Demineralizarea dinților la copii. Care sunt cauzele și cum poate fi tratată?

 

demineralizarea dintilor la copii tratata in cabinet de catre medic pedodont in dreapta
Demineralizarea dinților la copii se tratează de către medicii pedodonți în cabinetul stomatologic.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 16 decembrie 2020

Vizualizat de 10.807 utilizator/i

Demineralizarea dinților la copii poate avea mai multe cauze și simptome, de aceea tratamentele necesare pot fi diferite în funcție de fiecare caz în parte. Pentru a asigura sănătatea copilului tău este foarte important să știi cum să previi afecțiunile dentare și cum să recunoști simptomele astfel încât să le tratezi la timp. Haideți să aflăm împreună ce este demineralizarea dinților la copii și care sunt tratamentele stomatologice necesare.

Ce este demineralizarea dinților

Demineralizarea dinților la copii este, de fapt, o afecțiune a smalțului dentar. În stadiul inițial, aceasta apare sub forma unor pete de dimensiuni mici și de culoare albă pe suprafața dinților. Demineralizarea smalțului dentar indică lipsa cantității suficiente de fluor ce poate fi recunoscută de către medicii stomatologi în urma consultului. Dinții cu smalț dentar demineralizat au un aspect calcaros, ce poate fi recunoscut cu ușurință de către specialiști.

Demineralizarea smalțului dentar la copii poate fi tratată de către medicii pedodonți. Cu cât această afecțiune este descoperită și tratată mai repede, cu atât copiii vor fi mei feriți de apariția cariilor dentare și a disconfortului produs de acestea. Dacă te întrebi care este legătura dintre demineralizarea smalțului dentar și caria dentară, atunci este bine să știi că aceste două afecțiuni dentare pot fi ușor confundate. Caria dentară este una dintre cele mai comune afecțiuni stomatologice la copii. Aceasta poate să apară încă din primii ani de viață, chiar de la apariția primului dinte de lapte, așa cum se întâmplă și în cazul demineralizării smalțului dentar.

Demineralizările pot să apară inițial sub forma unor colorații albe, cretoase. Acestea se pot transforma în colorații maronii sau gălbui, iar apoi se pot transforma în carii dentare foarte avansate, ce duc la abcese și complicații foarte mari. Demineralizările dentare sunt, de fapt, primul stadiu al cariilor dentare.

Cauzele demineralizării dinților la copii și bebeluși

Demineralizarea dinților la copii poate avea mai multe cauze, însă principalul factor al apariției acesteia este lipsa fluorului. Atunci când copilul tău nu are un aport suficient de fluor în alimentația sa, demineralizările smalțului dentar nu vor întârzia să apară. Aportul de vitamine și minerale în copilărie este foarte important atât pentru dezvoltarea corectă a întregului organism, cât și a danturii. De aceea, medicii recomandă ca cei mici să aibă o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete.

O altă cauză a apariției demineralizărilor dentare la copii este lipsa aportului suficient de vitamina D. Aceasta are un rol important în ceea ce privește sănătatea dinților, deoarece ajută la absorbția calciului. Vitamina D se regăsește atât în produsele lactate, cât și în cereale.

Dinții de lapte au un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea dinților permanenți. Deși există mitul conform căruia dinții de lapte nu necesită tratamente stomatologice, întrucât urmează să fie înlocuiți de dinții permanenți, medicii stomatologi afirmă contrariul. Cu cât dinții de lapte sunt mai sănătoși, cu atât dinții permanenți vor fi la rândul lor lipsiți de afecțiuni. Traumatismele dentare asupra dinților de lapte pot reprezenta o cauză a apariției demineralizărilor la nivelul smalțului dinților permanenți.

