Dentiția la copii. Când apar și cum îngrijim dinții copiilor?

 

Medic stomatolog in dreapta, pacient in stanga in clinica dentara pentru copii
Dinții permanenți au un rol extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea corectă a copilului, având în vedere faptul că aceștia sunt dinții pe care îi va avea întreaga viață.

De: | Etichete: , , , , , , , | Comentarii: 2 | 17 mai 2021

Vizualizat de 1.940 utilizator/i

Copilăria este un tărâm al poveștilor, unde copilul tău este eroul, iar pentru ca aceasta să fie plină de zâmbete sănătoase, ca părinte este important să-i veghezi pașii micuțului tău. Menținerea sănătății dentare pornește de la apariția primului dințișor de lapte, care poate influența dinții permanenți.

În articolul următor, vom explora împreună tot ce trebuie să știi despre dentiția copiilor și cum să previi problemele de sănătate orală.

Dentiția temporară

Ești pregătit să trăiești emoția primului dinte de lapte? I-ai povestit micuțului tău despre Zâna Măseluță? Deși de-a lungul timpului au apărut o mulțime de mituri cu privire la dinții temporari, trebuie să știi că sunt la fel de importanți ca dinții permanenți și necesită o atenție sporită în raport cu igiena orală și controlul periodic la medicul pedodont. Este important să înțelegem evoluția dentiției la copii, de când sunt mici până la schimbarea dinților cu dantura definitivă, pentru a ne asigura că vor avea o tranziție sănătoasă și lipsită de complicații

Atunci când dantura permanentă își face apariția poate prelua din afecțiuniile ce au impactat dinții de lapte și astfel micuțul tău se poate confrunta cu o masticație deficitară, o aliniere incorectă a dinților definitivi, dar și cu o mușcare frecventă a obrazului. Această etapă, în special la copiii de 5-6 ani, marchează începutul unei perioade în care părinții trebuie să fie și foarte atenți la sănătatea orală a copiilor.

Când apar dinții de lapte?

Dinții de lapte sunt în număr de 20, 10 pe arcada superioară și 10 pe arcada inferioară. Nu este o regulă general valabilă ca apariția dinților de lapte să fie la fel pentru toți copiii, deoarece aceasta este influențată și de dezvoltarea organismului. De cele mai multe ori, dinții de lapte au o anumită ordine, astfel: primii care apar sunt incisivii centrali inferiori și cei superiori, urmați de cei 4 incisivi laterali și de cei 4 canini.

Ultimii dințișori de lapte sunt molarii primari, 2 pentru fiecare arcadă și molarii secundari, tot 2 pentru fiecare arcadă. Dentiția de lapte a copiilor se formează pe parcursul primilor doi ani și jumătate de viață, prima erupție având loc de cele mai multe ori în jurul vârstei de 6-8 luni.

Cum îngrijim dinții de lapte ai copiilor?

Dacă micuțul tău este în jurul vârstei de 6 luni și are cel puțin un dințișor de lapte erupt, atunci este timpul să înlocuim tifonul steril cu o periuță de dinți sub formă de degetar. Aceasta este creată special pentru igiena orală la bebeluși, de aceea este realizată dintr-un material moale ce nu rănește gingiile celor mici.  Odată ce copiii cresc, iar numărul dinților de lapte este complet, periajul dentar este obligatoriu. Astfel, degetarul se poate înlocui cu periuțe de dinți speciale,  cu o dimensiune mai mică și cu peri moi.

