De ce este tartrul periculos pentru sănătatea dentară

 


De: | Etichete: , , , , , , , , , , , | Comentarii: 2 | 22 septembrie 2016

Vizualizat de 18.098 utilizator/i

Indiferent de cât de atent ești cu igiena orală, placa și tartrul apar, inevitabil. Bacteriile se dezvoltă în gura noastră de fiecare dată când mâncăm sau bem. Deși periajul și ața dentară sunt metode foarte eficiente de a scăpa de resturile alimentare, acestea nu le îndepărtează în totalitate, iar în timp, resturile alimentare duc la apariția tartrului.

Ce este tartrul?

Tartrul apare din cauza bacteriilor generate de resturile alimentare și se prezintă sub forma unor depuneri pe dinți. La început acesta este alb-gălbui, dar din cauza alimentelor pe care le consumăm sau a fumatului, tartrul capătă o culoare ușor maronie. Zonele predispuse apariției tartrului sunt fața internă a dinților de jos, fața dinspre obraz a molarilor de sus, dinții înghesuiți și zonele în care periajul dentar nu este realizat corespunzător.

 Factori de risc

Ritmul în care se formează tartrul depinde de mulți factori, de la alimentele pe care le consumăm, până la poziția dinților. Astfel, dacă dinții sunt înghesuiți, periajul dentar nu poate fi efectuat corespunzător, favorizând apariția tartrului.

De asemenea, un factor cheie care favorizează ritmul de formare al tartrului este saliva. Unele persoane au saliva mai vâscoasă decât altele. Saliva favorizează apariția tartrului pe dinți și gingii, de aceea este important să ne hidratăm pentru a o menține la un nivel optim.

Complicații cauzate de tartru

Acumularea de tartru duce, în timp, la inflamarea gingiei, (gingivită), care se manifestă prin umflare, înroșire și sângerări ale gingiei. Dacă boala nu este tratată, gingia se va retrage și va lăsa rădăcina dinților descoperită și predispusă apariției cariilor.

Neîndepărtat, tartrul afectează și osul retroalveolar, care se retrage, afectând stabilitatea dinților. Aceștia vor începe să se miște și vor cădea. Astfel, cel mai dezastruos efect al tartrului este parodontoza.

 Tratamentul împotriva depunerilor de tartru

Tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul stomatolog, printr-o metodă numită detartraj dentar. Detartrajul dentar este un tratament ce constă în îndepărtarea depozitului de tartru prin intermediul ultrasunetelor. Intervenția este non-invazivă și nedureroasă. Totuși, sensibilitatea dinților diferă de la o persoană la alta. Este recomandat ca detartrajul dentar să fie realizat o dată la 6 luni, iar pentru fumători o dată la 3 luni.

Cum se realizeaza un detartraj dentar profesional?

Detartrajul dentar profesional se realizează prin două modalități: prima este cu instrumente acționate manual, iar a doua, cu ajutorul unora activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibrează uşor, îndepărtând tartrul de pe dinţi. Pe tot parcursul unui detartraj dentar, un jet puternic de apă va acţiona pe ansă pentru a preveni supraîncălzirea dintelui din cauza vibraţiilor.

În clinicile stomatologice Dr. Leahu îndepărtăm cu succes tartrul doar cu ajutorul detartrajul dentar cu ultrasunete și a periajului profesional. Detartrajul dentar cu ultrasunete este completat cu unul manual, mai ales pentru zonele subgingivale, după care medicul dentist va finisa suprafeţele dentare prin periaj profesional.

Un alt beneficiu al detartrajului dentar este acela că reprezintă prima linie a tratamentului parodontal nechirugical, oferind, în același timp, și senzația de dinți curați.

Iată alte informații pe care ar trebui să le știi despre un detartraj dentar:

  1. Detratrajul dentar se impune tuturor pacienților – sunt multe persoane care consideră că dacă respectă cu sfințenie periajul dentar, nu au nevoie de un detartraj. Complet greșit, pentru că tartrul este o problemă cu care se confruntă toată lumea. E drept că periajul dentar, utlizarea apei de gură și a aței dentare scad riscul formării plăcii bacteriene, dar există și zone sau spații interdentare, în care periuța nu poate pătrunde, iar ața nu reușește să le curețe complet, devenind astfel un mediu propice pentru acumularea tartrului și carierea dinților.
  2. Detartrajul dentar nu este o procedură de albire a dinților – ci o tehnică medicală prin care se îndepărtează piatra dentară, care conduce la formarea cariilor. Prin îndepărtarea colorațiilor de pe dinți (petelor), detartrajul ajută la albirea ușoară a dinților, însă nu acesta este scopul procedeului.
  3. Detartrajul dentar nu afectează smalțul dinților – și nici nu sensibilizează dinții.
  4. Se recomandă ca detartrajul dentar să se facă cel puțin o dată la 6 luni.

O igienă corespunzătoare începe de acasă, prin periaj, completat de ața dentară și utiizarea apei de gură și a dușului bucal. La aceasta se adaugă igienizarea profesională, realizată de medicul stomatolog, ce presupune efectuarea unui detartraj dentar și a unui periaj profesional, cel puțin o dată la 6 luni.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “De ce este tartrul periculos pentru sănătatea dentară

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777