De ce trebuie evitat amalgamul în cazul obturației dentare?

 


De: | Etichete: , , , , | Comentarii: 0 | 4 septembrie 2017

Vizualizat de 2.528 utilizator/i

Obturația dentară reprezintă  o metodă prin care un dinte deteriorat de carii este reconstruit, pentru a-i reda funcția, forma naturală și un aspect plăcut. Obturatia dentara presupune trei pași importanți. Este nevoie în primul rând de îndepărtarea țesutului dentar afectat , după care zona este curățată ca abia mai apoi cavitatea să fie astupată cu material de obturație.

Fiecare material de obturație dentară în parte prezintă avantaje sau dezavantaje. Acesta este ales în funcție de gradul de dificultate al reconstrucției sau de eventualele alergii.

Materialele alese pentru obturația dentară pot fi de mai multe feluri: din aur, din amalgam (argint), din rășini compozite sau din porțelan.

Dintre toate acestea, amalgamul este foarte periculos atunci cand este folosit ca material pentru plombe. Folosit de peste 150 de ani în cabinetele medicale, amalgamul este rezultatul amestecului dintre mercur (aproximativ 50%) și o pulbere care conține unul sau mai multe metale toxice cum ar fi cuprul sau argintul. Pentru că la temperatura camerei mercurul este în stare gazoasă, acesta se vaporizează continuu, oferind un nivel ridicat de mercur în cavitatea bucală. Popularitatea acestuia a crescut în special din cauza costului scăzut, fiind pe vremuri una dintre cele mai alese variante pentru restaurarea dinților. În unele cabinete, acest material se folosește și în prezent, indiferent de efectele negative ale mercurului asupra organismului uman.

Iată care sunt dezavantajele folosirii amalgamului în cazul obturațiilor dentare:

– are un aspect inestetic;

– este greu de îndepărtat;

– modifică culoarea țesuturilor;

– mercurul din amalgam ajunge prin vasele de sânge până la creier, unde se pot acumula cantități semnificative;

– se acumulează în diverse părți ale corpului, în funcție de cantitatea acestuia din organism;

– generează metaboliți toxici;

– cauzează boli autoimune;

– este neurotoxic și imunotoxic;

– are efecte negative asupra aparatului genital.

Este important ca pacientul să întrebe medicul dentist despre materialele pe care le folosește în orice procedură pe care o realizează, inclusiv în cazul obturației dentare. Este dreptul fiecăruia dintre noi să fim informați cu privire la tratamentul ales, la tehnologia folosită și la calitatea materialelor, pentru a putea alege cea mai bună opțiune pentru noi, care ne garantează o reușită a procedurilor efectuate și mai puține probleme sau efecte secundare în urma acestora. De asemenea, se recomandă pe cât de repede posibil ca plombele dentare realizate anterior din amalgam să fie înlocuite, în special în cazul persoanelor cu un organism mai fragil, cum ar fi copiii sau femeile gravide.

Nu vă puneți în pericol sănătatea doar pentru a economisi sume modice. Până la urmă, banii pe care credeți că i-ați economisit folosind materiale de calitate inferioară îi veți cheltui încercând  să remediați efectele secundare provocate de acestea. Doar optând pentru materiale și servicii de cea mai bună calitate, în cadrul unei clinici stomatologice de renume cum este Dr Leahu, puteți avea siguranța că vă veți bucura un timp îndelungat de investiția făcută în sănătate, că nu vor exista efecte adverse și că ați făcut cea mai bună alegere posibilă. 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134