Cum și de ce se face numerotarea dinților în stomatologie?

 


De: | Etichete: , | Comentarii: 2 | 8 noiembrie 2018

Vizualizat de 18.019 utilizator/i

Când vine vorba despre dinți, medicii stomatologi au un sistem de numerotare bine pus la punct. Astfel, dentiștii utilizează sistemul FDI  de numerotare a dintilor, care este o reglementare a Federației Mondiale de Stomatologie (FDI World Dental Federation).

Care este sistemul FDI de numerotare a dinților?

Pentru a le fi cât mai ușor să identifice anumiți dinți, medicii stomatologi împart cavitatea bucală în patru cadrane, iar fiecărui cadran îi corespunde câte un număr. Numărătoarea cadranelor se face în ordinea acelor de ceasornic. Așadar, în partea dreaptă sus a cavității bucale este situat cadranul 1, în partea stânga sus este cadranul 2, cadranul 3 se găsește în stânga jos și cadranul patru este în dreapta jos.

Numărătoarea dinților începe dinspre dinții frontali spre cei din spatele cavității bucale, începând cu 1 și terminând cu 8. Așadar, de exemplu, molarii de minte sunt 18, 28, 38 și 48. Dinții frontali de sus sunt numerotați 11 și 21.

Sistemul de numerotare al dinților este conceput pentru a ușura munca medicilor și a crea un sistem de identificare universal atunci când vine vorba despre dinți.

„Pe noi ne ajută extrem de mult sistemul de numerotare al dinților, mai ales în colaborarea dintre medicul care face radiografia, medicul chirurg sau medicul endodont”, spune un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Acesta adaugă: “Am observat că în ultima perioadă, tot mai mulți pacienți sunt dornici să învețe cum se face numerotarea dinților și pentru noi este o plăcere să le explicăm”.

Câți dinți trebuie să aibă un om sănătos?

O persoană sănătoasă adultă are 32 de dinţi, ce pot fi împărţiţi în patru tipuri: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari şi 12 molari. Ultimii dinți care apar sunt măselele de minte (molarii de minte) care nu au nicio funcționalitate.

În cazul în care sunteți în căutarea unei experiențe excepționale și a unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9777. Puteți alege una dintre cele patru clinici din București (Rin, Caramfil, Victoriei, Pipera), fie clinica Dr. Leahu din Pitești, fie clinica din Timișoara.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Cum și de ce se face numerotarea dinților în stomatologie?

 1. Șerbănescu Geta

  Doresc să ajung la Dnul Dr Leahu, pentru o consultație, la clinica stomatologica din Galați, să stabim împreună, un program de lucru, după consultație. Am sunat la Nr de tf 0219777, call center, s a interupt convorbirea, am revenit cu un alt tf însă nu s a putut discuta. Cred că este o problemă ca prin intermediul acestui Nr de telefon, să se poată face o programare. Mă scuzați de această concluzie, însă nu mă așteptam, că abia peste o lună, că vineri 17 fevruarie , nu se știe, nu se poate, deci abia din martie se poate discuta, dacă nu cumva se repetă aceiași situație. M-aș bucura tare mult să primesc un răspuns afirmativ „”” da se poate”” dacă nu se poate, asta este, căutăm, poate găsim o altă clinică, unde se poate face o programare . Cu scuzele de rigoare.
  Vă rog frumos sa mi dați un răspuns și eventual o programare la D-nul Dr Leahu, dacă se poate. Cu bine Multumesc.

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună dimineața! Domnul Dr. Ionuț Leahu ajunge la Clinicile Dentare Dr. Leahu din Galați chiar mâine, pe 16 februarie. Ne puteți lăsa, vă rog, numărul dumneavoastră de telefon pentru a vă contacta și a stabili o programare? Vă mulțumim!

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777