De ce să nu amâni decizia de a-ți pune un implant dentar

 


De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 4 mai 2016

Vizualizat de 3.452 utilizator/i

Când ne pierdem un dinte, dacă nu este unul din față, nu considerăm că este un lucru grav. Totuși consecințele pe termen lung pot fi serioase.  Dinții acționează ca o echipă, iar pierderea unui dinte (cu excepția molarilor de minte care se extrag pentru tratament ortodontic) afectează în mod direct restul dinților.

Efectele pierderii unui dinte sunt numeroase și nu sunt doar de natură estetică.  Printre acestea se numără malocluziile, probleme ale gingiei și defecte de vorbire.

Pentru a înțelege mai bine de ce apar aceste probleme, este necesar să înțelegeți ce se întâmplă atunci când pierdeți un dinte. Dinții tind să se miște până când apare ceva care să îi oprească. Așadar, o dată cu pierderea unui dinte, dinții adiacenți tind să alunece spre spațiul rămas gol. Acest lucru poate afecta negativ abilitatea de a mușca (malocluzie) până în punctul în care pot apărea dureri ale articulațiilor maxilarului.

Dinții anteriori (canini și incisivi) folosesc la tăierea și sfâșierea mâncării, iar cei posteriori (premolari și molari) sunt folosiți pentru mărunțit și mestecat.

Pierderea unui molar împiedică realizarea masticației pe partea respectivă. Acest lucru duce la exercitarea unei presiuni mult mai mari pe partea opusă, care poate duce în timp la crăparea dinților. Dacă dintele lipsă nu este înlocuit, în timp, dintele opus începe să crească, lăsând rădăcina la vedere. Astfel, dintele devine mult mai sensibil și predispus la carii complexe ce pot necesita tratament de canal.

Foarte important de știut este faptul că premolarii și molarii mențin înălțimea feței. Când aceștia lipsesc și intervine resorbția osoasă, fața pierde din înălțime, iar distanța dintre nas și bărbie se micșorează. Spre deosebire de implanturi, dinții naturali se mișcă; astfel, nu apar doar modificări ale dinților din spate și implicit ale masticației, ci sunt afectați și dinții din față, presiunea pusă pe aceștia împingându-i înainte.

Poate cea mai gravă consecință a pierderii dinților o reprezintă pierderea țesutului osos. Dinții ajută la menținerea formei și densității acestuia. Pierderea unui dinte cauzează retragerea osului cu 25% în lățime în primul an și cu 4 milimetri în înălțime în următorii.

De asemenea pierderea dinților afectează vorbirea.

Așadar pierderea dinților este un lucru foarte serios. Cu cât așteptați mai mult după o extracție, cu atât va fi mai dificil și mai costisitor să îi înlocuiți.

Țineți minte că aveți un singur rând de dinți permanenți și tocmai de aceea ar trebui să aveți mare grijă de ei. În cazul pierderii dinților, cel mai comun tratament este implantul dentar. Acesta oferă o serie de beneficii pe care protezele dentare nu le pot oferi.

Implantul dentar se simte la fel și funcționează la fel ca un dinte natural. Alte opțiuni de tratament pot duce la deteriorarea osului și pot interfera cu mâncatul, vorbitul sau alte activități de zi cu zi.

Implanturile dentare sunt o soluție pe termen lung. Protezele dentare trebuie schimbate o dată la 5-7 ani, pe când implanturile pot rezista o viață întreagă dacă sunt îngrijite.

Implanturile dentare ajută la menținerea formei feței.  Lipsa dinților duce în timp la modificarea înălțimii feței.

Implanturile dentare păstrează țesutul osos sănătos. Spațiile rămase în urma extracțiilor pot produce deteriorări ale osului. Implantul dentar este singura opțiune de restaurare dentară care păstrează și stimulează osul natural, ajutând la regenerarea acestuia.

Protezele dentare detașabile pot produce dificultăți în pronunțarea anumitor cuvinte. Datorită faptului că implanturile dentare se comportă ca dinții naturali, nu există astfel de dificultăți de vorbire.

Nu vă abțineți de la mâncare! Bucurați-vă de mâncărurile care vă plac. Cu ajutorul implanturilor puteți mușca fără grijă.

Rețineți așadar că pierderea unui dinte poate avea consecințe mult mai grave decât cele estetice. Chiar dacă nu vi se pare gravă pierdea unui dinte, aceasta poate perturba funcționalitatea celor rămași și poate duce chiar la pierderea lor. Este bine să nu amânați înlocuirea acestuia pentru a vă putea bucura de un zâmbet frumos și sănătos. Aflați mai multe despre implantul dentar în pagina de servicii.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777