Cum și de ce se face numerotarea dinților în stomatologie?

 


De: | Etichete: , | Comentarii: 0 | 8 noiembrie 2018

Vizualizat de 17.302 utilizator/i

Când vine vorba despre dinți, medicii stomatologi au un sistem de numerotare bine pus la punct. Astfel, dentiștii utilizează sistemul FDI  de numerotare a dintilor, care este o reglementare a Federației Mondiale de Stomatologie (FDI World Dental Federation).

Care este sistemul FDI de numerotare a dinților?

Pentru a le fi cât mai ușor să identifice anumiți dinți, medicii stomatologi împart cavitatea bucală în patru cadrane, iar fiecărui cadran îi corespunde câte un număr. Numărătoarea cadranelor se face în ordinea acelor de ceasornic. Așadar, în partea dreaptă sus a cavității bucale este situat cadranul 1, în partea stânga sus este cadranul 2, cadranul 3 se găsește în stânga jos și cadranul patru este în dreapta jos.

Numărătoarea dinților începe dinspre dinții frontali spre cei din spatele cavității bucale, începând cu 1 și terminând cu 8. Așadar, de exemplu, molarii de minte sunt 18, 28, 38 și 48. Dinții frontali de sus sunt numerotați 11 și 21.

Sistemul de numerotare al dinților este conceput pentru a ușura munca medicilor și a crea un sistem de identificare universal atunci când vine vorba despre dinți.

„Pe noi ne ajută extrem de mult sistemul de numerotare al dinților, mai ales în colaborarea dintre medicul care face radiografia, medicul chirurg sau medicul endodont”, spune un medic stomatolog din cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu. Acesta adaugă: “Am observat că în ultima perioadă, tot mai mulți pacienți sunt dornici să învețe cum se face numerotarea dinților și pentru noi este o plăcere să le explicăm”.

Câți dinți trebuie să aibă un om sănătos?

O persoană sănătoasă adultă are 32 de dinţi, ce pot fi împărţiţi în patru tipuri: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari şi 12 molari. Ultimii dinți care apar sunt măselele de minte (molarii de minte) care nu au nicio funcționalitate.

În cazul în care sunteți în căutarea unei experiențe excepționale și a unor medici profesioniști, care să pună pe primul loc sănătatea pacientului, sunați pentru o programare în cadrul Clinicilor Dr. Leahu la numărul de telefon 021 9134. Puteți alege una dintre cele patru clinici din București (Rin, Caramfil, Victoriei, Pipera), fie clinica Dr. Leahu din Pitești, fie clinica din Timișoara.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134