
Vizualizat de 1.364 utilizator/i
Extracțiile dentare reprezintă acele intervenții stomatologice ce se realizează în cazul în care dintele afectat nu mai poate fi salvat prin intermediul altor tipuri de tratamente. Extracțiile dentare diferă în funcție de nevoia pacientului și de complexitatea cazului, de aceea este important să știm cum se realizează intervențiile stomatologice în ziua de astăzi, dar și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm după intervenție, astfel încât recuperarea să fie una cât mai rapidă și fără complicații.
Ce este extracția dentară?
Extracția dentară este o procedură chirurgicală prin care se îndepărtează din alveolă un dinte bolnav care nu mai poate fi salvat prin alte mijloace. ,,Este o procedură rapidă, dar mai ales sigură, deoarece protejăm osul de traumă sau posibile complicații, asigurând astfel succesul unui viitor implant dentar”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic implantolog.
În funcție de fiecare caz în parte, extracțiile dentare pot fi de mai multe tipuri, astfel există extracții dentare simple și extracții dentare complexe ce reprezintă de fapt intervenții chirurgicale. O extracție dentară poate să fie simplă, iar în acest caz se utilizează instrumentarul clasic pentru extracție, folosim instrumente speciale pentru fiecare tip de dinte. Extracția dentară poate fi și o intervenție chirurgicală atunci când cazul este complex, când dintele este inclus ori semi inclus sau atunci când anatomia rădăcinii dintelui este mai complicată. De asemenea, astfel de intervenții chirurgicale se realizează atunci când printr-o extracție clasică ar putea apărea complicații și riscuri mari din cauza forțelor aplicate asupra dintelui. Pentru cazurile complexe, utilizăm tehnici chirurgicale, tocmai pentru a reduce la minim apariția posibilelor riscuri și pentru a asigura confortul și siguranța pacienților. Extracția prin chirurgie dentară poate fi considerată și o abordare mai prudentă de a îndepărta un dinte care impune complicații.
Există cazuri când pacienții nu pot realiza extracții dentare?
De-a lungul timpului au apărut o mulțime de mituri conform cărora pacienții care suferă de anumite afecțiuni generale ale organismului nu pot beneficia de intervenții chirurgicale. În ziua de astăzi, tehnologia și tehnicile moderne utilizate în stomatologie ne permit să putem beneficia de tratamentele potrivite cu minimul de riscuri. Desigur, există anumite cazuri speciale în care nu sunt recomandate extracțiile dentare. De exemplu, atunci când vorbim despre femeile însărcinate. Cu toții știm că sarcina este o perioadă specială în cadrul căreia este recomandat să evităm intervențiile medicale pentru a nu pune în pericol copilul. Cu toate acestea putem să ne referim la situații speciale în care apare nevoia unei extracții dentare.
În cazul în care există o urgență stomatologică care presupune îndepărtarea unui dinte, colaborăm cu medicul ginecolog, iar în trimestrul II al sarcinii putem să realizăm extracția dentară necesară. Acest lucru se poate realiza doar în cazuri speciale, atunci când nu mai există alte soluții. Tocmai de aceea este indicat ca înainte de sarcină să fie realizat un control la medicul stomatolog în cadrul căruia să fie verificată sănătatea danturii astfel încât să fie evitată apariția posibilelor problemele în timpul sarcinii.
De asemenea, extracția dentară este posibilă și pentru pacienții care suferă de diabet, este foarte important ca medicul stomatolog să fie informat cu privire la istoricul medical al pacientului, tocmai pentru a putea recomanda cele mai potrivite opțiuni de tratament. Pentru pacienții care au diabet se pot face extracții dentare, dar diabetul trebuie să fie controlat, iar pacientul trebuie să respecte indicațiile primite din partea medicilor. Doar în acest fel pacienții cu diabet se pot bucura de intervenții stomatologice sigure și de tratarea problemelor dentare.
Care sunt recomandările medicilor după extracția dentară?
Este foarte important de menționat faptul că atunci când vorbim despre succesul oricărui tip de intervenție stomatologică, ne referim și la modul în care avem grijă de dantura noastră după finalizarea tratamentului. Pentru a ne asigura o vindecare rapidă, lipsită de apariția complicațiilor este necesar ca după extracția dentară să respectăm cu strictețe sfaturile primite din partea medicilor specialiști.
Pentru o vindecare bună după extracția dentară, medicii stomatologi recomandă pacientului să nu clătească gura timp de 24 de ore, în caz contrar se poate mișca cheagul de sânge care se formează după extracție și poate apărea hemoragia. De asemenea, este necesar să nu consumăm alimente sau băuturi fierbinți, să avem o alimentație lichidă ori semi lichidă și să nu atingem zona respectivă cu limba ori cu mâna.
O vindecare corectă presupune și o igienă dentară foarte bună. După cele 24 de ore în care pacientul nu a clătit gura, este indicat să se înceapă periajul dentar, cu o periuță de dinți cu peri moi. Locul extracției nu trebuie periat cu putere, pentru a preveni dislocarea cheagului de sânge. Este recomandată utilizarea unei ape de gură speciale, după cele 24 de ore pentru a menține locul cât mai curat cu putință și pentru a evita posibilele infecții. În perioada imediat următoare extracției dentare este important ca pacientul să se asigure că urmează tratamentul medicamentos prescris de către medic. După 7 zile de la intervenție, pacientul trebuie să meargă la un control pentru a fi scoase firele.
În cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu orice problemă dentară își găsește soluția potrivită. Pacienții pot beneficia de tratamente de chirurgie dentară complexe, realizate de către o echipă de medici specialiști, cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generație. Suntem prezenți atât în București, cât și în București, Pitești, Constanța, Oradea, Turda și Timișoara. Pentru programări ne puteți contacta la numărul de telefon: 021 91 34
- Alături de tine, pentru o viață mai bună! - mai 31, 2023
- De la ce vârstă se pune aparat dentar. De la mit la realitate - mai 29, 2023
- Elementele esențiale pentru o dantură fixă: de la bont protetic, la coroană dentară - mai 24, 2023