Dentiția la copii. Când apar și cum îngrijim dinții copiilor?

 

medic pedodont in stanga pe scaun si pacient copil in dreapta pe scaun la control dentitie copii
Dentiția la copii este supravegheată atât de părinți, cât și de medicul pedodont.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 17 mai 2021

Vizualizat de 515 utilizator/i

Dentiția la copii reprezintă un subiect de interes pentru toți părinții care își doresc ca zâmbetul micuților lor să fie întotdeauna sănătos și să le ofere încredere în propria persoană. Atât îngrijirea dinților de lapte, cât și a celor permanenți reprezintă un pas foarte important pe drumul către zâmbetul perfect al micuțului tău. Descoperă în articolul următor tot ce trebuie să știi despre dentiția la copii și despre prevenția afecțiunilor orale.

Dentiția temporară

Așa cum îi cunoaștem cu toții, dinții de lapte sunt primii care apar în cavitatea orală. Deși există o mulțime de mituri cu privire la dinții temporari, aceștia sunt la fel de importanți ca dinții permanenți și necesită o atenție sporită din partea părinților.

Când apar dinții de lapte?

În total, dinții de lapte sunt în număr de 20, 10 pe arcada superioară și 10 pe arcada inferioară. Nu este o regulă general valabilă ca apariția dinților de lapte să fie la fel pentru toți copiii, deoarece aceștia sunt influențați și de dezvoltarea organismului. De cele mai multe ori, dinții de lapte au o anumită ordine, astfel: primii care apar sunt incisivii centrali inferiori și cei superiori, urmați de cei 4 incisivi laterali și de cei 4 canini. Ultimii dințișori de lapte sunt molarii primari, 2 pentru fiecare arcadă și molarii secundari, tot 2 pentru fiecare arcadă. Dentiția de lapte a copiilor se formează pe parcursul primilor doi ani și jumătate de viață, prima erupție având loc de cele mai multe ori în jurul vârstei de 6-8 luni.

Cum îngrijim dinții de lapte ai copiilor?

Deoarece sunt la fel de importanți precum dinții temporari, dinții de lapte necesită o igienizare corectă realizată de către părinți. „Dinții de lapte trebuie igienizați după fiecare alăptare, cu un tifon steril înmuiat în ser fiziologic sau apă. De asemenea, igienizarea aceasta se poate realiza și cu ajutorul unor lavete speciale. Curățarea cavității orale cuprinde atât ștergerea dințișorilor erupți, cât și a gingiilor, a buzelor și a limbii”, explică Dr. Mihaela Șerbănoiu, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

 Ce afecțiuni pot apărea la dentiția de lapte a copiilor?

Asemenea dinților permanenți, și dinții de lapte pot fi afectați de diferite probleme orale, ceea ce poate avea consecințe negative în ceea ce privește dezvoltarea sănătoasă a danturii. „Zahărul  pe care îl conține laptele poate pătrunde prin gingie și chiar prin os la nivelul dinților de lapte care sunt încă în formare, ei se mineralizează în această perioadă în care încă nu sunt erupți în cavitatea orală. Tocmai de aceea, pentru a preveni demineralizarea dinților la copii, este foarte important să realizăm o igienă atentă asupra dințișorilor de lapte”, completează Dr. Mihaela Șerbănoiu.

Pe lângă demineralizare, dinții de lapte pot fi afectați de caria dentară, care dacă nu este tratată la timp poate necesita tratamente stomatologice complexe, care au rolul de a păstra dintele pe arcadă și de a preveni afectarea dinților permanenți aflați în gingie.

Dentiția definitivă

Schimbarea dinților de lapte reprezintă un moment important pentru cei mici, care fac un prim pas către maturitate și, în același timp, reprezintă și un moment emoționant pentru părinți. Dinții permanenți au un rol extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea corectă a copilului, având în vedere faptul că aceștia sunt dinții pe care îi va avea întreaga viață. Modul în care dinții permanenți se dezvoltă poate influența atât sănătatea generală a organismului, cât și fizionomia copilului și estetica zâmbetului. Dinții de lapte se pot schimba în mod natural, astfel nu este necesară intervenția medicului stomatolog, doar în cazul în care apar nereguli în ceea ce privește poziția dintelui permanent.

Când erup dinții permanenți?

Schimbarea dinților începe în jurul vârstei de 6 ani și se continuă până în jurul vârstei de 12 ani. Schimbarea dinților de lapte vine în etape, la început sunt schimbați dinții de jos, la vârsta de 6 ani, urmează cei de sus la vârsta de 7 ani. Apoi, apare prima măseluță în jurul vârstei de 10-11 ani și ultima în jurul vârstei de 11-12 ani.

