,,Dacă reușești să le câștigi încrederea, copiii sunt cei mai ascultători pacienți.” Interviu cu Dr. Mihaela Pârlog, medic stomatologie generală și pedodonție

 

Dr. Mihaela Parlog in dreapta pe canapea impreuna cu 3 pacienti
Academia Spațială Dr. Leahu este locul unde copiii de toate vârstele se bucură de tratamente stomatologice realizate de către medici pedodonți.

De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 23 iunie 2020

Vizualizat de 762 utilizator/i

Dr. Mihaela Pârlog, medic stomatologie generală și pedodonție în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu ne-a povestit despre cum este să fii înconjurat zilnic de copii și care sunt metodele folosite pentru a câștiga încrederea celor mici. Află din interviul următor care sunt secretele unui medic pedodont îndrăgit de toți copiii:

Ce anume v-a îndemnat să alegeți pedodonţia?

În pedodonție, niciodată cazurile nu seamănă între ele, copilașii nu au aceeași gândire ori manifestare, cu ei totul este o provocare. Mie îmi plac foarte mult provocările și niciodată nu am ales lucrurile ușoare, tocmai de aceea m-am îndreptat către această ramură a stomatologiei. Încă de mică mi-am dorit să devin medic pentru că experiențele mele din copilărie nu au fost tocmai plăcute, iar eu mi-am dorit să devin un medic care să ajute pacienții și să nu provoace niciodată durere. Acest lucru m-a motivat, iar drumul vieții m-a adus exact pe calea pe care mi-o doream. De-a lungul experienței mele, în decursul a 20 de ani de medicină, lucrul cu copiii mi s-a părut cel mai frumos. Pot spune că am ales pedodonția și pentru că mă ajută atât vocea calmă, cât și aspectul fizic în ceea ce privește câștigarea încrederii copiilor.

Cum arată o zi în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu?

O zi în cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu este un spectacol, este o zi în care chiar dacă lucrezi de dimineața până seara, pleci cu foarte multă energie și cu satisfacții profesionale. Îmi este drag să mă întâlnesc cu copiii, îmi place să văd că indiferent de cât de frică le este la prima vizită, la final îmi spun că abia așteaptă să ne vedem data viitoare. De multe ori, copiii sunt mult mai înțelegători chiar și decât adulții. Secretul este să îi faci să aibă încredere în tine, ca medic, să îi atragi și să le povestești lucrurile exact așa cum se întâmplă. Este efectiv o zi pe care o asemăn cu un curcubeu, cu emoții frumoase și multe zâmbete sincere.

Care sunt cele mai comune afecțiuni dentare la copii și cum le putem preveni?

Cele mai întâlnite afecțiuni pe care, din păcate, copilașii din ziua de astăzi le au sunt cariile dentare. Am întâlnit foarte mulți copii care prezintă carii ajunse în stadii avansate, iar acestea pot distruge dinții într-o mare măsură. Acest lucru se întâmplă din cauză că trăim într-o lume în care nu toți părinții au suficient timp pe care să îl acorde igienei dentare a copiilor. Am întâlnit cazuri unde chiar dacă copiii erau foarte mici, afecțiunile erau destul de mari și complexe.

De asemenea, întâlnesc și multe cazuri de demineralizări ale smalțului dentar. Demineralizarea este o afecțiune care, din păcate, la anumiți pacienți apare chiar odată cu primii dințișori. Atunci când apar deficite majore în mineralizarea smalțului, dinții devin casanți, se pot sparge, copiii nu mai pot mânca și astfel apar diverse probleme. Este important ca odată cu apariția primelor semne ale demineralizării să ne prezentăm cu cel mic la medicul stomatolog pentru a găsi cea mai potrivită soluție astfel încât dinții să nu fie pierduți prematur.

Dr. Mihaela Parlog pe scaunul stomatologic, in timpul unui tratament.

Dr. Mihaela Pârlog în timpul unui control stomatologic.

