant dentar ( superiori frontali peste care am o lucrare provizirie) si in urma acestei interventii dintii frontali superiori ies in afara celor inferiori destul de mult, practic aproape ar mai incapea un rand de dinti intre cei din fata . Medicul care a facut interventia a zis ca in cazul implanturilor asa trebuie sa fie .
    Sunt din provincie , insa am citit sespre clinica dumneavoastra si cred ca o sa fac efortul sa ajung la Bucuresti , fiindca as vrea sa stiu daca este asa cum spune medicul care a facut interventia sau este o greseala de asezare a implanturilor sau poate chiar a lucrarii .

    Mentionez ca am avut inainte o lucrare scheletata pe care am purtat-o 10 ani , si nu exista aceasta problema , atat de evidenta .

    Multumesc foarte mult !

    Multumesc frumos !

    Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134