Dentist copii: 5 mituri despre dinții de lapte

 

Medic stomatolog care trateaza o fetita cu carie de biberon
Caria de biberon poate fi descoperită și tratată la timp, dacă respecți vizitele regulate la medicul pedodont

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 0 | 25 iulie 2016

Vizualizat de 3.231 utilizator/i

Dinții de lapte au un rol foarte important în buna dezvoltare a dinților definitivi. Din cauza faptului că dinții de lapte cad și sunt înlocuiți de cei permanenți, cei mai mulți părinți nu le acordă prea mare importanță – greșit! Îngrijirea dinților de lapte este primul pas către o igienă orală corectă și dinți sănătoși la maturitate. De aceea, am adunat în această listă,  mituri pe care orice părinte ar trebui să le cunoască.

1. Dinții de lapte nu sunt importanți, oricum vor fi înlocuiți cu cei permanenți. FALS!

Deși este adevărat că cei 20 de dinți temporari ai copilului vor cădea, aceștia au un rol foarte important în dezvoltarea corectă a dinților permanenți. Medicul dentist pentru copii atenționează că orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dintilor definitivi și a mușcăturii corecte. Astfel, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi și incorect aliniați. În acest caz, se impun tratamente cu aparate dentare, realizate doar la medicul ortodont.  

 2. Cariile dinților de lapte nu sunt grave. FALS!

Gândindu-se la faptul că dinții de lapte vor cădea, mulți părinți nu dau importanță cariilor dentare. Cariile netratate ale dinților de lapte pot duce la dureri, abcese și pot afecta dinții definitivi. De aceea este foarte important ca acestea să fie tratate la timp. Vizita la medicul dentist pentru copii trebuie să înceapă de la vârste fragede, pentru ca cel mic să se obișnuiască pe scaunul stomatologului. La fel de importantă este și comunicarea dintre cel mic si medicul dentist pentru copii, fără de care consultul nu se poate desfășura în cele mai bune condiții.

 3. Copilul meu este destul de mare să se spele singur pe dinți. GREȘIT!

Deși majoritatea părinților cred că este important să îi învețe pe cei mici să se descurce singuri, periajul dentar trebuie supravegheat cel puțin până la vârsta de 7 ani. De cele mai multe ori, copiii care ajung in cabinetul dentistului de copii pentru un consult tind să neglijeze igiena orală și nu au răbdare să curețe dinții cum ar trebui.

4. Nu este necesar să merg cu cel mic la un consult stomatologic până la 6 ani. FALS!

O igienă orală corectă începe chiar înainte ca primul dinte al copilului să erupă.  Doar pentru că nu îi vedem, nu înseamnă că aceștia nu se află acolo. Mersul din timp la medicul dentist de copii îl ajută pe cel mic să se familiarizeze cu el și să scape de frică, primul pas către o dantură sănătoasă când va fi adult.

5. Este bine ca cel mic să adoarmă cu biberonul. GREȘIT!

Zahărul din lapte sau ceai afectează dinții de lapte și duce la apariția așa numitelor carii de biberon. Este recomandat ca, după periajul de seară, cel mic să consume doar apă.

Pentru dezvoltarea corectă a danturii copiilor, trebuie să acordăm mare atenție igienei orale, dar și să fim informați cu privire la lucrurile pe care trebuie sau nu trebuie să le facem. Vă așteptăm în Clinicile Dentare Dr. Leahu,  să aflați mai multe despre dinții de lapte și afecțiunile acestora de la dentistul de copii.

Dr. Ionut Leahu

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777