search
021 9134 Locatii
Linie telefonică cu tarif normal it fr

Curățarea dinților. 3 pași pentru o igienă orală impecabilă

 

Curățarea dinților duce la o dantura impecabila
Curățarea dinților este cel mai important pas pe care trebuie să îl facem pentru a avea o dantură impecabilă.

De: | Etichete: , , , | Comentarii: 0 | 15 ianuarie 2020

Vizualizat de 1.229 utilizator/i

Curățarea dinților reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale prevenției dentare, iar acest lucru înseamnă că îți dorești să ai o cavitate orală sănătoasă, lipsită de afecțiuni. De-a lungul timpului, fiecare persoană își formează o anumită rutină a îngrijirii orale, care conține sau nu toate practicile recomandate de către medicii stomatologi. Află care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când îți cureți dinții și vezi ce trebuie să îmbunătățești la modul în care îți îngrijești dantura pentru a avea o igienă orală impecabilă.

3 pași pentru curățarea corectă a dinților 

 În general, medicii stomatologi recomandă curățarea completă a dinților de două ori pe zi, dimineața și seara. Desigur, dacă este posibil, pe parcursul zilei este bine să ne curățăm dinții de fiecare data când mâncăm sau cel puțin să ne clătim gura după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare să rămână în spațiile interdentare. Curățarea corectă a dinților cuprinde 3 pași pe care dacă avem grijă să îi urmăm, atunci ne asigurăm că avem o dantură curată.

 Periajul dentar 

 Încă de la cele mai fragede vârste, învățăm faptul că trebuie să ne curățăm dinții pentru a avea un zâmbet cât mai frumos, astfel periajul dentar devine o rutină pentru fiecare dintre noi. Medicii stomatologi ne recomandă să realizăm un periaj care să dureze între 3 și 5 minute, diferența făcând-o periuța de dinți pe care o alegem.

  • Periuța de dinți

Pe piață există a mulțime de modele de periuțe de dinți, manuale sau electrice, acestea se găsesc în numeroase modele, de aceea poate te-ai întrebat care este cea mai bună alegere?

O periuță electrică poate curăța mai bine dinții, iar, în funcție de modelul ales, aceasta îți poate indica zonele unde trebuie să insiști cu periajul sau zonele unde trebuie să scazi sau să crești presiunea, de aceea în cazul unei periuțe electrice, periajul poate dura aproximativ 2-3 minute.

Curățarea dinților cu o periuță manuală cu peri tari sau moi, în funcție de preferință, necesită un timp mai îndelungat față de periuțele electrice. Cu toate acestea, este necesar să înțelegi faptul că periuțele manuale sunt la fel eficiente precum cele electrice, mai mult decât atât, periuțele manuale sunt considerate mai potrivite în ceea ce privește controlul asupra mișcărilor din timpul periajului și a confortului pe care îl aduce forma mânerului.

Indiferent de ce tip de periuță preferi să folosești, trebuie să te asiguri că mișcările pe care le faci sunt unele corecte, care să îți curețe întreaga suprafață a dinților. Este foarte important ca mișcările să fie unele de la gingie spre extremitatea dintelui, și nu invers, pentru a te asigura că nu introduci resturile alimentare sub gingie. De asemenea, mișcările trebuie să fie verticale și cu o presiune mică, astfel încât să nu rănești gingiile. Periajul trebuie efectuat atât pe suprafața exterioară și interioară a dinților, cu mișcări înainte-înapoi, cât și pe partea cu care mușcăm, cu mișcări circulare.

  • Ața dentară

Complementar spălării dinților, este recomandat să folosim și ața dentară. Poate că ai auzit de multe ori această recomandare, însă nu ai înțeles care este, de fapt, motivul. Astfel, trebuie să știi că scopul utilizării aței dentare este acela de a înlătura resturile alimentare din spațiile interdentare. Multe persoane sunt de părere că periajul este suficient în acest scop, însă periuța dentară nu poate ajunge în toate spațiile unde ața dentară reușește să pătrundă.

Este foarte important să utilizăm ața dentară, deoarece aceasta ajută la evitarea inflamărilor și sângerărilor gingivale, dar și la evitarea cariilor interdentare. Ața dentară este recomandată zilnic, iar pentru o curățare a dinților trebuie să folosești aproximativ 45 de cm de ață. Mișcările trebuie să fie unele care să urmeze forma dintelui și cu o presiune mică, pentru a nu răni gingia.

  • Apa de gură

Nu în ultimul rând, o rutină corectă a igienei orale include și folosirea apei de gură. Aceasta este o substanță antiseptică, ce ajută la curățarea locurilor inaccesibile din cavitatea orală. Apa de gură este o soluție cu efect bacterian, care oferă un miros proaspăt și te ajută să ții sub control respirația urât mirositoare.

Folosirea apei de gură este recomandată zilnic, după fiecare periaj dentar, sau chiar atunci când acesta nu poate fi realizat. O clătire cu apă de gură durează aproximativ 20-30 de secunde.

Curățarea dinților de porțelan

 Mulți dintre pacienții care poartă lucrări protetice, fie ele din porțelan sau zirconiu, aleg să renunțe la rutina obișnuită a curățării danturii deoarece cred că doar dinții naturali au nevoie să fie igienizați, iar problemele dentare nu mai au cum să apară. FALS! Indiferent dacă vorbim despre dinții noștri naturali sau despre lucrările care le țin locul, curățarea dinților nu trebuie ignorată.

Îngrijirea dinților de porțelan trebuie realizată exact așa cum este realizată și cea pentru dinții naturali. Acest lucru este extrem de important în ceea ce privește prevenția dentară deoarece toate lucrările protetice au un risc crescut de apariție a cariei dentare între coroanele protetice și dinții naturali.

Igiena orală dacă ai aparat dentar

Aparatele dentare presupun o grijă mult mai mare acordată igienei orale, dacă în mod normal, trebuie să acordăm atenție dinților noștri, în cazul în care purtăm aparat dentar trebuie să acordăm atenție și aparatului în sine, astfel încât acesta să ne ajute să obținem un zâmbet nu doar frumos, ci și sănătos.

Este recomandat ca periajul dentar să se realizeze după fiecare masă și să urmeze pașii enumerați mai sus: periajul dentar, utilizarea aței dentare sau a periuțelor interdentare și folosirea apei de gură. Resturile alimentare pot rămâne pe dinți, în jurul brackeților, sub arc, iar neîndepărtate duc la apariția problemelor dentare, de aceea pentru a te asigura că îndepărtezi toate resturile alimentare, chiar și din zonele greu accesibile, este recomandată folosirea dușului bucal.

Vizitele regulate la medicul stomatolog

Pentru a avea o dantură impecabilă care să te întinerească curățarea dinților este extrem de importantă. Indiferent de cât de multă grijă am avea de dinții noștri, depunerile de placă bacteriană și tartrul sunt inevitabile. De aceea, medicii stomatologi ne recomandă un periaj profesional, realizat în cabinetul stomatologic, cel puțin de două ori pe an. Periajul profesional este o procedură complet nedureroasă, care constă în perierea dinților cu ajutorul unor instrumente speciale și a unei paste de dinți speciale. Pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din cele mai inaccesibile zone.

O igienă orală impecabilă înseamnă și o dantură sănătoasă și frumoasă. Mai mult decât atât, un zâmbet perfect te ajută să ai mai multă încredere în propria persoană, de aceea nu trebuie să neglijezi curățarea dinților și vizitele regulate la medicul stomatolog.

Dr. Ionut Leahu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134