Ce provocări întâmpinați în lucrul cu micii pacienți?

Provocări cu micii pacienți întâmpinăm în fiecare zi, de la frica de dentist, până la complicațiile tratamentelor. Sunt cazuri în care părinții vin cu cei mici pentru a trata o simplă carie dentară, dar descoperim că este necesar să realizăm un tratament complex pentru a păstra dintele pe arcadă. Cea mai mare provocare este să reușești să îl faci pe cel mic să înțeleagă de ce este important ca dințișorul sa fie tratat și de ce trebuie să stea cuminte, pe scaunul stomatologic, 10-15 minute până când tratamentul se sfârșește.

Cum le câștigați încrederea micilor pacienți?

Nu este un lucru ușor, însă prin joacă eu am reușit să transform această provocare într-un lucru foarte simplu. Primele ședințe cu cei mici trebuie să fie cu manopere ușoare, cu jocuri și cu povești despre instrumentar. Este chiar indicat ca la prima ședință copiii să atingă instrumentele cu care noi lucrăm, de obicei facem teste și le arătăm celor mici cum funcționează fiecare în parte.

Folosesc diverse analogii și jocuri de cuvinte pentru fiecare instrument și pentru fiecare procedură, astfel în timpul intervențiilor „facem duș fiecărui dințișor”, „o spălăm pe Vrăjitoarea Carie”, ne jucăm cu albinuțe și așa mai departe. Chiar dacă sunt situații în care tratamentele sunt complexe, copiii nu trebuie să simtă, totul trebuie să fie privit de către ei drept o joacă. Complexitatea cazurilor o știu doar medicii și părinții.

Care sunt atuurile unui pedodont bun?

Atuul unui pedodont bun este întotdeauna experiența. Pentru a fi un medic foarte bun este necesar să acumulezi foarte multă experiență în ceea ce privește comunicarea cu copilul și psihologia acestuia. De asemenea, este important să stăpânești foarte bine manoperele pe care le faci. Înainte să devin medic eu am fost asistentă medicală timp de 10 ani, am terminat o școală de tehnică dentară, iar apoi am făcut facultatea, totodată sunt și medic pentru adulți. Un medic bun trebuie să învețe în fiecare zi și să fie la curent cu tot ceea ce apare nou astfel încât să poată oferi copilului cea mai bună opțiune de tratament și o experiență cât mai plăcută.

Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră?

Cele mai frumoase experiențe și cea mai mare satisfacție o ai atunci când copiii pleacă râzând din cabinet, atunci când îți mulțumesc sincer, când îți spun că nu au simțit durere absolut deloc și atunci când la finalul tratamentului întreabă când mai pot veni la cabinet. Este cel mai frumos sentiment atunci când observi că ai reușit să ajuți copilul să scape de durere și să se poată bucura din nou de fiecare zi.

Dr. Mihaela Parlog in stanga pe scaun bate palma cu pacientul din dreapta, pe scaunul stomatologic

Dr. Mihaela Parlog împreuna cu unul dintre cadeții Academiei Spațiale, la finalul tratamentului.

Ce ar trebui să se schimbe, în prezent, în stomatologia din România?

Sunt câteva lucruri care ar trebui să se schimbe în stomatologia din România. Pe primul loc aș pune schimbarea percepției despre importanța igienei orale și atenției acordate îngrijirii dentare. Consider că avem nevoie de ședințe de prevenție atât cu copiii, cât și cu părinții pentru că avem carențe în a înțelege de ce este bine să te speli pe dinți, de ce este bine să mănânci alimente sănătoase și de ce este recomandat să renunți la dulciuri ori la sucuri carbogazoase.

În încheiere, aș vrea să spun că orice meserie pe care o iubești și pe care o faci cu drag îți aduce satisfacție, împlinire și rezultate excelente, iar eu mă bucur de toate acestea pentru că iubesc pedodonția!

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134