Cum se face sterilizarea la Clinicile Dr Leahu?

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , , | Comentarii: 0 | 25 aprilie 2016

Vizualizat de 2.212 utilizator/i

Mulți pacienți se tem să meargă la stomatolog din cauza fricii de infecție și asta pe bună dreptate pentru că auzim peste tot de cazuri de hepatită și TBC rezultate imediat după vizita la dentist. Cu toții avem un prieten sau o cunoștintă care a contactat boli precum HIV, TBC sau hepatită.  Ele apar în special acolo unde economia prost înțeleasă îi face pe doctori s-o ia pe scurtătură când n-ar trebui să facă acest lucru. Este foarte important ca atunci când mergeți la denstist să vă asigurați că ustensilele pe care acesta urmează să le utilizeze sunt sterilizate.

Este bine să știți că:

  • HBV rezistă în saliva uscată o săptămână, activ
  • HCV rezistă în saliva uscată 2 săptămâni,activ
  • HIV rezistă în saliva uscată o zi
  • TBC rezistă în saliva uscată 2 săptămâni

La ce trebuie sa fiți atenți când vine vorba de sterilizare:

  • Asigurați-vă că vizita la medicul stomatolog se desfășoară în condiții optime. Sterilizarea trebuie să se realizeze cu substanțe antiseptice pentru dezinfectarea suprafețelor și a instrumentelor ce urmează apoi să fie introduse pentru sterilizare în autoclav.
  • Altă măsură de precauție pe care medicul stomatolog trebuie să o utilizeze constă în folosirea materialelor de unică folosință (mănuși, mască, seringi, ace), precum și desigilarea intrumentarului în prezența pacientului.

În Clinicile Dr. Leahu punem mare accent pe sănătatea și siguranța ta. Protecția începe încă de la intrarea în clinică, unde fiecare pacient este rugat să utilizeze o pereche de botoși de unică folosință, pentru a reduce încărcătura microbiană. În sprijinul acestei afirmații stă opinia domnului doctor Ionuț Leahu: „Respectarea cu stricteţe a proceselor de asepsie si antisepsie, precum şi investiţiile pentru cele mai bune aparate de sterilizare, sunt garanţia faptului că în clinica noastră nu aveţi motive de îngrijorare în ceea ce priveşte afectiunile transmisibile prin sânge sau salivă”

Înainte de începerea procedurii, pacientul este rugat să completeze o fișă medicală în care să precizeze dacă suferă de vreo afecțiune și medicația pe care o ia, pentru a putea fi tratat corespunzător nevoilor sale.  Există totuși și pacienți care de frica unui refuz din partea medicului, omit să menționeze că suferă de o boală transmisibilă prin sânge sau salivă. Faptul că medicul nu realizează o sterilizare corectă crește riscul de infectare atât a pacientului cât și a sa.

Instrumentele utilizate la intervenții (truse de consultații, clești, freze, etc) trec printr-o serie de etape până la reutilizare, cu scopul de a fi complet sterile când ajung la următorul pacient.

După utilizare, instrumentele sunt spălate riguros, introduse în soluție dezinfectantă , sunt ambalate în pungi speciale, apoi sunt introduse în autoclav unde se realizează sterilizarea propriu-zisă, la o temperatură foarte ridicată.

Instrumentele care intră în contact direct cu pacientul şi care nu pot fi schimbate (turbina, contraunghi, spray de aspiraţie, piesa de mână a aparatului de detartraj etc.), precum şi alte suprafeţe sau instrumentar ce nu pot fi autoclavate, sunt curăţate după fiecare pacient cu o soluţie dezinfectantă concentrată. La fel se procedează şi cu capetele metalice ale aparatului de detartraj cu ultrasunete, anse, aspiratoare metalice.

În ceea ce privește produsele consumabile ( măști, mănuși, pahare, aspiratoare bucale, etc), acestea sunt de unică folosință și sunt aruncate imediat după utilizare.
Igiena este extrem de importantă pentru noi, de aceea utilizăm lămpi UV pentru dezinfecția cu raze ultraviolete a aerului din încăperi sau a suprafețelor.

În stomatologie un preț care pare mic în raport cu restul pieței poate fi calea cea mai rapidă spre TBC, hepatită, etc. Ca pacient nu poți să-ți obligi doctorul să respecte regulile elementare care țin de sterilizare. Poți în schimb să ții ochii deschiși, să observi semnele evidente de neglijență și să alegi un cabinet unde doctorii pun sănătatea ta pe primul loc.

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777