Cum schimbă aparatul dentar fizionomia feței

 

pacient in timpul tratamentului ortodontic
Aparatul dentar schimbă fizionomia feței prin alinierea corectă a dinților strâmbi, dar și prin corectarea mușcăturii.

De: | Etichete: , , , , , , | Comentarii: 4 | 6 octombrie 2021

Vizualizat de 4.906 utilizator/i

Ți-ai dorit mereu să ai un zâmbet frumos și sănătos, cu dinți drepți și perfect aliniați, însă ideea că vei purta un aparat dentar te-a pus pe gânduri? Ei bine, datorită noilor tehnologii din zilele noastre, aparatele dentare sunt de mai multe tipuri, de la cele clasice, cu brackeți metalici, până la cele mai moderne, transparente sau invizibile. Pentru multe persoane, un aparat dentar este considerat un accesoriu la modă, ce oferă pe lângă aspectul estetic plăcut și o funcționalitate a danturii perfectă. Mai mult decât atât, să ai un zâmbet sănătos, cu care să îți dorești să zâmbești în orice moment al vieții, te ajută să prinzi încredere în tine și să te simți în largul tău atunci când vorbești cu persoanele din jur.

Hai să descoperim împreună, în articolul următor, cum schimbă aparatul dentar fizionomia feței și cum ne ajută acesta să obținem un zâmbet de vis.

Când este necesar tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic este necesar atât pentru rezolvarea problemelor din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional, cum ar fi: dificultăți în vorbire sau masticație, dar și pentru corectarea mușcăturii.

De cele mai multe ori, tratamentul cu aparat dentar este recomandat atunci când dinții sunt strâmbi sau atunci când există spații libere, în urma unor extracții dentare, și când ne dorim să realizăm o protezare eficientă cu ajutorul implanturilor și coroanelor dentare. Un alt aspect care îți indică că ai nevoie de un aparat dentar este acela legat de mușcătură. Dacă atunci când ai gura închisă, dinții de pe arcada superioară nu îi ating perfect pe cei de pe arcada inferioară, înseamnă că te confrunți cu o mușcătura incorectă. În cazul acesta, cât și în cazul celor menționate mai sus, este necesar să programezi o vizită la medicul specialist ortodont.

„Uneori, aparatul dentar este necesar și înaintea unor tratamente de refacere a danturii cu ajutorul implanturilor dentare. Există posibilitatea închiderii complete a spațiului rămas cu ajutorul aparatului ortodontic, folosind dinții naturali ai pacientului, tocmai în ideea în care redistribuim spațiul. La finalul tratamentului avem o continuitate a arcadei și mai ales o mușcătură corect restabilită. Aceasta fiind garanția în timp a rezultatelor tratamentului ortodontic”, explică Șef de Lucrări Dr. Anca Temelcea, Medic Primar Ortodonție și Ortopedie Dento-facială; Doctor în Științe Medicale.

Aparatul dentar rezolvă probleme estetice și funcționale ale dinților

Îndreptarea dinților reprezintă un aspect important în ceea ce privește problemele legate de estetica și funcționalitatea danturii. Tratamentul cu aparat dentar ajută atât la îmbunătățirea dicției și a funcțiilor masticatorii, cât și la îmbunătățirea estetică dento-facială și obținerea unei mușcături corecte. Atunci când te gândești la beneficiile pe care ți le aduce pe termen lung purtarea unui aparat dentar, este necesar să știi că toate modelele sunt eficiente și garantează rezultatele dorite.

În momentul în care aparatul dentar a fost îndepărtat, dantura ta va fi una sănătoasă, cu dinți drepți și corect aliniați, dar și cu o mușcătură corectă. De asemenea, aspectul estetic va fi îmbunătățit, ducând astfel la creșterea încrederii de sine. În plus, zâmbetul se va transforma într-unul de-a dreptul ireproșabil.