Atunci când vorbim despre sugarii ai căror dinți de lapte încă nu au erupt, vorbim despre o igienă orală care constă în curățarea guriței cu ajutorul unui tifon steril așezat în jurul degetului arătător al mamei. Bucata de material umezită cu apă simplă are rolul de a îndepărta bacteriile, de a curăța cavitatea orală a bebelușului și, în același timp, de a masa gingiile și a le calma în cazul în care acestea se pregătesc de primele erupții dentare. Curățarea cavității orale a bebelușului este recomandată după fiecare masă, se poate realiza ținând copilul în brațe, în așa fel încât el să se simtă confortabil, iar tu să poți vedea cu ușurință. Tifonul folosit este recomandat să fie doar umezit și nu îmbibat în apă, cu ajutorul acestuia trebuie să masezi ușor gingiile bebelușului și să ștergi întreaga cavitate orală.

Pasta de dinți pentru igiena orală a bebelușilor este diferă față de pasta de dinți utilizată de adulți. Există mai multe opțiuni create special pentru copii, cu diverse arome și care nu conțin fluor. Pentru început este recomandată o cantitate foarte mică, de dimensiunea unui bob de orez. Pe măsură ce erup dinții de lapte, se poate mări cantitate de pastă de dinți, până ajunge la dimensiunea unui bob de mazăre. Atunci când copilul crește și învață să elimine pasta de dinți după terminarea periajului se poate folosi și o pastă de dinți care conține fluor.

 Ce afecțiuni pot apărea la dentiția de lapte a copiilor?

Odată ce apar dințișorii de lapte este important să le explicăm copiilor despre importanța igienei orale, astfel încât să poată dezvolta obiceiuri sănătoase încă de la început. Tocmai pentru că, asemenea dinților permanenți și cei de lapte pot fi afectați de diferite probleme orale.

„Zahărul pe care îl conține laptele poate pătrunde prin gingie și chiar prin os la nivelul dinților de lapte care sunt încă în formare, ei se mineralizează în această perioadă în care încă nu sunt erupți în cavitatea orală. Tocmai de aceea, pentru a preveni demineralizarea dinților la copii, este foarte important să realizăm o igienă atentă asupra dințișorilor de lapte”, explică Dr. Mihaela Șerbănoiu, medic pedodont în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

medic stomatolog in cabinetul de medicina dentara pentru copii

Dr. Mihaela Șerbănoiu, medic stomatolog cu practică limitată la pedodonție

Dinții de lapte sunt susceptibili și la apariția cariei dentare, tocmai pentru că igiena orală nu este corectă sau consumul de alimente este bogat la zahăr. Dacă o carie dentară nu este tratată la timp, aceasta poate provoca pierderea dintelui de lapte și afectează deopotrivă și dinții permanenți.

Dentiția definitivă la copii

Schimbarea dinților de lapte reprezintă un moment important pentru cei mici, care fac un prim pas către maturitate și, în același timp, reprezintă și un moment emoționant pentru părinți. Dinții permanenți au un rol extrem de important în ceea ce privește dezvoltarea corectă a copilului, având în vedere faptul că aceștia sunt dinții pe care îi va avea întreaga viață. Este esențial ca părinții să înțeleagă procesul de schimbare a dentiției la copii pentru a interveni în cazul în care apar probleme.

Modul în care dinții permanenți se dezvoltă poate influența atât sănătatea generală a organismului, cât și fizionomia copilului și estetica zâmbetului. Dinții de lapte se pot schimba în mod natural, astfel nu este necesară intervenția medicului stomatolog, doar în cazul în care apar nereguli în ceea ce privește poziția dintelui permanent.

De ținut cont că, odată cu apariția dinților permanenți, este esențial să menținem o igienă orală riguroasă pentru a asigura sănătatea lor în timp. Odată ce erup dinții permanenți, trebuie să îi îngrijim cu atenție pentru a preveni acumularea tartrului, o problemă comună în sănătatea orală.

Când erup dinții permanenți?

Dinții se schimbă în jurul vârstei de 6 ani și continuă până în jurul vârstei de 12 ani. Schimbarea dinților de lapte vine în etape, la început sunt schimbați dinții de jos, la vârsta de 6 ani, urmați de cei de sus la vârsta de 7 ani. Apoi, apare prima măseluță în jurul vârstei de 10-11 ani și ultima în jurul vârstei de 11-12 ani.

