Cum se transmite candidoza bucală, ce simptome are și cum se tratează această afecțiune orală

 

Medic stomatolog in dreapta, asistenta in stanga, pacient pe scaun in cabinetul de medicina dentara
Cadidoza bucală se transmite prin saliva și afectează toate persoanele cu o imunitate scăzută.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 9 decembrie 2022

Vizualizat de 1.412 utilizator/i

Afecțiunile care apar la nivelul cavității orale sunt adevărate riscuri, atât pentru sănătatea dentară, cât și pentru întregul organism. Acest lucru este valabil și pentru candidoza bucală. Tocmai de aceea este foarte important să cunoaștem simptomele acesteia și să o tratăm cu seriozitate.

Află din următorul articol ce este candidoza bucală, cum se manifestă și ce tratament recomandă medicul stomatolog.

Ce este candidoza bucală

Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care duce la apariția colorațiilor albe în interiorul cavității orale este candidoza bucală. În unele cazuri, se poate resimți durere în timpul înghițirii ori apariția gustului neplăcut. Această infecție a cavității bucale poate fi cauzată de o ciupercă numită candida albicans.

Stresul, medicamentele, fumatul, igiena orală necorespunzătoare și tratamentul prelungit cu antibiotice sunt doar câțiva dintre factorii care pot favoriza apariția candidozei bucale. De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni precum diabet zaharat dezechilibrat, cancer, infecție cu HIV/SIDA, imunitate scăzută ori dereglări ale secreției de salivă sunt mult mai predispuse la apariția acestei boli.

Cum se transmite candidoza bucală

Cadidoza bucală se transmite prin saliva. Aceasta se dezvoltă atunci când sistemul imunitar al pacientului este slăbit, atât în cazul persoanelor mai în vârstă, când și la copii. Candidoza ce apare la nivelul esofagului este des întâlnită la persoanele diagnosticate cu infecția HIV.

Totodată, trebuie să știi că atunci când ai contact cu o persoană ce se confruntă cu candidoza bucală, este indicat să îți speli des mâinile. Evită contactul cu obiectele folosite de aceasta, deoarece pot fi contaminate.

 Tipuri de candidoză bucală

Candidoza bucală poate fi de mai multe tipuri. De la forme ușoare, până la cele mai severe. Important este să te prezinți la medicul stomatolog, pentru un consult de specialitate și să primești tratament potrivit nevoilor tale.

Candidoza bucală ușoară

Forma ușoară de candidoză bucală se poate trata și acasă. În acest caz medicul stomatolog indică administrarea de soluții antifungice pe zona afectată, timp de 14 zile. În cazul bebelușilor, tratamentul este de asemenea administrat local, dar doar prescrips de către medic.

Candidoza bucală severă

În cazul în care infecția cu candidoză ajunge la nivelul esofagului, tratamentul implică atât administrarea de antifungice pe cale orală, cât și medicamente locale. Femeilor însărcinate nu le sunt recomandate antifungicele orale, deoarece fătul poate fi afectat, însă dacă infecția a ajuns în sânge, atunci trebuie administrate medicamente.

Candidoza orală persistentă

Atunci când discutăm despre un caz de candidoză bucală persistentă, tratamentul este administrat pe termen lung, atât local, cât și pe cale orală.

Simptomele candidozei bucale

Atât bebelușii, cât și persoanele în vârstă se pot confrunta cu diferite forme ale candidozei bucale. Există anumite simptome specifice, în cazul acestei afecțiuni, care odată resimțite este important să te prezinți cât mai rapid la un consult de specialitate pentru diagnostic și tratament.

Cum se manifestă la adulți

Apariția candidozei bucale poate fi spontană, fără identificarea unor simptome clare, care să marcheze debutul infecției. Modificarea salivei, apariția leziunilor de la nivelul limbii, sângerări ușoare, roșeață în colțul gurii, pierderea gustului sau dificultăți la înghițire, reprezintă o serie de simptome ale candidozei bucale.

Simptomele la copii

Atunci când bebelușului tău îi apar pete albicioase pe limbă sau erupții cutanate în zona buzelor este posibil să se confrunte cu o candidoză bucală. Aceasta este contactată în general de la mamă, care are o infecție fungică la nivelul sânilor. O igienă riguroasă în acest caz, poate preveni răspândirea infecției.

 Tratamentul candidozei bucale

Pentru a combate candidoza bucală, în cazurile severe, se recomandă medicamentele antifungice, care au rolul de a împedica creșterea ciupercilor. Tratamentele antifungice pot fi administrate, atât pe cale orală, cât și local, în funcție de gradul de severitate a infecției.

Prevenție

Pentru a reduce riscul apariției candidozei bucale este important să îți clătești gura regulat și să respecți rutina zilnică de igienizare orală. Aceasta constă într-un periaj corect al dinților atât dimineața, cât și seara și folosirea mijloacelor complementare de curățare, precum ața dentară și apa de gură.

În cazul persoanelor cu proteze dentare, trebuie ținut cont ca acestea să se potrivească perfect, pentru a nu provoca iritații. Totodată, dacă ai o proteză dentară este esențial să o cureți zilnic și să mergi regulat la medicul stomatolog pentru consult.

Dacă ești diagnosticat cu diabet, vizitează de cel puțin 2 ori pe an medicul stomatolog pentru a ține sub control afecțiunile orale și a interveni din timp cu tratamentul potrivit nevoilor tale. Un control bun al glicemiei, reduce cantitatea de zahăr din salivă, care scade riscul apariției candidozei bucale.

Ai mare grijă și la alimentele pe care le consumi. Zahărul este un factor ce poate favoriza creșterea infecției, dar îți poate afecta totodată și sănătatea dentară.

Așadar, pentru a-ți menține întregul organism sănătos și zâmbetul impecabil, vizitează clinica stomatologică, la fiecare 6 luni, pentru un consult și o igienizare profesională. Așa îți vei menține sub control afecțiunile orale și te vei bucura de fiecare moment al vieții.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134