Cum se făcea igiena dentară înaintea periuței de dinți?

 


De: | Etichete: , | Comentarii: 0 | 13 septembrie 2018

Vizualizat de 704 utilizator/i

Pentru oamenii care trăiesc în anul 2018, periuța de dinți este un accesoriu banal. Au existat vremuri în care pasta și periuțele de dinți nu se inventaseră și oamenii încercau să își îngrijească dantura în felul lor.

Periuța de dinți a fost brevetată în anul 1857, iar pasta de dinți în tuburi a apărut 30 de ani mai târziu, în jurul anului 1890. Pentru a-și îngriji dinții, oamenii se foloseau de banala apă cu care își clăteau gura. Un ritual care nu era însă suficient.

Unii foloseau o bucată de lemn sau de cârpă pentru a-și curăța dinții. De multe ori, aceștia mai utilizau sare, mentă, pudră de piper sau condimente arse pentru a da strălucire dinților. Pentru albirea dinţilor, femeile utilizau un amestec din oţet şi sare.

Totuși, oamenii acelor timpuri nu aveau probleme atât de mari cu dantura, așa cum se întâmplă cu cei de astăzi. Explicația este simplă: acum câteva secole, zahărul nu era atât de prezent în alimentație așa cum se întâmplă în zilele noastre.

În plus, în multe dintre societăți, medicul stomatolog nici măcar nu exista. De cele mai multe ori, bărbierul local era cel care venea de hac oamenilor care se plângeau de durerile dentare. Aceștia foloseau un forceps mai mare cu care făceau extracția cu pricina.

Care este cel mai vechi stomatolog din istorie?

Unul dintre primii  „stomatologi” cunoscuţi din istorie a fost egipteanul Hesi-Re, care a trăit în mileniul 3 î. de Hr.  Pe mormântul acestuia a fost găsită inscripţia „cel mai bun dintre cei care se ocupă de dinţi”. Istoricii au găsit dovezi prin care se arată că Hesi-Re consolida dantura cu sârmulițe de aur.

Vreți să vă tratați dinții cu cele mai moderne aparate din lumea stomatologică medicală? Sunteți în căutarea unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului?  Sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9777.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777