De câte tipuri sunt aparatele dentare și cum știm să îl alegem pe cel mai potrivit?

 

dr. Crina Pelin, Turda

De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 2 | 6 august 2019

Vizualizat de 1.351 utilizator/i

Colega noastră, Dr. Crina Pelin, medic specialist ortodonție si ortopedie dento-facială  la Clinicile Dentare Dr. Leahu Turda este pasionată de dinamica interacțiunii atunci când vine vorba de munca în echipă. Îi place să comunice cu pacienții și să le rezolve problemele dentare. Aflăm în interviul de mai jos cum ne putem da seama că avem nevoie de aparat dentar, cum îl alegem pe cel potrivit și cum se îndreaptă dinții folosind diverse tipuri de aparate dentare. Cum ne putem da seama că avem nevoie de un tratament ortodontic? În termeni generali, avem nevoie de un consult din partea unui medic specialist ortodont atunci când sesizăm anumite elemente de dizarmonie a zâmbetului nostru, cum ar fi:

 • dinții sunt înghesuiți sau dimpotrivă, există spații între ei;
 • dinții de sus nu ating pe cei de jos sau îi acoperă prea mult;
 • unul sau mai mulți incisivi superiori sunt poziționați în spatele incisivilor inferiori;
 • arcada inferioară o circumscrie pe cea superioară, în zona incisivilor sau în zonele laterale;
 • există dinți absenți sau dinți suplimentari pe arcadă;
 • dinții se află într-o poziție nefavorabilă unei restaurări cu implanturi sau proteze dentare, etc.;

De asemenea, pot fi prezente și anumite indicii de disfuncționalitate a aparatului dento-maxilar, precum:

 • la copii – suptul degetului, respirația pe gură, dificultăți de articulare a cuvintelor, etc.;
 • senzația de ineficiență a masticației;
 • observăm că dinții își modifică poziția într-un interval de timp relativ scurt;
 • sunt prezente dureri în dreptul urechilor, senzația de tensiune musculară la nivelul feței, dinți încleștați, etc.;

De câte tipuri sunt aparatele dentare și cum știm să îl alegem pe cel mai potrivit? Exista trei mari categorii de aparate dentare:

 • mobilizabile – folosite la copii, când există încă dinți de lapte
 • fixe – cu brackeți lipiți pe dinți, clasice sau linguale
 • alignere – gutiere transparente

Aparatul se alege, în primul rând, în funcție de indicația medicală, iar apoi se iau în considerare cerințele estetice, de confort dar și financiare ale pacientului. Există un aparat dentar preferat de pacienți, la modă? Alignerele câștigă din ce in ce mai mult teren în materie de popularitate, mai ales printre adulți, datorită esteticii superioare și confortului crescut. S-au dezvoltat de asemenea sisteme de alignere adaptate și pacienților în creștere. Există mitul că numai cei mici pot purta aparate dentare. Cum demontăm? Demontăm pas cu pas, cu răbdarea și nenumăratele exemple de cazuri ale pacienților noștri adulți. Tratamentul ortodontic este ideal să fie urmat în copilărie, însă tehnicile actuale permit tratamentul anomaliilor dento-maxilare la orice vârstă. Pentru a ajunge la momentul zâmbetului “wow”, adică al îndepărtării aparatului dentar, medicul ortodont, colegii lui, pacientul și părinții își asumă, fiecare în parte, un rol esențial. Ortodonția este un joc de echipă. Mă pasionează și mă inspiră în profesia mea dinamica interacțiunii dintre membrii acestei echipe. De ce ai ales să lucrezi în Clinicile Dentare Dr. Leahu și ce anume te pasionează în stomatologie? În contextul actual al stomatologiei, este imperativ să îți desfășori activitatea, ca medic, într-un mediu multidisciplinar. Clinicile Dentare Dr. Leahu oferă acest mediu de lucru. Un alt motiv pentru care am ales să lucrez aici este comunicare excelentă cu membrii acestei echipe. Există reguli speciale de alimentație și igienă dentara pentru cei ce poartă aparat dentar? Da, respectarea acestor reguli asigură o bună întreținere atât a dinților, cât și a aparatului dentar pe parcursul tratamentului. Sunt reguli ușor de adoptat, care trebuie să facă parte din rutina zilnica a pacientului. În primul rând, se evită alimentele care pot afecta integritatea aparatului iar igienizarea se va face de 3 ori pe zi, cu periuța dentară dar și cu accesorii ajutătoare: dușul bucal, periuța interdentară, ața dentară. Ai nevoie de o consultație? Cauți o echipă de profesioniști în domeniul stomatologic? Vrei să te consulte un medic care știe ce are de făcut? Sună la numărul de telefon 021 9777 și un specialist al Clinicilor Dentare Dr. Leahu te va consilia. Rețeaua Dr. Leahu cuprinde astăzi opt clinici, cinci în București, una în Pitești, una în Timișoara și una în Turda.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “De câte tipuri sunt aparatele dentare și cum știm să îl alegem pe cel mai potrivit?

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777