„Atunci când vorbim despre ultima măseluță, trebuie să știm cât de important este să fie foarte bine îngrijită, ea apare în jurul vârstei de 2-3 ani și se schimbă în jurul vârstei de 12 ani. În spatele ei, apare la vârsta de 6 ani prima măsea definitivă, de aceea dacă măseluța de lapte nu este protejată și apare o carie dentară, cea definitivă poate fi imediat afectată”, explică Dr. Asma Battah, specialist pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Doctor pedodont in dreapta si copii in stanga pe canapea

Dr. Asma Battah împreună cu doi dintre pacienții săi după controlul de rutină pentru verificarea dentiției.

Îngrijirea dinților la copii

Îngrijirea dinților la copii este extrem de importantă atât atunci când aceștia au dinți de lapte, cât și atunci când deja dinții permanenți au erupt pe arcada dentară.

Atunci când vorbim despre copilași mai mari, cu vârste cuprinse între 2-6 ani, putem trece deja la periuțe de dinți și putem renunța la ștergerea cavității orale cu ajutorul tifonului steril. Desigur, instrumentele folosite pentru realizarea periajului trebuie să fie unele adaptate nevoilor copilului.

Periajul dentar la copii este necesar cel puțin de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu o durată de cel puțin 2 minute. Periajul dentar corect presupune ca cel mic să aibă gurița deschisă în timp ce periuța de dinți, fie ea manuală sau electrică, este folosită pentru curățarea dinților. Mișcarea utilizată trebuie să fie de la de la gingie spre dinte, altfel riscăm ca resturile alimentare și placa bacteriană de pe suprafața dințișorilor să fie introduse în zonele interdentare sau sub nivelul gingiei. Singura excepție o fac suprafețele cu care cel mic mestecă, acolo unde sunt indicate mișcările circulare”, explică Dr. Teona Lupu, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Mijloacele adjuvante de curățare precum ața dentară sau apa de gură pot fi utilizate cu succes pentru prevenirea afecțiunilor dentare la copii, dacă acestea sunt recomandate de către medicul stomatolog. Așadar, în funcție de dezvoltarea, atenția și răbdarea copilului, ața dentară poate fi folosită începând cu vârsta de 3 ani, de preferat înainte de periajul de seară.

„Atunci când vorbim de copii cu vârste de peste 6 ani, periajul ar trebui să dureze în jur de 4 minute. În acest moment își face apariția molarul de 6 ani, care este un dinte permanent și necesită o atenție sporită. De asemenea, în această perioadă dinții de lapte încep să fie înlocuiți de cei permanenți, prin urmare îngrijirea orală trebuie să fie una foarte bună”, completează Dr. Teona Lupu.

Cele mai comune afecțiuni dentare la copii

În lipsa unei igiene orale corespunzătoare, copiii se pot confrunta cu diferite afecțiuni dentare atât atunci când au dinți de lapte, cât și atunci când aceștia sunt deja înlocuiți de dinții permanenți.

Apariția cariei dentare reprezintă primul efect pe care îl are o igienă incorectă. Caria dentara în stadii avansate poate provoca dureri fie în momentul alimentației, fie în momentul somnului. De asemenea, pot duce la apariția unor infecții, a unor umflături și chiar la nevoia începerii unui tratament medicamentos. Problemele de nivel estetic pot apărea și ele în asemenea situații, astfel pot apărea probleme cu încredere în propria persoană. Copiii se mai pot confrunta cu demineralizarea smalțului dinților, cu abcese dentare sau cu probleme de poziționare a dinților permanenți, care influențează estetica danturii și sănătatea acesteia și necesită un tratament ortodontic, adică un aparat dentar.

Când ducem copiii la dentist

Prima vizită a copiilor la dentist ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 6 luni, odată cu apariția primilor dințișori de lapte. Cel târziu, vizita la dentist al celui mic ar trebui realizată la vârsta de un an, pentru ca medicul să poată explica părinților cum să efectueze igiena orală a bebelușului, care este foarte importantă pentru dezvoltarea ulterioară a copilului.

Comentarii

2 thoughts on “Dentiția la copii. Când apar și cum îngrijim dinții copiilor?

 1. Costache

  Buna ziua!! Fetitei mele in varsya de 1 an si 10 luni i s.au demineralizat dintosorii si desi folosim creme de curand i s.a rupt din dintisorul din fata..se poate interveni la aceasta varsta sa salvam dintisorii? Va multumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Cel mai bine este să mergeți cu fetița la un medic specialist pedodont să vadă exact despre ce este vorba și ce este de făcut. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9134