Cum schimbă aparatul dentar fizionomia feței

Aparatul dentar schimbă fizionomia feței prin alinierea corectă a dinților strâmbi, dar și prin corectarea mușcăturii. Iată câteva schimbări fizionomice:

Îmbunătățește simetria facială

O față cu trăsături în armonie, simetrică, este dată de modul în care sunt poziționați ochii, de dispunerea nasului, precum și de forma buzelor. Spre exemplu, atunci când dinții din față sunt strâmbi și au o aliniere incorectă, aceștia împing buza și astfel se creează o schimbare la nivelul feței. Odată cu purtarea aparatului dentar, dinții revin la poziția corectă, iar buza va reveni și ea în poziția firească.

Îmbunătățește aspectul bărbiei și obrajilor

Bărbia alungită și forma obrajilor se pot modifica dacă dinții sunt strâmbi sau mușcătura este greșită. Pentru acest aspect se poate recomanda aparatul dentar. De asemenea, după finalizarea tratamentului cu aparat dentar și prin corectarea mușcăturii, bărbia revine la poziția firească, modificându-se în același timp și aspectul obrajilor.

Cât timp durează tratamentul ortodontic cu aparat dentar

Durata tratamentului ortodontic este diferită pentru fiecare pacient în parte. În funcție de tipul de aparat dentar recomandat de către medicul specialist ortodont și de problemele pe care le are pacientul, tratamentul poate dura între un an și un an și jumătate sau chiar mai mult. Această durată se prelungește în funcție de complexitatea cazului. Însă, pe toată durata purtării aparatului dentar, contează foarte mult respectarea igienei orale.  Rutina de îngrijire trebuie să fie una deosebit de atentă, iar pe lângă periajul dentar, este esențial să folosești și ața interdentară și dușul bucal. De asemenea, ortodontul îți va recomanda și controale regulate, odată pe lună sau la două luni, pentru a verifica dacă totul este bine, pentru activarea brackeților și realizarea unei igienizări profesionale, atunci când este nevoie.

Cât costă să-ți pui aparat dentar

În Clinicile Dentare Dr. Leahu, prețul unui tratament ortodontic depinde de tipul aparatului dentar, de modelul ales, în funcție de problemele de aliniere pe care le ai și de cerințele estetice. La costul aparatului dentar se adaugă prețul controalelor periodice, pentru activarea brackeților (în cazul aparatelor dentare clasice), și a igienizării profesionale, care cuprinde detartraj, periaj și airflow și care se realizează la recomandarea medicului. Însă, toate acestea îți vor fi prezentate și explicate în detaliu încă de la început de către medicul ortodont, în urma consultului de specialitate.

Astfel, în Clinicile Dentare Dr. Leahu, poți alege dintr-o varietate de tipuri de aparate dentare, fie ele clasice ori moderne, precum: aparate dentare metalice (cu brackeți metalici aplicați pe partea exterioară a dinților), aparate dentare transparente Safir (cu brackeți transparenți din safir), aparate dentare invizibile Incognito (aplicate pe partea din spate a dinților) sau aparate dentare Invisalign, ce constau într-o serie de gutiere transparente, 100% personalizate. Pentru mai multe detalii privind costurile aparatelor dentare, poți accesa pagina special destinată prețurilor, de unde vei putea alege dintr-o gamă completă de aparate dentare.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Cum schimbă aparatul dentar fizionomia feței

 1. Farkas Loredana

  Buna seara. Baiatul meu, in varsta de 14 ani, nu are o muscatura corecta, mandibula fiindu-i mai in spate. De o luna a inceput sa-i pocneasca articulatia de fiecare data cand mananca. I s-a recomandat aparat dentar dar ni s-a spus si ca este posibil sa fie nevoie de extractia a 2 dinti sanatosi pentru o aliniere eficienta a dintilor. Acuma nu mai stim ce sa facem. As aprecia din suflet un raspuns. Multumesc frumos!!

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Mergeți cu băiețelul la un alt medic ortodont pentru o a doua opinie și vedeți ce vă transmite în legătură cu acest lucru. Puteți să sunați la 021 91 34 pentru o programare sau ne puteți lăsa numărul dumneavoastră și vă contactăm noi.

   Răspunde

 2. Alina

  Buna ziua! Fetita mea in varsta de 4 ani isi suge buza de jos, in timpul somnului, de aproximativ 2 ani si astfel maxilarul este iesit in fata mandibulei. Exista un tratament ortodontic sau o alta metoda prin care sa scape de acest obicei vicios?
  Multumesc

  Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777