De asemenea, consumul alimentelor acide și a băuturilor acidulate poate provoca apariția demineralizării smalțului dentar. Demineralizările dentare apar în urma expunerii prelungite a dinților la acizii din salivă care sunt produși în urma formării plăcii bacteriene și provin din mâncare și băuturi. Astfel, petele albe de pe suprafața dinților copiilor pot fi cauzate și de lipsa unei igiene orale corecte. O altă cauză a apariției demineralizărilor dentare poate fi refluxul gastroesofagian, pentru că o cantitate mare de acid în cavitatea orală poate afecta smalțul dinților.

Factori de risc

Apariția demineralizării smalțului dentar poate fi cauzată de un cumul de factori. Atât alimentația copilului, cât și factorii genetici pot reprezenta factori de risc pentru demineralizarea smalțului dentar.

În unele cazuri, demineralizarea dinților la copii poate fi confundată cu o altă afecțiune dentară, și anume fluoroza. Cantitatea de fluor reprezintă cauza principală a apariției acesteia. Atunci când dinții de lapte sunt înlocuiți de dinții permanenți, iar cantitatea de fluor este mai mare decât în mod normal, pot apărea defecte de structură la nivelul smalțului dentar.

Pentru a te asigura că micuțul tău are parte de cel mai potrivit tratament, este necesar să ceri ajutorul medicului pedodont. Pe lângă diagnosticul corect, acesta îți va explica ce trebuie să faci pentru a-l ajuta pe cel mic să se bucure de dinți sănătoși și frumoși.

Cabinet stomatologic copii Clinicile Dentare Dr. Leahu

Cabinet stomatologic pentru copii din cadrul Academiei Spațiale Dr. Leahu

Când trebuie să mergi cu micuțul la medicul pedodont

Prima vizită la medicul pedodont este recomandată încă de la apariția primului dinte de lapte. Vizitele periodice, din 6 în 6 luni, sunt apoi recomandate tocmai pentru ca medicul să poată observa din timp primele semne ale posibilelor afecțiuni orale.

Atunci când vorbim despre orice afecțiune dentară, vizita la medicul stomatolog este necesară odată cu observarea primelor semne sau simptome. Demineralizarea dinților la copii poate apărea atât în cazul dinților de lapte, cât și în cazul dinților permanenți. De aceea, este necesar ca părinții să acorde o atenție sporită danturii celui mic. Atunci când observi o pată albă pe suprafața unui dințișor al copilului tău, ori atunci când cel mic simte o sensibilitate la cald, la rece sau la dulce, este foarte important să ceri sfatul medicului pedodont.

Tratamentul demineralizării dinților la copii

Pentru că demineralizarea smalțului dinților reprezintă o afecțiune ușoară, aceasta nu necesită tratamente și intervenții stomatologice complexe. În funcție de diagnosticul medicului pedodont, demineralizarea dinților la copii poate fi tratată cu ajutorul igienizărilor profesionale. Acestea reprezintă o manoperă stomatologică ușoară cu ajutorul căreia placa bacteriană este curățată în profunzime. În funcție de fiecare caz în parte, medicul poate recomanda după realizarea igienizării profesionale și aplicarea unor geluri cu fluor în cabinetul stomatologic. Se poate recomanda și utilizarea unei paste de dinți speciale sau a unei creme, cu o cantitate de fluor potrivită vârstei copilului.

periaj dentar profesional

Periaj dentar profesional realizat în cabinetul stomatologic.

Metode de prevenție a demineralizării smalțului

Întotdeauna prevenția este mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor stomatologice. Demineralizarea dinților la copii poate fi prevenită de către părinți prin respectarea sfaturilor medicilor stomatologi. Igiena orală este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a dinților, astfel aceasta este necesară încă de la apariția primului dințișor de lapte. De asemenea, alimentația corectă a copilului nu doar că îl va ajuta să aibă o imunitate puternică și să se dezvolte corect, ci îi va garanta și o dantură sănătoasă, cu dinți puternici și frumoși. Vizitele regulate la medicul dentist, reprezintă una dintre cele mai importante reguli ale prevenției dentare, deoarece doar în acest fel afecțiunile orale pot fi descoperite din timp, atunci când se află întră-un stadiu incipient.

 

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134