„Atunci când vorbim despre ultima măseluță, trebuie să știm cât de important este să fie foarte bine îngrijită, ea apare în jurul vârstei de 2-3 ani și se schimbă în jurul vârstei de 12 ani. În spatele ei, apare la vârsta de 6 ani prima măsea definitivă, de aceea dacă măseluța de lapte nu este protejată și apare o carie dentară, cea definitivă poate fi imediat afectată”, explică Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Medic stomatolog in dreapta, pacient in stanga in clinica dentara pentru copii

Dr. Asma Battah împreună cu micuțul pacient în Academia Spațială Dr. Leahu

Îngrijirea dinților la copii

Îngrijirea dentară adecvată este esențială la oricare vârstă, însă de cele mai multe ori este mai puțin pe placul copiilor. Ce putem face în acest caz? Să-i încurajăm să se perieze pe dinți într-un mod distractiv și creativ, astfel încât aceștia să nu considere momentul igienei orale ca fiind o obligație plictisitoare. De exemplu, putem cânta o melodie pe care copiii o pot fredona în timp ce se spală pe dinți sau le putem oferi o periuță de dinți colorată și cu personajele preferate de aceștia.

Totodată, consumul de alimente sănătoase și evitarea celor bogate în zahăr le va asigura o copilărie plină de zâmbete sănătoase. Pentru a face experiența de a mânca sănătos mai distractivă, putem implica copiii în pregătirea mâncărurilor și putem oferi opțiuni sănătoase care să le placă și să le satisfacă nevoile nutriționale.

Cele mai comune afecțiuni dentare la copii

În lipsa unei igiene orale corespunzătoare, copiii se pot confrunta cu diferite afecțiuni dentare atât atunci când au dinți de lapte, cât și atunci când aceștia sunt deja înlocuiți de dinții permanenți.

Apariția cariei dentare reprezintă primul efect pe care îl are o igienă incorectă. Caria dentara în stadii avansate poate provoca dureri fie în momentul alimentației, fie în momentul somnului. De asemenea, pot duce la apariția unor infecții, a unor umflături și chiar la nevoia începerii unui tratament medicamentos. Problemele de nivel estetic își fac și ele apariția în asemenea situații, astfel pot apărea probleme cu încredere în propria persoană.

Copiii se mai pot confrunta cu demineralizarea smalțului dinților, cu abcese dentare sau cu probleme de poziționare a dinților permanenți, care influențează estetica danturii și sănătatea acesteia și necesită un tratament ortodontic, adică un aparat dentar.

Când ducem copiii la dentist

Prima vizită la dentist ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 6 luni, odată cu apariția primilor dințișori de lapte. Cel mai târziu, vizita la medicul pedodont al celui mic ar trebui realizată la vârsta de un an, pentru ca specialistul să poată explica părinților cum să efectueze corect igiena orală, care este foarte importantă pe tot parcursul vieții.

Dr. Ionut Leahu

Comentarii

2 thoughts on “Dentiția la copii. Când apar și cum îngrijim dinții copiilor?

 1. Costache

  Buna ziua!! Fetitei mele in varsya de 1 an si 10 luni i s.au demineralizat dintosorii si desi folosim creme de curand i s.a rupt din dintisorul din fata..se poate interveni la aceasta varsta sa salvam dintisorii? Va multumesc

  Răspunde

  • Andreea Mosoiu

   Bună ziua! Cel mai bine este să mergeți cu fetița la un medic specialist pedodont să vadă exact despre ce este vorba și ce este de făcut. Pentru programări sau informații suplimentare ne puteți suna la 021 91 34 sau prin whatsapp aici 👉🏻 https://bit.ly/3vDGKPt.

   Răspunde

Întreabă medicul:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

 

Dr. Leahu Dental Clinics

021 9777