Vizualizat de 5.969 utilizator/i
Înainte de a urma un tratament cu aparate dentare, trebuie să ne interesăm foarte bine ce calificări și experiență are medicul ortodont pe care îl alegem pentru acest tip de serviciu dentar.
Precizez aceste lucruri deoarece aud tot mai frecvent pacienți nemulțumiți, care se prezintă pentru retratamente, după ce au purtat deja aparate dentare perioade mari de timp, sub îndrumarea unui medic stomatolog generalist.
Titlul de medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-facială se obține foarte greu, în urma examenelor din cei trei ani de rezidențiat și pacienți tratați în clinicile statului și ale universităților. Pe lângă acest aspect, fiecare medic specializat în tratamente cu aparate dentare se pune la curent cu noile tehnologii și ghiduri de bună practică, prin participarea la cursuri, congrese și ultraspecializări în afara țării (Germania, Anglia, Italia, SUA etc.)
Spre deosebire de un medic stomatolog generalist, unul care se specializează în aparate dentare este dispus să suporte costurile participării la congrese, care nu sunt de neglijat (1500-2000€), doar pentru a-i oferi pacientului cea mai bună alternativă pentru a-și îmbunătăți sănătatea dentară. În plus, această participare nu se face doar o dată, ci ani de-a rândul.
Ortodonția este o specialitate care trebuie înțeleasă în profunzime. Medicul specialist gândește foarte bine aparatul dentar, astfel încat să obțină rezultatul dorit: dinții se mișcă în cadrul oaselor maxilare conform legilor fizicii, astfel sub acțiunea unor forțe transmise de medic prin aparatele dentare, forțe ce se compun și se descompun (respectiv contraforțe) prin vizitele periodice de strângere sau eliberare a brackeților, se îndreaptă dinții.
Înțelegerea felului în care se mișcă dinții si factorii care acționează asupra acestora sunt învățate de către medicii specialiști în aparate dentare în decursul anilor de rezidențiat și sunt baza viitoarei practici.
De ce nu este indicat să începem un tratament cu aparate dentare la un medic stomatolog, ci la un specialist în ortodonție?
Chiar dacă un medic stomatolog pretinde că înțelege și stăpânește perfect tehnica de îndreptare a dinților cu aparate dentare, și, eventual, practică prețuri atractive, ar trebui să ne gândim la efectele și consecințele pe termen lung. Tratamentul ortodontic se întinde pe perioade lungi și foarte lungi de timp. Nu există „Instant Gratification” (rezultate imediate) când ne referim la un tratament cu o durată atât de mare. Nu trebuie să ne bucurăm de un preț ceva mai mic, în defavoarea rezultatului final!
Ce se poate întâmpla atunci când tratamentul este condus de un medic ce nu cunoaște detaliile unei tehnici ortodontice sau care nu este specialist în aparate dentare?
Mulți vor spune: “lasă că nu are ce să se întâmple atât de rău, sunt doar niște dinți”. Nu este deloc așa, mai ales în aceste vremuri, când zâmbetul ocupă un loc important în integrarea socială. Majoritatea adulților care poartă aparate dentare fac acest efort pentru a obține un rezultat estetic cât mai bun. Orice abatere, mică înghesuire sau rotație, ce rămân necorectate, vor fi un motiv de nemulțumire pentru pacient. În procent mai mic sunt acei adulți care poartă aparat ortodontic pentru a facilita un alt tratament stomatologic, cum ar fi deschiderea unui spațiu, în vederea inserarii unui implant dentar. Este lesne de înțeles că, dacă tratamentul nu este finalizat corespunzător, întreaga acțiune de reabilitare este compromisă.
Consecințele sunt cu atât mai grave în cazul copiilor, la care aparatele dentare au un rol deosebit de important în creșterea osoasă și în dezvoltarea unui danturi sănătoase la maturitate.
Ce putem face înainte de a începe tratamentul cu aparate dentare:
– să ne asigurăm că medicul care va conduce tratamentul este specialist în Ortodonție și Ortopedie dento-facială;
– să avem o discuție foarte clară și amănunțită asupra planului de tratament propus, să întrebăm și să cunoaștem fiecare pas și etapă ce urmează să se întâmple în cadrul tratamentului cu aparate dentare.
– să cerem cazuistica, pacienți tratați de medicul respectiv, cu o problemă asemănătoare, poze „before/after”;
– să cerem referințe și să vedem testimoniale de la alți pacienți ai medicului;
- Cum să îți cureți dinții atunci când porți aparat dentar - noiembrie 18, 2016
- Cum să îți dai seama că ai nevoie de un aparat dentar? - septembrie 2, 2016
- Bruxismul, boala vieții moderne – cauze și efecte - august 12, 2016