Dentist copii: Află care sunt soluțiile ca micuțul tău să aibă dinți sănătoși!

 


De: | Etichete: , , , , , | Comentarii: 4 | 28 februarie 2017

Vizualizat de 9.499 utilizator/i

Cu un zâmbet cald, multă răbdare și empatie, Dr. Asma Battah reușește să facă orice copil să îndrăgească mersul la dentist. Relația sa cu cei mici este una de prietenie, iar în cabinet nu există durere sau lacrimi.  Într-un scurt inteviu, explică părinților soluțiile ca cei mici să aibă o bună sănătate orală.

Când ar trebui un copil să facă prima vizită la medicul stomatolog?

Dr. Asma Battah: Prima vizită în cabinet ar trebui să fie în jurul vârstei de 1 an jumătate-2 ani, înainte să apară dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Întalnirea cu medicul stomatolog pentru copii face parte din etapele importante pe care copilul le are de parcurs la început de drum și care își pun amprenta în creșterea și dezvoltarea sa ca viitor adult cu  o dantură sănătoasă.

Lucrăm împreună cu părinții ca prima vizită să fie cât mai placută și liniștită pentru micul pacient. De aceea, îi rugăm pe părinți să îi povestească  celui mic că o să meargă la dentist, că o să stea singur pe scaunul dentar, că medicul se va uita cu oglinda la dințișori să vadă cât de bine s-a spălat pe dinți, dacă au intrat viermișorii de carie.

În această ședință punem bazele relației copil-medic.

Care sunt problemele dentare cu care copiii se pot confrunta încă de la o vârstă fragedă?

Dr. Asma Battah:  Cele mai frecvente probleme sunt cariile dentare, care au o evoluție rapidă afectând camera pulpară.  Altă problemă cu care ne confruntăm din ce în ce mai des sunt anodonțiile, în special cele de premolari.

Carii la copii: cauze și prevenție

Când apar cariile și care sunt principalele cauze ale apariției lor?

Dr. Asma Battah:  Cariile apar de la vârste fragede.  Începând cu vârsta de 2 ani, copiii se prezentă la cabinet cu carii.

Principalele cauze sunt:

Lipsa unei igiene bucale corespunzătoare, copilul este foarte mic, nu cooperează sau se plictisește. Noi ca părinți trebuie să avem grijă de igiena lui și să îl motivăm pe copil să se spele pe dințișori.

Dieta bogată în zahăr, cu multe gustări poate contribui la apariția cariei dentare întrucât nu există timp suficient între mese ca dinții să se recupereze în urma plăcii acide formate de masa precedentă și să se remineralizeze.

Adormirea cu biberon cu lapte, suc sau altă bautură duce la apariția cariei de biberon. Acest obicei face ca dinții să fie acoperiți de zaharurile naturale conținute de lichide (lactoză, fructoză), care duc la formarea  plăcii bacteriene.

Dinții de lapte

Cum protejăm dinții de lapte ai copilului?

Dr. Asma Battah:  Prin periaj corect efectuat dimineața și seara și controale regulate efectuate la 3-6 luni la medicul pedodont, care vă poate recomanda remineralizări locale și sigilarea molarilor.

Încurajând  copilul să mănânce gustări sănătoase (măr, morcov)și limitând gustările bogate în zaharuri.

Ce se întâmplă atunci când copilul suferă de o pierdere timpurie a dinților de lapte?

Dr. Asma Battah: 

 • Tulburări ale masticației, copilul nu se mai alimentează corespunzător
 • Tulburări ale vorbirii, nu se mai dezvoltă corect dicția
 • Cauzează dezvoltarea anormală a oaselor și mușchilor maxilarului
 • Aspect inestetic
 • Malocluzie (poziționarea arcadelor incorect)

Suptul degetului afectează dantura unui copil?

Dr. Asma Battah:  Suptul degetului este un instinct natural apărut în primele luni de viață și uneori încă din perioada uterină. Acest instinct se diminuează în timp, începând cu vârsta de 6 luni.

Totuși unii copii continuă să-și sugă degetul și după această perioadă, deoarece acest obicei are efect calmant pentru copii. În unele cazuri suptul degetului poate deveni un obicei la sugari sau la copiii mici atunci când le este foame, când sunt agitați, somnoroși sau plictisiți.

Un copil care suge degetul, plasează de cele mai multe ori degetul deasupra limbii, astfel încât degetul împinge în afară dinții superiori și în interior dinții inferiori.

Suptul degetului poate determina în timp probleme ale dentiției.  Poate determina o aliniere anormală a dinților (malocluzii), împingerea dinților înainte și uneori malformații ale palatului cavității bucale. Alinierile anormale ale dinților se pot corecta după ce copilul încetează să sugă degetul. Cu cât este mai lungă perioada de supt a degetului, cu atât este mai mare riscul ca la copil să fie nevoie de terapie ortodontică pentru a corecta problemele.

Igiena dinților la copii

Care este cel mai bun moment pentru a începe curățarea dinților unui copil?

Dr. Asma Battah:  Curățarea cavității bucale este recomandat să înceapă înainte de apariția primilor dințișori, prin badijonarea gingiei superioare și inferioare cu ajutorul unui pansament de tifon steril înmuiat în apă, de două ori pe zi (după prima și ultima masă).

Periajul poate fi început de la apariția primului dințișor în cavitatea orală. Există periuțe speciale,tip degetar, din silicon cu care putem peria dințișorii. Acestea au și efect de calmare și masare a gingiilor și sunt un prilej bun de a-l obișnui pe copil cu igiena orală.

Periajul dinților de lapte devine obligatoriu după vârsta de 1 an și până la 4 ani, toți copiii au nevoie de ajutor pentru a se spăla pe dințișori cu periuțe mici, speciale și pastă de dinți destinată exclusiv uzului infantil.

Băuturile dulci și acidulate afectează smaltul dinților

Ce alte sfaturi le puteți da mămicilor despre dentiția copiilor lor?

Dr. Asma Battah:  Le sfătuiesc să preîntâmpine viitoare probleme dentare prin limitarea consumului de bomboane, caramele, acadele și alte dulciuri de acest gen. În plus este necesară prevenirea dependenței de biberon și suzetă până la vârste mari (peste 2 ani și jumătate), aceasta fiind o altă cauză a îmbolnăvirii dințișorilor de lapte.

Băuturile dulci și acidulate afectează și ele smaltul dinților, fiind în același timp nerecomandate în consumul zilnic al celor mici.

Ce înseamnă pentru dvs. să fiți medic pedodont? Îți trebuie ceva special când alegi această specializare?

Dr. Asma Battah:  Până să mă alătur echipei Dr. Leahu am lucrat într-un voluntariat cu copii din sate defavorizate și copii de IOB. Ei m-au chemat către această specializare, iar acum nu mă pot vedea făcând altceva.

Pentru această ramură a stomatologiei ai nevoie de multă răbdare și empatie.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

4 thoughts on “Dentist copii: Află care sunt soluțiile ca micuțul tău să aibă dinți sănătoși!

 1. Oprea Mihaela

  Buna ziua. Am o fetita de 1a7l si nubprea sta la spalat pe dintisori. Va rog,as dori sa stiu daca se poate face un dertrataj sau ceva pt a o ajuta in prevenirea viitoarelor carii?
  Multumesc

  Răspunde

 2. Gantoi Alina

  Buna ziua. Este alaptarea un motiv ptr aparitia cariilor dentare? Exista studii medicale ce imi pot confirma acest lucru?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134